3 umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku Aneta79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aneta79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
w sierpniu kończy mi się 2 umowa na czas określony u tego samego pracodawcy. Obecnie jestem w ciąży, termin porodu przypada na listopad. I tu moje pytanie - jak moja ciążą ma się do przedłużenia umowy? Czy zgodnie z nowym prawem moja 3 umowa będzie już na czas nieokreślony, czy tylko do porodu?

Pracodawca nie musi zawierać "trzeciej" umowy.
Obecna umowa z mocy prawa ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Natomiast nie wiemy nic konkretnego na temat tych dwóch umów, czy pierwsza to była na okres próbny? Daty zawierania tych umów?
Dlatego nic więcej nie można wyjaśnić.

3 umowa....

O pierwszej umowie z obecnym pracodawcą nie pisałam w ogóle, gdyż była zawarta na okres próbny (było to w czerwcu 2004 r.). Po niej zostały zawarte kolejne dwie umowy na czas określony. Przerw między kolejnymi umowami nie było. Dlatego też zastanawiam się, jak to będzie z kolejną umową. Liczyłam na to, że skoro to 3 umowa to pracodawca musi ją zawrzeć na czas nieokreślony, tak, abym po zakończeniu urlopu macierzyńskiego mogła wrócić do pracy.

Niestety, pracodawca nie musi zawierać trzeciej umowy. Może spokojnie czekać do dnia porodu, bo obecnej umowy nie trzeba przedłużać żadnym aneksem, po prostu z mocy prawa trwa do dnia porodu.
Natomiast, jeśli pracodawca chciałby na piśmie ją przedłużyć, to można byłoby dochodzić uznania aneksu do obecnej umowy, za trzecią umowę która obowiązywałaby już na czas nieokreślony. Taki maleńki kruczek. :wink:

Dziękuję za odpowiedź i pomoc

[cytat="Janusz M."]Natomiast, jeśli pracodawca chciałby na piśmie ją przedłużyć, to można byłoby dochodzić uznania aneksu do obecnej umowy, za trzecią umowę która obowiązywałaby już na czas nieokreślony. Taki maleńki kruczek. :wink:[/cytat]No tak... tyle, że "mądry" pracodawca zapewniałby sąd, że jego zamiarem była realizacja dyspozycji art 177 §3 KP, a nie chęć zawarcia kolejnej umowy. :)

Powrót