[3 pytania] Prawo autorskie - aspekty systemowe, kryteria podziałów porządkującuch +

• Autor wątku Autor wątku Mental
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mental

Witam,

Zwracam się z prośbą do życzliwych osób o udzielenie odpowiedzi na trzy poniższe pytania. Niestety nie mogę sobie z nimi poradzić, a bardzo zależy mi na znalezieniu odpowiedzi, ponieważ to zagadnienia do egzaminu z jednego przedmiotu na studiach. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc...
1) Jakie znasz rodzaje utworów wg. analizy przepisów prawa autorskiego. Omów przynajmniej dwa rodzaje wg. kryterium podziałów porządkujących
2) Przedstaw systemowe podziały utworów wg. kryterium rozpowszechniania i rodzajów ochrony
3) Przedstaw trzy aspekty prawa autorskiego ze szczególnym uwzględnieniem aspektu systemowego

Różne rodzaje utworów, nawet ich kategorie są w ustawie o prawie autorskim: art. 1 ust. 2; art. 2 ust. 1; art. 3; art. 74 ust. 1 - to tak na początek.

Pomocny może być też art. 50.

Kreatywny jest twórca tych pytań. Nie do końca wiem o co mu w niektórych chodzi, a prawo autorskie też wykładam :D Chyba powinienem się douczyć

Dziękuję za wskazówki, jakby ktoś wiedział coś więcej (w sensie miał jakieś pomysły na odpowiedź te na pytania) albo dysponowałby jakimś artykułami czy coś... wszystko bardzo chętnie zobaczę.
Autorem pytań jest wykładowca ze spooorym stażem pracy. :-?
Nie wiem czy to kwestia niejasnego sformułowania pytań, ale ja po prostu nie mam pojęcia jak je 'ugryźć'. Nawet przeglądając właściwe akty prawne ciężko jest mi się ustosunkować do ww. pytań :(

He, He:D

Ja mam takie same pytania na egzamin od "starszego profesora" i też nie wiem jak je ugryź, a to już mój ostatni egzamin....nic w Internecie nie mogę znaleźć, jakaś poprostu masakra :lol:

Pewnie to ta sama osoba :D , bo kto inny mógłby sformułować pytania w taki sposób, że nawet z ustawą i pomocami osób trzecich (i to nie laików w dziedzinie prawa) nie da się nic zrobić... Jak na tym forum Pan zajmujący się prawem autorskim twierdzi, że nie rozumie do końca pytań, to ciekawe kto ma zrozumieć... i jeszcze opracować jakieś sensowne odpowiedzi :D Wychodzi na to, że jedyną osobą zdolną poradzić sobie z ww. pytaniami jest... ich autor :lol:
Pozdrawiam :smile:

1. Może nie chodzi o to czy mamy utwory: literackie, audiowizualne, muzyczne itd. ale np. o zbiorowe, pracownicze, jednoosobowe. Pierwsze to kryterium przedmiotowe, a drugie podmiotowe. Tak bym kombinował.
2. nie znam takich podziałów
3. aspektów też nie.

Pewnie chodzi o coś nietrudnego, może jakbym słyszał wykłady ;)

Powrót