500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Czy mogę stracić 500 + ?

Agnieszka3M napisał:
tzn z czego wnioskujesz?

No, że liczy się dochód za ostatni miesiąc tak ?

W sierpniu mam przekraczający dochód to tracę, od września nie będę przekraczał do powinien mi wrócić 500 +

Czy nie wraca, no bez sensu to by było wtedy :smile:

Bo to nie jest utrata dochodu w mysl ustawy. Utrata nie jest zmniejszenie pensji lub wymiaru etatu u tego samego pracodawcy.

karolla0905 napisał:
Utrata nie jest zmniejszenie pensji lub wymiaru etatu
ale to nie jest zmniejszenie wynagrodzenia tylko nowa umowa

zastosowanie ma nw przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych

art5 ust 4c. Przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny, osoba ucząca się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy, lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą.

Agnieszka3M napisał:
ale to nie jest zmniejszenie wynagrodzenia tylko nowa umowa

zastosowanie ma nw przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych

art5 ust 4c. Przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny, osoba ucząca się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy, lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą.

Czyli Pani Agnieszko zatem krótko i na temat.

Jeżeli dostanę aneks na zmianę etatu na 1/8 co za tym idzie dużo mniejsze wynagrodzenie to i tak stracę 500 + jeżeli będę tam nadal pracował.

Jeżeli pracodawca rozwiąże ze mną umowę w sierpniu i we wrześniu podpisze nową to wówczas też nie dostanę 500 + bo mógłbym dopiero po 3 miesiącach zatrudnić się u tego samego pracodawcy żeby dostać bez problemu 500 +

Czy to się zgadza ?

Witam,
mam następujące pytanie:

w zeszłym roku (2017) w lipcu współmałżonek złożył wniosek o 500+, otrzymał decyzję pozytywną, 31.08.2017 uprawomocnił się wyrok sądu dotyczący rozwodu i opieki na dziecko, opieka dzieci przyznana została matce.

Świadczenie wpływało na wspólne konto, które po rozwodzie było używane przez byłego męża, on zaś przelewał je byłej żonie na jej prywatne konto.

Obecnie (sierpień 2018) okazało się, że mężczyzna nienależnie pobierał świadczenie, tzn. powinien zgłosić się do MOPSu z inf o wyroku sądu, i od momentu rozwodu to była żona powinna zawnioskować o świadczenie.

Czy istnieje szansa, by w odwołaniu wzięto pod uwagę to, że pomimo formalnego uchybienia, tj. zawnioskowania przez nieuprawnioną osobę, spełniona została intencja ustawodawcy, tj. świadczenie przekazywane było na konto wspólne, tj. m.in. osoby uprawnionej do zawnioskowania o świadczenie. Ponadto, czy można powołać się na art. 5 kc zgodnie z którym otrzymywane kwoty były rozdysponowane na potrzeby dzieci oraz że w przypadku konieczności zwrotu (którego formalnie dokonałby były mąż ale w rzeczywistości była żona) doszłoby tak naprawdę do zubożenia dzieci - wiadomo że przy tak dużym niezaplanowanym wydatku budżet domowy byłby więcej niż napięty.

z góry dziękuję za odpowiedzi

Pytanie odnosnie swiadczenia 500+

Witam. Mam pewna zagwozdke odnosnie 500+. A mianowicie zyje z kobieta w nie formalnym zwiazku, posiadamy jedno wspolne dziecko i drugie z poprzedniego malzenstwa mojej narzeczonej. Sa po rozwodzie postanowieniem sadu oboje rodzicow ma takie same prawo do dziecka, z tym, ze dziecko zamieszkuje u ojca. Zlorzylismy wniosek o 500+, ale otrzymalismy negatywna opinie. Czy w takim wypadku nie zostal popelniony blad? To jest jej drugie dziecko wiec dlaczego odmowiona nam swiadczenia?

RE: Pytanie odnosnie swiadczenia 500+

Matka dzieci nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z jednym z dzieci a to jest wymóg.

Witam,

Widziałam, że poruszony już był podobny temat. ale chciałabym dopytać się kogoś kompetentnego o mój przypadek :)

Zarabiam około 2200 zł miesięcznie, jestem samotną matką, 1 dziecko - 8 lat. Nie dostaję 500 plus ani alimentów, ponieważ ojciec dziecka nie płaci, a i w przypadku 500 + i funduszu alimentacyjnego niestety za dużo zarabiam.

