40 godzin tyg. a grafik

• Autor wątku Autor wątku kamil19882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil19882

Użytkownik
Odpowiedzi
148
Witam kiedyś już o to pytałem ale nie wkleiłem grafiku teraz dam cały i proszę o komentarz wg mnie nie powinienem pracować więcej niz 40 h tyg posiadając orzeczenie o niepełnosprawności stopień lekki oraz 2 sprawa w jednym tyg nie jest zachowana tygodniowa przerwa na odpoczynek , nieprzerwalnego odpoczynku 35 h

pracuje tak (niedziela wolne )
poniedziałek -wtorek-środa-czwartek-piątek -sobota 2 zmiany cały tydzień ( od 2 do 7 lutego) 6 dni podrząd pracy co daje 48 h
poniedziałek-( wtorek wolne)-środa-(czwartek wolne)-piątek-sobota ( niedziela wolne )
poniedziałek-wtorek-środa-(czwartek wolne)-piątek-sobota 2 zmiana (niedziela wolne) brak zachowania 35 h odpoczynku tyg.
poniedziałek 1 zmiana -wtorek-środa-czwartek-piątek

proszę o komentarz dlaczego będąc pracownikiem z orzeczeniem kadry twierdza ze grafik jest ok ze system przepuścił mnie

2 pytanie mam 24 lutego komisje o przedłużenie grupy oraz zakup nowych szkieł , wpisanych od lekarza medycyny pracy , ile należy mi się minimalnego zwrotu pieniędzy za okulary od pracodawcy i czy może mi odmówić zwrotu za nie

napisz jaki obowiązuje okres rozliczeniowy w firmie i rozpisz jak pracujesz
np.
02.02 - 14 do 22
03.02 -14 do 22

09.02 6.00 - 14.00 itd.

2)
Zakupu nowych szkieł dokonuje pracownik jeżeli lmp w czasie badań okresowych stwierdzi ze pogorszył sie wzrok i skieruje do lekarza okulisty, a ten po badaniu wystawi receptę na inne szkła niż dotychczas
Pracodawca zwraca koszty jeżeli pracownik przynajmniej połowę czasu dnia spędza przed monitorem ekranowym
§ 2 4) pracowniku - należy przez to rozumieć każdą osobę zatrudnioną przez pracodawcę, w tym praktykanta i stażystę, użytkującą w czasie pracy monitor ekranowy co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy.
§ 8. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom profilaktyczną opiekę zdrowotną, w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych przepisach.

2. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary lub szkła kontaktowe korygujące wzrok, zgodne z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której mowa w ust. 1, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe

zwrot - wysokość powinna być uregulowana w regulaminie wynagradzania , w każdym razie kwota nie powinna być niższa niż najtańsze szkła i oprawy - myślę ,że około 300zł
nie może odmówić dofinansowania - zwrotu

tzn po poklei w firmie obowiązuje 3 miesięczny okres rozliczeniowy , ale jako osoba niepełnosprawna obowiązuje mnie przecież sztywny okres rozliczeniowy tyg chociaż nie mam to zapisane w umowie w informacji ,

mam wpisane tak obowiązuje 8/7 godzin norma dobowa.40/35 godzinowa norma tyg w pieciodniowym tygodniu pracy w 3 miesiecznym okresie rozliczeniowym
Jaki jest okres rozliczeniowy dla osób niepełnosprawnych?

W przypadku pracowników z niepełnosprawnością obowiązuje ich sztywna norma tygodniowa. W praktyce oznacza, że okres rozliczeniowy ich czasu pracy wynosi zawsze tydzień i w żadnym przypadku nie może być dłuższy , co do zasady pracuje w miesiacu zawsze tyle godzin jak pokzuje kalendarz pracy wiec to sie zgadza , ale normy tyg juz nie

pracuje od od 2 do 7 czyli od poniedzialku do soboty 2 zmiana od 14-22 czyli 48 h wymiar tygodniowy , nastepnie 09 w poniedzialek pracuje od 14 wiec tu to ok , ale

3 tydzien to
poniedziałek-wtorek-środa 17-19 pracuje 1 zmiana 6-14 następnie czwartek wolne i dalej piatek-sobota 22 i 23 luty 2 zmiana 14-22 i po tej sobocie 4 tydzien poniedziałek zaczynam poniedziałek 23 luty od 6 rano

2 z okuularami to jest tak rok temu przy podpisywaniu umowy bylem w starych okularach niezbędnych do chodzenia wiec mam wpisane praca w okularach korekcujnych lub szkłach , teraz sobie ide sam do okulisty prywatnie bo kończy mi sie grupa i bede mial wykonane nowe okulary wiec po prostu robie badania kupuje okulary i zanosze fakture do kadr i tyle ?

