4ta umowa pracownika tymczasowego

• Autor wątku Autor wątku joannacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joannacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Podpisalam z Agencja Pracy Tymczasowej juz 4 umowy na czas okreslony - wg. Agnecji moga podpisywac ze mna tyle umow ile zechca i nie musza dawac mi umowy na czas nieokreslony. Czy to prawda? umowy nastepowaly bez zadnych przerw czasowych.

Dodatkowo znalazlam taki przepis mowiacy o tym, ze Agencja Pracy TYmczasowej moze zatrudnic pracownika tylko na okres roku w ciagu 3 lat dla tej samej firmy, jesli umowy nastepowaly jedna po drugiej. Ja pracuje juz ponad rok dla tej samej firmy zatrudniona przez ta sama Agencje - czy w tym wypadku Agencja Pracy Tymczasowej zlamala prawo? jesli tak to jakie korzysci/niekorzysci moga z tego plynac dla mnei jako pracownika?

Dziekuje za odpowiedz!!!

1. Tak - art. 21 ustawy o zatrudnianiu pracowników tymczasowych wyłącza stosowanie art. 25 prim kodeksu pracy dotyczącego trzech umów na czas określony

2. Masz pewnie na myśli art 20 ustawy:
[cytat:3gtenrlx]
1. W okresie obejmującym 36 kolejnych miesięcy łączny okres wykonywania pracy tymczasowej przez pracownika tymczasowego na rzecz jednego pracodawcy użytkownika nie może przekroczyć 12 miesięcy.
2. Jeżeli pracownik tymczasowy wykonuje w sposób ciągły na rzecz danego pracodawcy użytkownika pracę tymczasową obejmującą zadania, których wykonanie należy do obowiązków nieobecnego pracownika zatrudnionego przez tego pracodawcę użytkownika, okres wykonywania pracy tymczasowej nie może przekroczyć 36 miesięcy.
3. Po okresie wykonywania pracy tymczasowej, o którym mowa w ust. 2, na rzecz danego pracodawcy użytkownika pracownik tymczasowy może być ponownie skierowany do wykonywania pracy tymczasowej u tego pracodawcy użytkownika nie wcześniej niż po upływie 36 miesięcy.
[/cytat:3gtenrlx]

Nie wiem natomiast jakie korzyści miałyby z tego powodu płynąć dla tego pracownika :?:

Dziekuje za odpowiedz :)

Nie jestem pracownikiem na zastepstwo stad wnioskuje, ze prawo zostalo zlamane. Pozwole sobie zatem zapytac co i komu grozi za łamanie prawa w tym wypadku? Jakich konsekwencji moze spodziewac sie:
-agencja pracy tymczasowej
-firma, ktorej agencja podnajmowala pracownika
-pracownik

Powrót