286 § 1 K.k proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku lukaszol1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszol1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Na wstępie tego temtu chciałbym Cię przywitać i prosić o odpowiedź jesli coś bęziesz wstanie odpowiedzieć.
Nie będe pisał tekstów typu ,,mój znajomy,, czy ,,kolega,, sam namieszałem to musze ponieść kare(oby jak najniższą
Teraz do sprawy:
Kiedyś zadzwonił do mnie kolega z głupim pomysłem aby wyłudzić telefony od telefoni komórkowych, ja głupi baran dałem się na to namówić, mój udział w tym był taki że podbiłem zaświadczenie o zatrudnieniu osobie która brała te telofony na siebie(nie wypisywałem ich i nie podpisałem) pieczątkę posiadałem z działalności którą kiedyś prowadziłem. i podwiozlem ich pod odpowiednie salony. Byłem już na jednym przesłuchaniu i dwóch konfrontacjach jako świadek. Nie przyznałem się do winy, powiedziałem że podwoziłem ich niejednokrotnie na zakupy, a pieczątka cały czas jest u mnie w aucie po zamknięiu firmy, pieczątkę zatrzymano.Raczej nie mają na mnie dowodów tylko nie dokońca jasne zeznania oskarżonych, do tego sprawa jest rozwojowa bo były tam wyludzenia kredytów z banku(jednak ja wtym udziału nie brałem) Dziś dostałem wezwanie od prokuratury na przesłuchanie jako podejrzany o przestępstwo z art. 286 § 1 K.k i inne.
CHciałbym się zapytać czy są jakieś szanse udowodnienia mi tego? (zeznania innych podejrzanych)
jaka grozi mi kara za ten czyn oraz składanie fałszywych zeznań?
i co wogóle o tym myślicie?
Nadmienie że mam 22lata nigdy nie byłem karany nawet jako nieletni. Mam dobrą pracę od jakiegoś czasu.
Przepraszam za błędy.
Pozdrawiam wszystkich czytających i proszę o odpowiedź.

[cytat="lukaszol1985":1rdzijti]Dziś dostałem wezwanie od prokuratury na przesłuchanie jako podejrzany o przestępstwo z art. 286 § 1 K.k i inne. jaka grozi mi kara za ten czyn oraz składanie fałszywych zeznań? [/cytat:1rdzijti] za art. 286 &1 KK - zagrozenie karą od 6 miesiecy do 8 lat pozbawienia wolności.
Jako podejrzany mozesz kłamać - to organa ścigania mają udowodnić ci zarzucany czyn

Prawdopodobnie jest też opinia biegłego, że zaświadczenia były stemplowane twoją pieczątka.

Powrót