Kluczowe zasady czasu pracy osób niepełnosprawnych:
  • Standardowe normy: 8h/dobę i 40h/tydzień (lekki stopień).
  • Obniżone normy: 7h/dobę i 35h/tydzień (umiarkowany/znaczny stopień).

kamil19882 napisał:
teraz sobie ide sam do okulisty prywatnie
w takim razie refundacji możesz nie otrzymać
jak miałeś rozpisać ?

02.02 -14-22
03.02-14-22
04.02-14-22
05.02-14-22
06.02-14-22
07.02-14-22
niedziela
09.02-14-22
10.02- wolne
11.02-6-14
12.02- wolne
13.02-6-14
14.02-6-14
niedziela
16.02-6-14
17.02-6-14
18.02-6-14
19 wolne
20.02-14-22
21.02-14-22
niedziela
23.02-6-14
24.02-14-22
25.02-14-22
26.02-14-22
27.020-14-22
28 wolne

co do okularów dlaczego mam nie dostać skoro pogorszył mi sie wzrok to po 1 a po 2 wymieniam na progresy idąc do pracy miałem stare i w nich badania mialem po podbicu przyjęty dio pracy podbite z okularami lub szkłami kontaktowymi , nie pisze jakie do kiedy i czy w tych co byłem czerwone czy chińskie takie miałem i tyle , mam pracować w okularach bo bez nich nie widzę nawet trochę , wiec idąc do lekarza bo stwierdziłem ze potrzebuje nowych jak mi wypisze ze maja byc to w czym problem jest badanie lekarskie lekarza okulisty jest faktura pracodawca płaci i tyle . logiczne ze wzrok pogorszył mi sie od pracy w pracy przy monitorze nonsen , przecież pracodawca nie wyśle mnie ponownie do lmp tylko po kwit , jak mam ważne jeszcze [poprzednie badanie , bo musi za nie zapłaci , a akurat za miesiąc mam komisje jedno z drugim przecież nie zgra sie datowo , szczegolnie ze to moja 2 umowa u tego lmp i zawsze wpisuje to samo tylko pieczatka i zalecane praca w okularach

Ostatnia edycja:
dzwoniąc dziś do kadr dowiedziałem się tak , ze dlatego pracuje w lutym 6 dni pod rząd , bo im ten 1 kwartał zaczyna się od czwartku do rozliczeń? przepraszam ale czy mnie on obowiązuje jeśli mam normy sztywne , licząc od czwartku by się zgadzało , ale de facto pracuje 6 dni pod rząd
02.02 -14-22
03.02-14-22
04.02-14-22
05.02-14-22
06.02-14-22
07.02-14-22

za to tu 3 tydzien juz nie zgadza sie na bank 35 h tyg przerwy
niedziela
16.02-6-14
17.02-6-14
18.02-6-14
19 wolne
20.02-14-22
21.02-14-22
niedziela
23.02-6-14

kwestie okularów kadry i bhp mi odmówili tłumacząc to najpierw

Ekran kasy fiskalnej zazwyczaj nie jest traktowany jako monitor ekranowy w rozumieniu przepisów BHP o pracy przy komputerze. Rozporządzenia nie stosuje się do kas rejestrujących oraz innych urządzeń z małymi ekranami służącymi do prezentacji danych, co oznacza brak wymogu dofinansowania okularów z tytułu pracy przy monitorze niby tak pisze ale nawet w umowie mam to wpisane ze pracuje przy ekranie monitorowym i należy mi sie nawet dodatkowo 5 min przerwy , to dostałem wtedy odp ze według obliczeń i algorytmu bhp praca na kasie na zmianie nawet kasjera nie przekracza 4 h wiec sie nie należy co jest nonsensem , bo nie da sie tergo realnie zmierzyć ile razy od kasy odeszlem w ciągu dnia raz więcej raz mniej ale 4 h to jest bez problemu , do tego w regulaminie pracy mam wpisane ze nie powinienem zostawiać stanowiska kasy samego , wiec jedno wyklucza drugie

wiec jesli chodzi o okulary to co nie dostane mimo ze mam w książeczkę wpisane przez lmp ze sa niezbędne

