3 miesięczna gwarancja zatrudnienia po stażu

• Autor wątku Autor wątku Wesker5739
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

Dołączam się do tematu. Otóż jutro kończy mi się pół roczny staż szef chce mi dać umowę lecz ja tam nie chce pracować z powodu atmosfery tam panującej i traktowania pracownika. Co zrobić żeby nie zostać wypisanym z UP i jednocześnie nie podjąć tam dalszej pracy??

Zobacz mój wcześniejszy post i dopasuj do swojej sytuacji.
Wychodzę z założenia, że lepiej mieć jakąkolwiek pracę niż nie mieć jej wcale. Przecież możesz na własną rękę szukać innego zatrudnienia jednocześnie pracując.

bodzio93 napisał:
Co zrobić żeby nie zostać wypisanym z UP i jednocześnie nie podjąć tam dalszej pracy??
Jeśli do tej pory nie zgłaszałeś PUP żadnych zastrzeżeń, to wszelka argumentacja będzie niewiarygodna. Co to znaczy "z powodu atmosfery tam panującej i traktowania pracownika"? Do tej pory Ci to nie przeszkadzało?

Kosssz napisał:
Jeśli do tej pory nie zgłaszałeś PUP żadnych zastrzeżeń, to wszelka argumentacja będzie niewiarygodna. Co to znaczy "z powodu atmosfery tam panującej i traktowania pracownika"? Do tej pory Ci to nie przeszkadzało?

Przeszkadzało ale kto z nimi wygra... wolałem przemęczyć się na stażu żeby nie oddawać im pieniędzy. Ale nie wiąże żadnej przyszłości z tą firmą.

bodzio93 napisał:
Witam,

Dołączam się do tematu. Otóż jutro kończy mi się pół roczny staż szef chce mi dać umowę lecz ja tam nie chce pracować z powodu atmosfery tam panującej i traktowania pracownika. Co zrobić żeby nie zostać wypisanym z UP i jednocześnie nie podjąć tam dalszej pracy??

Przed pójściem na staż podpisałeś zapewne pouczenie w którym m.in:
poinformujesz pisemnie PUP o wszelkich nieprawidłowościach w odbywaniu stażu oraz o nierealizowaniu programu stażu.

Najlepiej będzie jak podejmiesz inna pracę będzie to jak najbardziej usprawiedliwione. Podejrzewam, że każdy inny powód zostanie uznany za nieuzasadniony.

Witam. Odbywałem staż a teraz mam umowę o pracę na 3 miesiące. Umowę mam już miesiąc ale mam już dość zakładu pracy ze względu na atmosferę. Czy zerwanie tej umowy będzie miało jakieś skutki uboczne? Będę musiał się znowu rejestrować do UP czy po prostu jak zerwę umowę i poszukam innej pracy to ani w urzędzie ani nigdzie nie będzie żadnych problemów?

Skubi25 napisał:
Będę musiał się znowu rejestrować do UP czy po prostu jak zerwę umowę i poszukam innej pracy to ani w urzędzie ani nigdzie nie będzie żadnych problemów?
Rejestracja w PUP jest dobrowolna, więc jeśli umowa ulegnie rozwiązaniu, to do Ciebie należy decyzja czy zarejestrujesz się w PUP czy też nie. Ponowna rejestracja w PUP może się odbyć po przedstawieniu świadectwa pracy, ale nikt Ci nie będzie robił problemów z rejestracją z uwagi na wcześniejsze zakończenie współpracy z pracodawcą.

a Czy jeśli tą umowę teraz rozwiąże to nie będzie tak że dopiero po 120dniach będę mógł iść do PUP?

Nie. Aktualnie nie jesteś bezrobotnym, więc PUP nie może nałożyć na Ciebie "kary" 120 dni.

Witam, byłam na stażu zawodowym, a po jego odbyciu podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres trzech miesięcy. Proszę mi napisać ile dni urlopu mam za każdy miesiąc pracy lub ile mam przez te 3 miesiące dni urlopu do odebrania, czy pierwszy dzień urlopu będę mogła wziąć dopiero po przepracowaniu 1 miesiąca pracy? Czy mogę go jednak wziąć w miesiącu w którym podpisałam umowę? Pozdrawiam, Anna

witam mam takie pytanie znajomy skonczył staz dostał umowe na 3 miesiace i zgłosił pracodawcy ze znalazł prace w innym miescie lepiej płatna pracodawca najpierw zgodził sie na 2 tygodniowy okres wypowiedzenia. po 2 godzinach pracodawca przemyslał sprawe kazał koledze juz do pracy nie przychodzic po czym kolega dostaje wieczorem telefon ze grozi mu dyscyplinarka i ze bedzie musiaał oddac kase za staz. Co Państwo na zaistniałą sytuacje jak pomóc koledze???

Witam
Właśnie kończy mi sie staż. Pracodawca ma przyjac mnie na 3 miesiace do pracy. Jednak znalazłam sobie inna lepsza prace czy po zakończeniu stażu moge miec podpisana umowę z innym pracodawcą że to on przyjmuje mnie do pracy. Czy bede tego konselwencje ze przynosze umowe nie u tej osoby u ktorej odbywałam staż?

Powrót