3 zadania na zaliczenie z praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku Cerbi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cerbi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ! Jestem studentką III roku i na zaliczenie z dodatkowego humanistycznego przedmiotu dostałam 3 zadania z praw autorskich. Niestety nie jestem w stanie ich rozwiązać sama :(, czy mógłabym prosić o waszą pomoc?

1. Wskaż różnice między ochroną majątkowych praw autorskich i ochrony przyznawanej wskutek uzyskania patentu. Przedstaw swoje stanowisko, z jakiego typu ochrony powinny korzystać programy komputerowe (należy wskazać argumenty za i przeciw).

2. „K” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Krakowie zawarła w 2011 r. umowę wdrożenia systemu X i udzielenia licencji. W 2012 r. z dwumiesięcznym opóźnieniem „K” spółka z o.o. przekazała system do odbioru zamawiającej „Y” spółce akcyjnej w Warszawie. Jeden z członków zarządu spółki akcyjnej podpisał protokoły odbioru każdego etapu systemu. Kilka dni później, inny członek zarządu zwrócił mu uwagę, że system jest niezgodny z jego oczekiwaniami i całkowicie zbędny dla spółki.
„K” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Krakowie zażądała zapłaty a następnie wystawiła fakturę, która zawierała błędną nazwę zamawiającej spółki; co więcej, faktury tej nie zaksięgowano od faktury tej nie odprowadzono podatku VAT.
„Y” spółka akcyjna w Warszawie odmówiła zapłaty za system, podnosząc, że system ten nie funkcjonuje w sposób zgodny z jej oczekiwaniami.
„K” sp. z o.o. w Krakowie wytoczyła powództwo o zapłatę.
W sprzeciwie od nakazu zapłaty „Y” S.A. w Warszawie podniosła zarzut, że system jest niezgodny z jej potrzebami, a ponadto, faktura została wystawiona wadliwie, co więcej, nie została zaksięgowana i nie odprowadzono od niej podatku VAT, co oznacza, że „K” nie posiada w rzeczywistości roszczenia o zapłatę wobec zamawiającej spółki.
Przedstaw stan prawny i oceń argumentację zamawiającej spółki. Przedstaw ewentualną argumentację „K” sp. z o.o.

3.Jan Kowalski stworzył własną stronę internetową. Na stronie umieścił w cudzysłowach fragmenty wypowiedzi wybranych osób, fragmenty artykułów oraz znaki graficzne, które wcześniej znalazł rozpowszechnione w Internecie. Na stronie brak było jakichkolwiek tekstów, pochodzących od Jana Kowalskiego. Przy niektórych fragmentach wypowiedzi lub artykułów podane było źródło, z którego pochodziły.
Przedstaw stan prawny.

Póki co udało mi się rozgryźć powoli 3 zadanie, domyślam się, że naruszono tutaj prawo poprzez zamieszczenie cudzego tekstu bez zgody autora i
zamieszczenie cudzego tekstu bez linka źródłowego. Nie wiem jednak jak to się ma do znaków graficznych, ale wydaje mi się że jeśli są one powszechne w internecie, nie są objęte prawami autorskimi. Sporą zagwostką jest dla mnie "brak było jakichkolwiek tekstów, pochodzących od Jana Kowalskiego". :rolleyes:

Cerbi napisał:
... domyślam się, że naruszono tutaj prawo poprzez zamieszczenie cudzego tekstu bez zgody autora i
zamieszczenie cudzego tekstu bez linka źródłowego. ...
Słyszysz, że grają, ale nie wiesz w jakim klubie. Kombinuj dalej.
Cerbi napisał:
... to się ma do znaków graficznych, ale wydaje mi się że jeśli są one powszechne w internecie, nie są objęte prawami autorskimi. ...
Bardzo źle Ci się wydaje.
Cerbi napisał:
... "brak było jakichkolwiek tekstów, pochodzących od Jana Kowalskiego". ...
Znacząca informacja.

Póki co gorzej niż cienko.
Poczytaj wątki przyklejone do tematu Prawo autorskie.

PS.
Z takimi zasobem wiedzy nie zaliczysz.

Jestem studentką elektroniki na agh, a to jest przedmiot humanistyczny. Będę kombinować, bo wyjścia innego nie mam. :)

Użyj opcji - szukaj, tematy podobne były już wielokrotnie omawiane. Powodzenia.

PS.
Cerbi napisał:
Jestem studentką elektroniki na agh, a to jest przedmiot humanistyczny. ...
Bardzo złe podejście. :beer:
Tylko, że 2, nie ma nic wspólnego z PA.