Właściwe będą tutaj zapisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz.U. Nr 148, poz. 973).
Jak wynika z treści par. 2 pkt .1 rozporządzenia przez pojęcie monitora ekranowego należy rozumieć urządzenie do wyświetlania informacji w trybie alfametrycznym lub graficznym, niezależnie od metody uzyskania obrazu.
Co istotne zapisów rozporządzenia nie stosuje się m.in. do kalkulatorów, kas rejestrujących i innych urządzeń z małymi ekranami do prezentacji danych lub wyników pomiarów oraz maszyn do pisania z wyświetlaczem ekranowym.
Gdyby do treści rozporządzenia podejść stricte literalnie pracodawca z całą pewnością ma rację – odnosząc się wprost do zapisów rozporządzenia.
Jednakże samo rozporządzenie weszło w życie już ponad 10 lat temu a od tego czasu technika poszła znacznie do przodu.
Jak się wydaje samo rozporządzenie jak dotąd znajduje zastosowanie do kas rejestrujących z małymi wyświetlaczami ekranowymi (do kas fis lanych) a nie do kas wyposażonych w duże dotykowe panele ekranowe. Oczywiste jest bowiem, iż te panele wydzielają znacznie więcej szkodliwego dla pracownika promieniowania – zwłaszcza dla jego oczu.
Jeżeli jednak pracodawca się uprze pozostaje jedynie odwołanie się do PIP a potem wystąpienie na drogę sporu sądowego. , tak jak pisze w poście , niby nie zalicza się ale to bylo pisane x lat temu gdzie ekran kasy fiskalnej jest teraz monitorem dotykowym , kiedyś u was były kasy numeryczne bez wyświetlaczy ekranowych emitujących niebieskie światło , wiec liczę po prostu nawet jeśli przepis służy interpretacji i nadużycia , aby została moja prośba rozpatrzona pozytywnie , bo potrzebuje ich po prostu do pracy , a ten limit o którym mówi Pani jakiś algorytm, obliczeniowy przez bhp to fikcja , po 1 nie da sie zmierzyć tego uczciwie bo dzień dniowi nie równy i to w kodeksie pracy jest nawet zaznaczone , a i samo obliczenie jest fikcyjne bo w regulaminie tego samego bhp , jest wzmianka o zakazie opuszczania stanowiska kasowego , wiec jak mam roznieść ceny?

Tydzień rozliczeniowy nie musi być liczony od poniedziałku do niedzieli. 35h odpoczynku również nie musi wypadać w niedzielę. We wspomnianym przez Ciebie trzecim tygodniu 35h odpoczynku będzie wypadać przy wolnym czwartku 19 lutego.
Prawo pracy dopuszcza pracę 6 dni z rzędu pod warunkiem zachowania wymaganych odpoczynków.

Natomiast jeżeli chodzi o okulary korekcyjne - jeżeli przy wstępnym/okresowym badaniu LMP zaznaczył, że do pracy wymagane są okulary korekcyjne to refundacja jak najbardziej się należy. Dowiedz się jednak w kadrach zanim udasz się do optyka jakie dokumenty będą wymagane, aby móc rozliczyć taką refundację (w jaki sposób powinna zostać wystawiona FV).

kama.1988 napisał:
Prawo pracy dopuszcza pracę 6 dni z rzędu pod warunkiem zachowania wymaganych odpoczynków.
kama1988 ale nie dla pracowników z orzeczeniem o niepełnosprawności -ich tydzień pracy czy zaczynający sie w poniedziałek czy w czwartek jak w tym wypadku zawsze ma sztywną normę czasu pracy i dla stopnia lekkiego jest to 40 h nic więcej
kamil19882 napisał:
dlatego pracuje w lutym 6 dni pod rząd , bo im ten 1 kwartał zaczyna się od czwartku do rozliczeń?
Żeby była jasność podaj harmonogram z ostatniego tygodnia stycznia lub sprawdź czy miałeś dzień wolny miedzy 29 stycznia a 5 lutego - zapewne wolne było 1 w niedziele wiec jest ok
co do okularów to art z LEX-A

Pytanie​

Czy pracownikowi kasy fiskalnej z monitorem w markecie przysługują okulary korygujące wzrok?

