400 euro job i dzialnosc gospodarcza w polsce

• Autor wątku Autor wątku couchlw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

couchlw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,
jestem młodą osoba posiadającą działalność gospodarcza w Polsce (handel i usługi) od 5 lat , rozliczam się z podatku ryczałtowo, otrzymałem propozycje pracy w Niemczech na bardzo dogodnych warunkach. umowa o prace było by to tzw "400 euro job". działalność gosp w Polsce będzie kontynuowana tak jak do tej pory. potrzebowałbym informacji co wiąże się z dodatkowym zatrudnieniem w Niemczech w przypadku takiej umowy, czy zmienia mi się wysokość składki ZUS, jakieś zmiany w podatku itp.
z góry dziękuje za informacje i poświęcony czas

na dogodnych warunkach 400euro? co miał(a)bys robic i jak dlugo

"400 euro :wink: " od marca do listopada, firma handlowo-uslugowa, przygotowanie towaru dla klienta, dowoz do klienta, w firmie tej zatrudnione sa obecnie 2 osoby tj wlasciciel i pracownik, umowa 400 euro job wydawala sie najlepszym rozwiazaniem pod wzgledem kosztow moich i pracodawcy, a takze ze wzgledow zawilosci, wydaje sie ze jest to najprostszy sposob zatrudnienia, niewykluczam innych form zatrudnienia rowniez na pelen etat, ale wtedy koszta chyba rosna. jezeli sa lepsze rozwiazania i ktos sie nimi podzieli to napewno rozwaze inne mozliwosci. zaznaczam, ze jest to bez posrednictwa zadnych agencji, pracowac bede u mojego kolegi

Ostatnia edycja:
umowa o prace było by to tzw "400 euro job

od 1 stycznia 2013r
Minijob 450€ ,a nie 400€

Sposób postępowania dotyczący zgłoszeń oraz składek
Aktualne informacje Minijob-Zentrale (Centrala Minipraca).

http://www.minijob-zentrale.de/DE/S...eiben/polnisch.pdf?__blob=publicationFile&v=5

Osoby, które od dnia 1stycznia 2013 podejmą zatrudnianie za niewielkim
wynagrodzeniem, podlegają zasadniczo obowiązkowi ubezpieczeniowemu
w ustawowym ubezpieczeniu emerytalnym

Ostatnia edycja:
dziekuje za sprostowanie i informacje,
chcialbym wiedziec jeszcze czy zarobki w polsce maja wplyw na rozliczenia podatkowe, skladki itp. w niemczech?

z tego co pamiętam to musisz te zarobki wykazać w zeznaniu rocznym, gdyż wpływają na wysokość progu podatkowego, ale nie zapłacisz od tego podatku
nie wiem tylko jak to się ma do ryczałtu z działalności gospodarczej

dobrze sobie przemyśl te "dogodne warunki" bo tutaj tak pracują osoby np po 2-3 dni w tygodniu po 6 -8 godzin
a zaraz się okaże ze Ty będziesz pracował 5 dni w tygodniu po 10
pomyśl tez o kosztach utrzymania w de (wyżywienie, mieszkania itd)

dziekuje za odpowiedz, a czy przed rozpoczeciem pracy musze przedstawic jakies dokumenty dotyczace mojej dzialalnosc w polsce? nie okaze sie, a juz jest wiem ile bede pracowal:cool:

Powrót