Ostatnia edycja:
To nie oznacza, że całkowicie olewam ten przedmiot, co to to nie. Po prostu mam taki ogrom nowych przedmiotów na start i masę projektów, że póki co nie miałam czasu aż tak się na tym skupiać. W tej chwili także musiałam odłożyć projekt na bok, aby wziąć się za to porządnie. Co do zadania 2: wiem właśnie, sama byłam zaskoczona tym zadaniem. Tak dla pewności spytam: w tym wypadku będę musiała przekopać Kodeks Cywilny?

Hm, nie tylko.
Podpowiedzi:
1. na początek pytania odpowiedzą Tobie odpowiednie Ustawy, dalej szukaj - patent na program;
2. specyfikacja zamówienia, przyjęcie dzieła, nota korygująca;
3. przedostatni przyklejony wątek.

Ja spróbuje się zmierzyć.

Cerbi napisał:
1. .... Przedstaw swoje stanowisko, z jakiego typu ochrony powinny korzystać programy komputerowe (należy wskazać argumenty za i przeciw)..

Programy komputerowe korzystają z prawa patentowego (Ameryka) jak również z prawa majątkowego
( Europa ) Patent ogranicza pole działania jest monopolotwórczy jest hamulcem rozwoju a prawa majątkowe pomagają w jego rozwijaniu i wdrażaniu w zycie co powoduje obniżenie ceny programu dla końcowego uzytkownika

2. „K” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Krakowie zawarła w 2011 r. umowę wdrożenia systemu X i udzielenia licencji. W 2012 r. z dwumiesięcznym opóźnieniem „K” spółka z o.o. przekazała system do odbioru zamawiającej „Y” spółce akcyjnej w Warszawie. Jeden z członków zarządu spółki akcyjnej podpisał protokoły odbioru każdego etapu systemu. Kilka dni później, inny członek zarządu zwrócił mu uwagę, że system jest niezgodny z jego oczekiwaniami i całkowicie zbędny dla spółki.
„K” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Krakowie zażądała zapłaty a następnie wystawiła fakturę, która zawierała błędną nazwę zamawiającej spółki; co więcej, faktury tej nie zaksięgowano od faktury tej nie odprowadzono podatku VAT.
„Y” spółka akcyjna w Warszawie odmówiła zapłaty za system, podnosząc, że system ten nie funkcjonuje w sposób zgodny z jej oczekiwaniami.
„K” sp. z o.o. w Krakowie wytoczyła powództwo o zapłatę.
W sprzeciwie od nakazu zapłaty „Y” S.A. w Warszawie podniosła zarzut, że system jest niezgodny z jej potrzebami, a ponadto, faktura została wystawiona wadliwie, co więcej, nie została zaksięgowana i nie odprowadzono od niej podatku VAT, co oznacza, że „K” nie posiada w rzeczywistości roszczenia o zapłatę wobec zamawiającej spółki.
Przedstaw stan prawny i oceń argumentację zamawiającej spółki. Przedstaw ewentualną argumentację „K” sp. z o.o.)..

Zamawiający SA jest w błędzie Za zbędność oprogramowania ( a nawet jego wadliwość) który został wdrożony odpowiada zamawiający, nie ma znaczenia czy została wystawiona błędna faktura VAT i kiedy. fakturę można było skorygować notą. Zobowiązanie powstało z chwilą odebrania i od tej daty liczy się nawet termin do odsetek aż do dnia zapłaty nie ma znaczenia data wystawienia faktury. Z treści zrozumiałem iż faktura owa wróciła do wystawiającego gdyż nie została zaksięgowana - nie ma to żadnego znaczenia dla meritum. Ma znaczenia w postepowaniu karnoskarbowym a nie cywilnym.

3.Jan Kowalski stworzył własną stronę internetową. Na stronie umieścił w cudzysłowach fragmenty wypowiedzi wybranych osób, fragmenty artykułów oraz znaki graficzne, które wcześniej znalazł rozpowszechnione w Internecie. Na stronie brak było jakichkolwiek tekstów, pochodzących od Jana Kowalskiego. Przy niektórych fragmentach wypowiedzi lub artykułów podane było źródło, z którego pochodziły.
Przedstaw stan prawny.

JK tworząc własne dzieło wykorzystał prawo cytatu ale niestety naruszył prawo gdyż aby takowe dzielo było uznane za zgodne z prawem musiałby wskazać źródła ich pochodzenia we wszystkich fragmentach a nie tylko nie których

Ostatnia edycja:
Zdzishard napisał:
... JK tworząc własne dzieło wykorzystał prawo cytatu...
Przeczytaj dokładnie pierwszy post bo popełniłeś błąd. Zapoznaj się dokładnie z prawem cytatu.