ODPOWIEDŹ​

Monitor stanowiący element kasy fiskalnej może być traktowany jak monitor ekranowy. Jeśli więc kasjer korzysta z takiego monitora przez co najmniej połowę dobowego wymiaru czasu pracy, to można uznać, że pracuje przy monitorze ekranowym, a tym samym jeśli otrzyma od lekarza medycyny pracy zalecenie stosowania okularów korygujących wzrok, to pracodawca powinien mu takie okulary zapewnić.

UZASADNIENIE​

W myśl § 8 ust. 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary lub szkła kontaktowe korygujące wzrok, zgodnie z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej – czyli wstępnych, okresowych lub kontrolnych – wykonanych zgodnie z art. 229 ustawy z dnia 26.06.1974 r. – Kodeks pracy, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego.

Ze względu na to, że powyższy przepis jest bardzo ogólny, pracodawca w wewnętrznym akcie prawnym (np. regulaminie, zarządzeniu, decyzji itp.) powinien określić szczegółowe zasady przydziału okularów, w szczególności kwotę refundacji, czasokres ich używalności, a także ewentualnie termin, w jakim pracownik może się ubiegać o zwrot kosztów zakupionych przez siebie okularów.

Powyższe rozporządzenie definiuje pojęcie monitora ekranowego, jako "urządzenie do wyświetlania informacji w trybie alfanumerycznym lub graficznym, niezależnie od metody uzyskiwania obrazu" (§ 2 pkt 1). Pracownik, w rozumieniu przytoczonego rozporządzenia, to każda osoba zatrudniona przez pracodawcę, w tym praktykant i stażysta, użytkująca w czasie pracy monitor ekranowy co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy (§ 2 pkt 4).

Z uwagi na to, że monitor będący na wyposażeniu kasy fiskalnej może spełniać przesłanki wynikające z przywołanej powyżej definicji, może być również traktowany jak monitor ekranowy. Naturalnie mowa tu o faktycznym monitorze stanowiącym element rozbudowanej kasy fiskalnej, a nie małym wyświetlaczu, bowiem zgodnie z § 3 pkt 5 omawianego rozporządzenia, jego przepisy nie mają zastosowania do kalkulatorów, kas rejestrujących i innych urządzeń z małymi ekranami do prezentacji danych lub wyników pomiarów. Należy jednak przypomnieć, że wykluczenia te mają zastosowanie do kas, które funkcjonowały ponad ćwierć wieku temu, a ich wyświetlacze były zbliżone do tych w tradycyjnych kalkulatorach. Obecnie w większości sklepów są to po prostu komputery zawierające odpowiednie oprogramowanie i osprzęt.

Jeśli więc pracownik korzysta z takiego monitora przez co najmniej połowę dobowego wymiaru czasu pracy, to można uznać, że pracuje przy monitorze ekranowym, a tym samym jeśli otrzyma od lekarza medycyny pracy zalecenie stosowania okularów korygujących wzrok, to pracodawca powinien mu takie okulary zapewnić.

odpowiedzi udzielił Specjalista z zakresu bezpieczeństwa higieny pracy; absolwent Wydziału Prawa Wyższej Szkoły Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie, studiów podyplomowych "Bezpieczeństwo i ochrona człowieka w środowisku pracy" prowadzonych przez Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy wraz z Politechniką Warszawską oraz studiów podyplomowych "Zarządzanie zasobami pracy" organizowanych przez Szkołę
pozostaje PIP chyba żeby rozwiązał problem

kamil19882 napisał:
dlatego pracuje w lutym 6 dni pod rząd , bo im ten 1 kwartał zaczyna się od czwartku do rozliczeń?
Żeby była jasność podaj harmonogram z ostatniego tygodnia stycznia lub sprawdź czy miałeś dzień wolny miedzy 29 stycznia a 5 lutego - zapewne wolne było 1 w niedziele wiec jest ok
co do okularów to art z LEX-A

Pani moderator reasumując grafik tak miałem wolne 1 bo to niedziela była oraz oraz 31 stycznia tez , biorąc pod uwagę to po prostu 6 dni pracy ułożyło się podrząd , ale regulaminowo jest ok bo to dwa odrębne tyg. rozliczeniowe tak?
kalendarz roku 2026 rozpoczął; sie 01.01.2026 w czwartek ( okres rozliczeniowy 3 miesiące ) to oznacza ze do końca marca mam zawsze swój czas pracy liczyć od czwartku do środy 40 h z zachowaniem przerw dobowych 11 h i tyg. 35 h

grafik ok?
okulary refundacja się należy ?

