3 Tabletki Extazy i 1 gram Amfetaminy

• Autor wątku Autor wątku Prezes69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prezes69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam pytanie co mi grozi jezeli policjanci podczas kontroli znalezli u mnie 1g amfetaminy i 3 tabletki extazy. Oddalem to dobrowolnie , jestem uczniem mam 19 lat , nigdy nie bylem karany,wczesniej nie mialem problemow z prawem ,dobrze sie ucze,nigdzie nie pracuje. Ogolnie bylo to tak jechalem na impreze z przyjaciulmi i chwilowo mielismy postoj bo czekalismy jeszcze za jednym kolega ,kazdy go szukal i w pewnym momencie pewien nie znajomy podszedl do mnie i powiedzial ze moze mi cos sprzedac po czym bede sie swietnie bawil i bede mial duzo sil za kwote 120 zl a jak glupi kupilem od niego te tabletki i proszek chociarz na poczatu zbytnio nie wiedzialem co to jest bo wczesniej nie mialem z tym stycznosci a gdy zapytalem czy to legalne odpowiedzial ze tak.Pozniej gdy juz jechalismy zatrzymala nas policja i skontrolowala wtedy dowiedzialem sie ze to amfetamina i extaza podkreslam ze wszytsko oddalem dobrowolnie. Na jaki wyrok moge liczyc i co zrobic aby dostac tylko kare grzywny i odrobke na cele spoleczne poniewaz chce isc po szkole do policjii a nie chce zeby to przekreslilo moje plany zyciowe co w takiej sprawie zrobic ????

Policję - w wypadku jakiegokolwiek wyroku skazującego - pewnie możesz sobie podarować.

A chcialem dodac ze przyznalem sie do winny i na policji podczas zeznan opowiedzialem dokaldnie tak jak napisalem wyzej czyli tak jak bylo naprawde

Ostatnia edycja:
Tak jak powiedzial Kadi - w przypadku skazania za posiadanie narkotyków, o służbie w Policji (podobnie zresztą jak i w innych formacjach mundurowych) możesz zapomnieć. Skazania nawet tylko na karę grzywny jest skazaniem i kropka.
Realnie prawdopodobnie otrzymasz wyrok pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary + grzywna + dozór kuratora w okresie próby.

PS. W treść opowiedzianej bajki, nikt kto ma choćby odrobinę wyobraźni i zdrowego rozsądku nie uwierzy.

A mam pytanie jaka suma moze byc tej grzywny i czy do policji bede mogl isc jak mi sie wymarze to z papierow pozniej po odbyciu kary. I chcialem dodac ze przyznalem sie do winy

Ostatnia edycja:
grzywna- zalezy od sadu, nie ma jakiegos okreslonego taryfikatora:)
choc nie bedziesz mial wpisu o karalnosci, to w przypadku chec pracy w sluzbach umundurowanych, bedzie to dostepne, a wiec mozesz zapomniec o pracy w policji.

a i co do tej "opowiastki" to na prawde usmialem sie co niemiara ^^

Ostatnia edycja:
MatF tyczy sie to rownierz Strazy pozarnej bo to tez niby mundorowka ale oni nie sa zwiazani z prawem bez posrednio ????

W celu podjęcia służby w Państwowej Straży Pożarnej, kandydat musi spełnić wymagania, które określa ustawa z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. z 2006 r. Nr 96, poz. 667 z późn. zm.).

Służbę w Państwowej Straży Pożarnej może pełnić obywatel polski, niekarany za przestępstwo lub za przestępstwo skarbowe, korzystający z pełni praw publicznych, posiadający co najmniej średnie wykształcenie oraz zdolność fizyczną i psychiczną do pełnienia tej służby (art. 28 cyt. ustawy).

A mam jeszcze jedno pytanie czy zostane wezwany na normalna rozprawe czy moge jakos sie domagac w tym trybie 355 ugody i dogadania z prokuratorem

Możesz się udać do prokuratora lub policjanta prowadzącego postępowanie, i oświadczyć iż chcesz poddać się karze w trybie art. 335 k.p.k.
Jeżeli wymiar kary zostanie uzgodniony, to albo w ogóle nie będziesz wezwany do Sądu, albo będziesz wezwany tylko na posiedzenie do Sądu (oczywiście pod warunkiem że Sąd przychyli się do wysokości uzgodnionej z Prokuratorem kary).

magnatex a jezeli ta sytuacja miala miejsce w sobote to pewnie nie zostalo jeszcze wszczęte postepowanie , wiec nie wiem w ktorym momencie to zglosic czy przyjdzie do mnie jakies pismo ze zostalo wszczęte postepowanie i kto je prowadzi ????

Skoro dostałeś zarzut, to postępowanie jest wszczęte. Napisanie postanowienia o wszczęciu śledztwa / dochodzenia zajmuje dosłownie kilka minut.

Na początek proponuję pójść do jednostki Policji prowadzącej postępowanie, i tam dowiedzieć się kto prowadzi sprawę i z nim porozmawiać. Od tego też policjanta dowiesz się która Prokuratura nadzoruje postępowanie, a może także będzie wiadomo który prokurator ma sprawę.

A jezeli ta prokuratura i miejsce zdarzenia bylo ponad 400 km od mojego miejsca zamieszkania to czy moge dowiedziec sie droga telefoniczna kto prowadzi ta sprawe ?????

Dodatkowo chce zlozyc pismo o warunkowe umorzenie postepowania kiedy sie sklada to pismo na poczatku teraz odrazu czy pozniej w trakcie postepowania ????/

Prezes69 napisał:
A jezeli ta prokuratura i miejsce zdarzenia bylo ponad 400 km od mojego miejsca zamieszkania to czy moge dowiedziec sie droga telefoniczna kto prowadzi ta sprawe ?????
Możesz

Dodatkowo chce zlozyc pismo o warunkowe umorzenie postepowania kiedy sie sklada to pismo na poczatku teraz odrazu czy pozniej w trakcie postepowania ????/
Pismo Możesz złożyć na etapie postępowania przygotowawczego, lub po skierowaniu aktu oskarżenia przed jego odczytaniem.
Jeżeli prokurator przychyli się do wniosku, to zamiast aktu oskarżenia sporządzi wniosek do Sądu o warunkowe umorzenie postępowania.

http://forumprawne.org/prawo-karne/207-warunkowe-umorzenie-postepowania.html

magnatex a jest jakis wzor gotowy aby napisac ten wniosek o warunkowe umorzenie sprawy ???

Powrót