304 kpc

• Autor wątku Autor wątku tom. tokarski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom. tokarski

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Jeżeli była żona w sprawie cywilnej uprzedzona o trybie 304 ,cytuje z protokołu: Staje pozwana ..........,słuchana uzupełniająco w trybie art. 304 kpc, pouczona podaje: I tu podaje bzdury nie z tego świata, podając także nieprawdziwe zarobki itd. Czy mogę pociągnąć ją do odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań jeżeli posiadam dowody, dokumenty potwierdzające iż kłamała?

Wiem, lecz chodzi mi o ten przypadek, pytasz o czym pouczona? tak jest w protokole przesłuchania ze sprawy, przepiszę to jeszcze raz : Staje pozwana ..... słuchana uzupełniająco w trybie art. 304kpc, pouczona podaje: i jej bujne zeznania dalej są. Nie ja to protokółowałem więc nie wiem nawet czy to tak powinno być.

Szanowni koledzy i koleżanki, czy to takie ciężkie pytanie?

Mam wrażenie, że nawet nie zajrzałeś do wątku który wyżej wskazałem linkiem.

Zajrzałem i o ile dobrze zrozumiałem to niema sensu składanie zawiadomienia o składanie fałszywych zeznań gdyż nie została uprzedzona o odpowiedzialności karnej, dobrze zrozumiałem?

Ale co oznacza zapis w protokole :pouczona podaje?

Zrozumiałeś dobrze. A jeśli protokół przesłuchania brzmi dokładnie tak jak przytoczyłeś to nie jest on zbyt pomocny. Chyba że są świadkowie, którzy potwierdzą, że przed przesłuchaniem w charakterze strony została ona pouczona o odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia - czemu w zasadzie powinno towarzyszyć odebranie przyrzeczenia - (a nie tylko o cywilistycznym obowiązku mówienia prawdy).

tom. tokarski napisał:
Ale co oznacza zapis w protokole :pouczona podaje?

Chyba tylko autor i obecni wówczas na sali wiedzą, co oznacza. Pozostawia niestety wrażenie, że protokół sporządzono mało starannie i niedokładnie.

Ostatnia edycja:
Proszę zajrzeć do protokołu z rozprawy. Jeżeli w protokole zawarte jest że osobę zeznającą uprzedzono o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań, a mimo to osoba fałszywie zeznawała to odpowiada karnie. Jeżeli nie to nie.

Sprawdzę protokół, poczekaj chwile.

W protokołach z trzech spraw jest tak: przy moich zeznaniach i jej czyli pozwanej jest tylko: Staje pozwana /pozwany słuchana/ny uzupełniająco w trybie art. 304kpc, pouczona podaje: i zeznania, a jeśli chodzi o dwóch moich świadków to jest: staje świadek ........ pouczona o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań, nie karana za składanie fałszywych zeznań, na wniosek pozwanej słuchany po odebraniu przyrzeczenia zeznaje : no i zeznania ....

Tak napisany protokół to moim zdaniem w tym wypadku za mało by wyciągać konsekwencje karne wobec strony za fałszywe oświadczenie.

A czy nie jest tak że jeżeli ona zażądała odebrania przyrzeczenia od świadków to miała świadomość odpowiedzialności za składanie fałszywych zeznań na sprawie sądowej?

Nie chodzi o świadomość - chodzi o faktyczne pouczenie przez organ odbierający oświadczenie, które jest tu konieczne.

No to du.. , czyli jeżeli będę miał z nią kolejną sprawę w sądzie to muszę wnieść o jej zaprzysiężenie lub pouczenie o odpowiedzialności?

Powrót