kamil19882 napisał:
ale regulaminowo jest ok bo to dwa odrębne tyg. rozliczeniowe tak?
Tak
w/g tego specjalisty się należy
Naturalnie mowa tu o faktycznym monitorze stanowiącym element rozbudowanej kasy fiskalnej, a nie małym wyświetlaczu, bowiem zgodnie z § 3 pkt 5 omawianego rozporządzenia, jego przepisy nie mają zastosowania do kalkulatorów, kas rejestrujących i innych urządzeń z małymi ekranami do prezentacji danych lub wyników pomiarów. Należy jednak przypomnieć, że wykluczenia te mają zastosowanie do kas, które funkcjonowały ponad ćwierć wieku temu, a ich wyświetlacze były zbliżone do tych w tradycyjnych kalkulatorach. Obecnie w większości sklepów są to po prostu komputery zawierające odpowiednie oprogramowanie i osprzęt.
teraz każda kasa ma duży ekran

tak jest to duży ekran dotykowy emitujący niebieskie światło monitor ok 17 cali pracuje w dino wiec każdy chyba wie o jaki chodzi

kamil19882 napisał:
co do okularów dlaczego mam nie dostać skoro pogorszył mi sie wzrok to po 1 a po 2 wymieniam na progresy
zeby było wszystko prawidłowo
należy powiadomić pracodawcę ,że pogorszył ci sie wzrok i poprosić o skierowanie do lmp - pracodawca nie może odmówić skierowania - NAJLEPIEJ pisemnie
u lmp wskazujesz na pogorszenie wzroku - ten powinien cie wysłać na badanie wzroku do okulisty
okulista po badaniu wystawia odpowiednią recepte na okulary korekcyjne
kupujesz , faktura na siebie i przedstawiasz ją pracodawcy do zwrotu kosztów lub części za okulary - to zalezy od zapisów jakie są w regulaminie
jak pracodawca odmawia pozostaje PIP

TO było tak ze to moja druga umowa 1 podpisana inny lmp podbił w miedzy czasie zmieniłem okulary sam , potem 2 umowa u nich w wrześniu 2025 inny lmp podbijał i tylko zaznaczył ze musze chodzić w okularach żadnego badania wzroku nawet nie miałem u okulistki bo jak pokazałem ze nie widzę na jedno oko to i ona napisała tylko osoba niedowidząca i tyle , on przeczytał odpis o orzeczeniu i podpisał badanie ważne na 2 lata , ale nie ma nic w jakich okularach robiłem badanie czy cos bo on nawet na stare badanie nie patrzył wiec powiedz czy to konieczne abym szedł do kierownika aby mnie wysłał do lmp jak powie ze to koszt bo mam ważne badania jeszcze tyle , lub powie trzeba było kupować okulary w wrześniu , nawet jeśli da to nie zdążę przed komisja grupy 28 lutego o przedłużenie niepełnosprawności , i tu nawet nie chodzi czy nawet wzrok mi sie pogorszył czy jest jaki byl , chce wymienić na progresywne , bo ciągle zmienianie w pracy okularów tez jest uciążliwe

kamil19882 napisał:
czy to konieczne abym szedł do kierownika aby mnie wysłał do lmp jak powie ze to koszt bo mam ważne badania jeszcze tyle
ważne - nie ma znaczenia ze jeszcze masz ważne badania
wszystko należy zrobić zgodnie z procedurą inaczej o zwrocie możesz zapomnieć, nawet PIP raczej nie pomoże

kamil19882 napisał:
Pani moderator reasumując grafik tak miałem wolne 1 bo to niedziela była oraz oraz 31 stycznia te
29.01 praca - czwartek
30.01 praca
31.01 WOLNE
01.02 WOLNE
02.02 -14-22
03.02-14-22
04.02-14-22
koniec tygodnia pracy

05.02-14-22 - czwartek
06.02-14-22
07.02-14-22
niedziela
09.02-14-22
10.02- wolne
11.02-6-14
Koniec tyg. pracy
W każdym tygodniu pracy masz zapewnione odpoczynki i PIECIODNIOWY tydzień pracy

formalnie , ale fizycznie jestem 6 dni pod rząd 48 tak czyli co pech złośliwość? czy po prostu chore prawo jak tam można to jak sie chce kadmu można dać 6 dni z rzędu , a co na to bhp skoro pracownik pracuje tak długo czyli te zapisy co podałem to fikcja literacka

Art. 15. 1. Czas pracy osoby niepełnosprawnej nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo.

2. Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.
2a. (uchylony)
3. Osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych.
4. (uchylony)

Ustawa z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych

Art. 128. § 1. Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.

§ 2. Ilekroć w przepisach działu jest mowa o:

1) pracy zmianowej - należy przez to rozumieć wykonywanie pracy według ustalonego rozkładu czasu pracy przewidującego zmianę pory wykonywania pracy przez poszczególnych pracowników po upływie określonej liczby godzin, dni lub tygodni;

2) pracownikach zarządzających w imieniu pracodawcy zakładem pracy - należy przez to rozumieć pracowników kierujących jednoosobowo zakładem pracy i ich zastępców lub pracowników wchodzących w skład kolegialnego organu zarządzającego zakładem pracy oraz głównych księgowych.
§ 3. Do celów rozliczania czasu pracy pracownika:

1) przez dobę - należy rozumieć 24 kolejne godziny, poczynając od godziny, w której pracownik rozpoczyna pracę zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy;

2) przez tydzień - należy rozumieć 7 kolejnych dni kalendarzowych, poczynając od pierwszego dnia okresu rozliczeniowego.
Nie jest fikcją - nie rozumiesz ,że twój tydzień nie pokrywa sie z tygodniem kalendarzowym ?

nie mowie ze nie rozumie tylko ze sam zapis jest debilny czyli zapytam inaczej nie pracuje 6 dni z rzędu po 8 h tak? bo firma mówi ze liczy od czwartku bo tak chce , i co z tego ze od czwartku do środy się zgadza , jak następnego dnia dalej siedzę w robocie mój organizm a kodeks pracy fikcja
parafrazując zakaz picia alkoholu po 22 , ale przecież alkohol nie wie która jest godzina, mam na mysli to ze tak myśląc , można po złości komuś układać tak grafik dodam ze na 12 osób tylko ja tak mam 6 dni z rzędu , tłumacza to właśnie przez to ze ciężko zrobić grafik pod osobę niepełnosprawna , co jest kolejna fikcja , bo sam bym go zrobił w 5 min wystarczy sie trzymać zasady ze każdy grafik miesiąca zaczyna sie robic od tej osoby i do niej inne dokłada a nie inaczej i tu nie chodzi ze ktos nie rozumie debilngo zapisu , w którym defacto osoba z dysfunkcjami w tym kraku ma gorzej niż osoba zdrowa w pracy na każdym kroku , przykłady mógłbym mnożyć

Tak, okres rozliczeniowy (czwartek–środa) dotyczy wszystkich pracowników w firmie, w tym osób niepełnosprawnych. Jednakże, pracownik niepełnosprawny podlega sztywnym normom czasu pracy, które zabraniają pracy przez 6 dni z rzędu w wymiarze 8 godzin dziennie, nawet jeśli w grafiku formalnie nie przekracza godzin w okresie rozliczeniowym. dlaczego internet tak glupio odpowiada na pytania bo nikt tego nie skomentuje

kamil19882 napisał:
które zabraniają pracy przez 6 dni z rzędu w wymiarze 8 godzin dziennie
Wskaż taki zapis prawny
kamil19882 napisał:
dlaczego internet tak glupio odpowiada na pytania bo nikt tego nie skomentuje
po co czytasz głupoty , wystarczy sie udać do prawnika w realu - ten za gotówkę wyjaśni ci sprawę w 5 minut

tylko ja nie twierdze ze tak nie jest tylko ze sam zapis prawny jest debilny dlaczego tydzień rozliczeniowy ma byc ok a mój kalendarz pracy nie to dla kogo jest robiony kodeks tylko dla Janusza biznesu nikogo innego , dla nich tydzień może być liczony jak chce , ale organizm dalej mój ma gorzej e , może inaczej widzę znasz odp na każde pytanie prawnie , ale juz czysto życiowo nie , dlaczego każda inna zdrowa na cały zespól nie miał ani razu przez ostatnie 3 miesiące 6 dni podrząd a ja 4 , i tu nie ma nic wspólnego z rozumieniem , tylko każdego bo to sfrustrowało jakby trafiło na niego

To tak samo jak słyszałem ze pracodawca może odmówić urlopu silą wyższa czy na zadanie

Powrót