Ostatnia edycja:
Miałem słowo własne ująć w nawiasach ale już nie mogłem edytować(zmęczenie post pisany bardzo późno, dużo poprawek) gdyż trudno przypisać sobie autorstwo do czegóż co chodźmy brakuje w nim, minimalny wkład własny w celu wyjaśnienia przytaczanych fragmentów lub wytłumaczeniu czemu je cytowano. żródło i autorstwo podaje się dlatego aby wykazać iż rozpowszechnienie nie jest zabronione lub nieodpłatnie dopuszczone przez autora wykorzystywanego materiału

Ustalmy iż nie będziemy tutaj polemizować w tym poście a jedynie przedstawiać swoje krótkie stanowiska ten temat ma rozwinąć autor postu we własnej pracy zaliczeniowej a nie my.

Przyznaje ja nie jestem prawnikiem.

Ostatnia edycja:
Czyli nie można zastosować prawa cytatu, a dlaczego to Pytająca nie sama sobie doczyta.

Zdzishard napisał:
JK tworząc własne dzieło wykorzystał prawo cytatu ale niestety naruszył prawo gdyż aby takowe dzielo było uznane za zgodne z prawem musiałby wskazać źródła ich pochodzenia we wszystkich fragmentach a nie tylko nie których

No fakt wyszło masło maślanie tutaj poprawny prawidłowo rozumiany tekst

JK tworząc "własne" dzieło niestety ale naruszył prawo cytatu gdyż aby takowe dzielo było uznane za zgodne z prawem musiałby wskazać źródła ich pochodzenia we wszystkich fragmentach a nie tylko nie których
:brawo:

Zdzishard napisał:
... ... musiałby wskazać źródła ich pochodzenia we wszystkich fragmentach a nie tylko nie których
Nie to jest główną przyczyną, użycie nie spełnia wymogu dozwolonego użytku.
Przepis prawny:
Art. 29.
[Wykorzystywanie utworów – sytuacje różne]

1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Ostatnia edycja:
W 1 i 3 doszłam do tych samych wniosków, jednak w tym 3 ciągle zastanawiam się do czego się odwołać w przypadku tego, że brak było jakichkolwiek tekstów, pochodzących od Jana Kowalskiego. Natomiast 2 zadanie mnie wczoraj uśpiło. :( Poszukam jeszcze dokładnie potrzebnych przepisów i myślę że mogę już wszystko przelać na papier :) Serdecznie dziękuję Państwu za pomoc :)

Cerbi napisał:
... ciągle zastanawiam się do czego się odwołać w przypadku tego, że brak było jakichkolwiek tekstów, pochodzących od Jana Kowalskiego. ...
Przeczytaj dokładnie, ze zrozumieniem, mój ostatni post, prawo cytatu nie może być zastosowane. Linkowanie do źródeł nie ma tutaj znaczenia.

Ad LeszsekS and Cerbi

połącz moje wszystkie wypociny odnośnie PKT 3 a zrozumiesz na czym polega naruszenie prawa w tym zadaniu biorąc pod uwagę zakreślony tekst :brawo:

Wybacz, ale powstrzymaj się przed powoływaniem na swoje "wypociny".

Zdzishard napisał:
... żródło i autorstwo podaje się dlatego aby wykazać iż rozpowszechnienie nie jest zabronione lub nieodpłatnie dopuszczone przez autora wykorzystywanego materiału ...
Tej bzdury nawet nie zamierzałem komentować, bo wskazuje na to, że nie rozumiesz o czym piszesz. W kontekście prawa cytatu, podawanie autora i źródła nie ma nic wspólnego z udzielaniem zezwolenia na rozpowszechnianie i korzystanie. Twoja próba przeanalizowania zadania 3 zakończyła się kompletną porażką.
Nie rozróżniasz dozwolonego użytku od korzystania za zezwoleniem autora/właściciela.

Choć z tym:
Zdzishard napisał:
... brakuje w nim, minimalny wkład własny w celu wyjaśnienia przytaczanych fragmentów lub wytłumaczeniu czemu je cytowano. ...
trafiłeś i to powinno pozostać jako przyczyna niemożliwości zastosowania prawa cytatu i naruszenia autorskich praw majątkowych, lecz niestety dalej straciłeś jasność rozumienia.

Ostatnia edycja:
No dzięki za wyrozumienie i wykład, fakt przyznaje się trochę mi się myli te prawo autorskie jest zawiłe i abstrakcyjne możne kiedyś doczekamy się jego zmiany na bardziej przyjazne i łatwe do interpretacji. :mad:

Powrót