4 lata zakazu prowadzenia pojazdow mech.

• Autor wątku Autor wątku Mindphlux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mindphlux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam

w 2005 spowodowalem wypadek samochodowy, jedna osoba poniosla smierc, 4 zostaly powaznie ranne, w tym rowniez ja. bylem w 100% trzezwy.

artykuly:

177 § 2 kk
69 § 1 kk
69 § 2 kk
70 § 2 kk
42 § 2 kk
47 § 1 kk
46 § 1 kk

wyrok: 2 lata pozbawienia wolnosci, zawieszony na 5 lat, 4 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych i rowerowych w ruchu lądowym oraz kary finansowe, ktore oczywiście oplacilem.

data wydania wyroku 2007.01.22, uprawomocnienia 2007.07.27 (byla apelacja prokuratury i obrony w miedzyczasie).

pytania:

1. slyszalem, ze istnieje cos takiego, ze po upływie polowy kary można ubiegać sie o cos w rodzaju anulacji kary. prawda? chodzi mi o odzyskanie prawa jazdy jak najszybciej..

2. jesli odpowiedz na pytanie 1. brzmi: prawda, to kiedy moge zlozyc takie podanie (?) i gdzie?

3. jakie jest prawdopodobienstwo odzyskania prawa jazdy i kto o tym decyduje?

dziękuje za pomoc :-)

Skoro w czasie czynu byłes trzeźwy to - po upływie co najmniej połowy okresu orzeczonego wobec Ciebie zakazu - możesz wnioskować do Sądu, który wydał wyrok w pierwszej instancji o uznanie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych za wykonany (art. 84 k.k.)

Wniosek kosztuje 45 zł.

ok, dzięki. Tylko problem jeszcze jest w tym, że nie wiem kiedy połowa owej kary mija - moment ogłoszenia wyroku, uprawomocnienia, czy też zwrócenia prawa jazdy do wydziału komunikacji?

Kadi - przepraszam, ale nie zgodzę się z Tobą.
Założyciel tematu wskazał, iż w wyrok został wydany m. in. na podstawie art. 42 § 2 kk
Spójrz na paragraf 2 wskazanego przez Ciebie at. 84 k.k.
Art. 84. § 1. Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środki karne wymienione w art. 39 pkt 2-3 orzeczono na podstawie art. 41 § 1a, art. 41a § 3 albo art. 42 § 2 lub 3.

Zakaz będzie więc obowiązywał pełne 4 lata, a termin liczy się (to informacja dla Mindphlux) od daty zwrócenia prawa jazdy do Wydziału Komunikacji.

hmm... czyli rozumiem, ze nie odzyskam wczesniej prawa jazdy?:rolleyes: 42 § 2 kk dotyczy przekroczenia prędkości (?), ale jesli owe przekroczenie dotyczylo 2km/h to jak to wyglada w swerze praktycznej? chodzi mi o to, ze nie przekroczylem predkosci znacznie... choc z drugiej strony, mozna to podciagnac pod niedostosowanie predkosci pojazdu do warunkow pogodowych, etc...

moze inaczej. jesli dobrze umotywuje swoje podanie to sa jakies szanse? jak to wyglada w praktyce?

Art. 42 § 2 kk nie dotyczy przekroczenia prędkości. Prędkość nie ma tu nic to rzeczy.

Art. 42. § 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.

chyba rozumiem. Chodzi o art. 177 §1 i §2, tak? nie zbieglem z miejsca wypadku, bylem trzezwy..

Dzięki Magnatex za zwrócenie uwagi na ten szczegół.

Jeśli Mindphlux nie był nietrzeźwy ani nie zbiegł z miejsca zdarzenia to nie powinien mieć orzeczonego zakazu na podstawie art. 42 § 2 k.k., a wtedy skrócenie zakazu byłoby możliwe - być może więc autor wątku błędnie podał w swym poście art. 42 § 2 k.k...

ok wszystko jasne... oczywiście jak by to było inaczej w Polsce, pięknym i ułożonym kraju. Nie dość, ze wypadku nie spowodowałem i po prostu na rozprawach się poddałem bo zginął mój przyjaciel to na dodatek dopisali mi artykuł 42 § 2 k.k. co w ogole nie miało miejsca.

nie pomyliłem się w podawaniu artykułów w pierwszym poście bo przepisałem je ze świeżo odebranego świadectwa "niekaralności".

pytanie teraz się rodzi takie, że co mam zrobić, żeby ten artykuł 42 § 2 k.k. wymazać z mojej kartoteki? W całym materiale dowodowym i opinii biegłych jest wyraźnie napisane, że byłem trzeźwy, a z miejsca wypadku, nawet jak bym chciał, to nie byłbym w stanie uciec. Co mam zrobić?:rolleyes:

Skoro ten art. 42 § 2 k.k. wziął się z karty karnej, to chyba na początek z ciekawości zajrzałbym do wyroku aby się zorientować jaka tam jest podstawa prawna zakazu. Może blad jest tylko w informacji o karalności.

Zgadzam się z Kadim - warto zajrzeć do wyroku i uzasadnienia wyroku. Skoro Sąd przyjął kwalifikację z art. 42 § 2 k.k. (a zakładam że nie jest to błąd pisarski) to musiał mieć ku temu jakieś podstawy. Trzeba pamiętać, iż przy wypadkach nawet pozornie nieistotne zachowanie może rodzić poważne skutki prawne.

ok, sprawdzilem i na wyroku mam art. 42 § 1, a na swiadectwie niekaralnosci art. 42 § 2... czemu?

jesli posiadam art. 42 § 1 to jest szansa na wczesniejsze odzyskanie prawa jazdy?

Mindphlux napisał:
ok, sprawdzilem i na wyroku mam art. 42 § 1, a na swiadectwie niekaralnosci art. 42 § 2... czemu?

Może ktoś w zawiadomieniu do KRK albo w samym KRK pomylił się.

jesli posiadam art. 42 § 1 to jest szansa na wczesniejsze odzyskanie prawa jazdy?

Tak. Jest szansa. Po upływie minimum połowy okresu zakazu. Treść oryginału wyroku jest tu decydująca.

Ostatnia edycja:
Powrót