Gdybym zeszła na 1/2 etatu, otrzymałabym powiedzmy połowę tego, co obecnie. Załapałabym się progowo na alimenty, a pewnie i na 500 +, czyli 1000 zł "za nic", więcej czasu z synkiem i nie musiałabym płacić opiekunce. Same oszczędności i ogólne plusy.

Jednak, czy rzeczywiście dostałabym te 500 + i pieniążki z funduszu? Czy w przypadku aneksu do umowy przedstawiam dochody z PITu, mimo że obecnie zarabiam mniej? Musiałabym pracować na pół etatu przez cały rok, żeby moje zarobki z PIT nie przekroczyły 800 zł miesięcznie? Nie rozumiem takiego rozwiązania. Wydaje się nielogiczne. Nie mogę wybrać mniejszej ilości pracy i dostać dzięki temu 500 +? Może też ktoś wie, jak to jest z funduszem alimentacyjnym?

Czy ogółem jest jakaś szansa, żebym bez zmiany pracodawcy otrzymała 500 + ? A może lepiej złożyć wypowiedzenie i szukać gorzej płatnej pracy?

Zawsze uważałam, że dobrze robię wybierając pracę i charówkę 160 -170 godzin miesięcznie, ale właśnie za to, że nie siedzę w tym czasie bezczynnie, nie należy mi się żadna pomoc ze strony państwa... Bo jak tu zapłacić czynsz, rachunki, kupić jedzenie, ubrania i rzeczy do szkoły, opłacić opiekunkę, paliwo, wydatki na auto, itd. za 2200 zł? Podpowiem, że w moim przypadku się nie da, mimo że naprawdę żyję skromnie i w malutkim mieszkanku. Gdyby nie to, że czynsz opłacają rodzice (900 zł miesięcznie, a więc raczej niedużo), to zostałoby mi siedzieć im na głowie lub znaleźć na siłę bogatego chłopa :)

500+ a praca w Holandii

Witam w kwietniu 2017 roku podjęłam pracę za granicą w Holandii. Pracowałam tam od 08.04-07.05.2017 roku ponieważ były problemy z agencją dla której Pracowałam. W tym czasie pobieram rodzinne i 500+ na dwoje dzieci. Nie zgłosiłam swojego wyjazdu w Mopsie. Dochód z zagranicy rozliczylam. I tu się pojawia pytanie.
Czy Pani która zajmuje się obsługą mojego wniosku sprawdzając sobie wszystko w US będzie wiedziała od kiedy do kiedy pracowałam za granicą. Czy będę musiała donieść jej zaświadczenie o dochodach za miesiąc kwiecień i maj 2017 żeby mogła sobie wszystko sprawdzić.
Przeczytałam coś o jakieś koordynacji że to urząd Marszałkowski sprawdza o co w ogóle z tym chodzi.
Nie pobieralam żadnych zasiłków z Holandii.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Dziękuję

RE: 500+ a praca w Holandii

kanina napisał:
Przeczytałam coś o jakieś koordynacji że to urząd Marszałkowski sprawdza o co w ogóle z tym chodzi.
obecnie Urząd Wojewódzki, będzie sprawdzał jakie Państwo powinno wypłacać Tobie świadczenia

No tak ale z tego co się orientuję to w Holandii prawo do zasiłku przysługuje dopiero po 3 miesiącach pracy a ja tam tylko 4 tygodnie byłam.

z uwagi na koordynację właściwy do rozstrzygania tej kwestii jest UW a nie MOPS

Czyli ten urząd wojewódzki sprawdzi czy się należały z Holandii zasiłki czy będzie też sprawdzał dochód jaki był za granicą? A jeśli się nie należały to uchylił decyzję i każe zwrócić nienaleznie pobrane. A jeśli nie przekroczą dochody to pozostawi decyzję tak jak była. Dobrze rozumiem

Zwrot 500+ oraz rodzinnego

Witam. W tamte wakacje pracowałam na umowę zlecenie od 12 czerwca do 10 września, mam obecnie 20 lat. Podpisywałam 3 umowy, bo w zależności od miesiąca było różne wynagrodzenie. Dzisiaj moja mama dowiedziała się, ze być może będzie musiała zwracać świadczenia za ten okres, bo nie poinformowała wcześniej o tym dochodzie. Mam brata nieletniego 16 lat. Ja rozliczalam się sama jeśli chodzi o pit, gdyż moi rodzice są rolnikami i nie składają PITu. Proszę o pomoc, czy jest szansa na to aby nic nie trzeba było zwracać?

to nie jest kwestia szansy tylko wysokości dochodu za lipiec

Powrót