3 miesieczna umowa zlecenie a bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku anak0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anak0n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam 3-miesięczną umowę zlecenie do 15.09, od dwóch tygodni nie mam nad czym pracować więc siłą rzeczy nic nie zarabiam ani nie wystawiam rachunku, umowa pozostawiona sama sobie, do wygaśnięcia :smile:

1) jak to jest teraz z ubezpieczeniem? zus odprowadzany od każdej wypłaty, ale jak nie ma wypłaty to nie wiem co z ubezpieczeniem.

2) umowa nie będzie przedłużana czyli czeka mnie rejestracja w UP jako bezrobotny, czy muszę czekać do końca tej umowy by się zarejestrować?

1) Od umowy zlecenia odprowadzane są składki na ubezpieczenia społeczne do ZUS. Jednak nie każdy zleceniobiorca ma odprowadzane jednakowe składki. Jeśli osoba pracująca na podstawie umowy zlecenia nie pracuje w żadnym innym miejscu, to zleceniodawca odprowadza za nią składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, zdrowotne oraz dobrowolnie chorobowe. Dodatkowo, jeśli osoba wykonująca zlecenie pracuje w siedzibie zleceniodawcy, to jest ona objęta ubezpieczeniem wypadkowym. Jeśli zlecenie jest wykonywane w innym miejscu, to ubezpieczenie wypadkowe nie jest opłacane.
2) Można się zarejestrować w PUP dopiero po wygaśnięciu umowy. Będzie trzeba dostarczyć zaświadczenie z ZUS o odprowadzanych składkach oraz osiąganym wynagrodzeniu w rozbiciu na poszczególne miesiące.

Powrót