500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z wymianą złośliwości przenieście się na P.W.

wróciłam z mopsu kazali napisać oświadczenie że nie mamy z meżem ubezpieczenie oraz że zarejestruje sie w up celem nabucia ubezpieczenia nie powiedziała mi czy dostane w pażdzierniku zasiłek oraz 500 plus mam nadzieje ze te oswiadczenie wystarczy i mi wypłaca normalnie kazala jedynie odrazu 1 po rejestracjhi podejsc z zaswiadczeniem

Re: 500+

Witam . Ja do tej pory dostawałem 500+ na pierwsze i drugie dziecko , w między czasie zmieniłem pracę i nie poinformowałem otym mops-u . teraz dopatrzyli się mego uchybienia i wstrzymali mi wypłatę . Mam pytanie - czy powinienem otrzymać świadczenie na drugie dziecko (przecież nie jest zależne od dochodu) ?

Witam, mam pytanie dotyczące znajomej. Dostała właśnie decyzję odmowną dot. przyznania 500+ na pierwsze dziecko. Uzasadnienie: w roku 2016 jedyny jej dochód to ok. 5800 zł (staż z urzędu pracy- po podzieleniu na 12 mcy wyszło 480 zł) w maju tego roku podjęła pracę - 1430 zł netto. Podliczyli 480 zł+1430 i wyszło 1910 (sic!) czyli przekroczyło 1600 zł na dwie osoby.

Nie rozumiem jakim prawem są te dochody z dwóch lat dodane?? Przecież jej jedyny dochód to obecna wypłata, a w zeszłym roku jedynym dochodem był ten ze stażu?!

Staż dawno temu się zakończył, jedyny dochód miesięczny to 1430 zł na dwie osoby czyli 715 zł- kwota która kwalifikuje się do wypłaty świadczenia.
Co może teraz zrobić, co ma napisać w odwołaniu? moim zdaniem ta decyzja jest nielogiczna i bezprawna. Proszę o odpowiedź.

Agnieszka3M napisał:
poinformowała o podjęciu zatrudnienia?

Tak, przy składaniu wniosku poinformowała o podjęciu zatrudnienia od maja 2017 r. (staż skończył się jeszcze w 2016 roku-nowa praca nie jest z nim powiązana)

W decyzji napisano że dochód za 2016 r w przeliczeniu na osobę wyniósł 955 zł, co nie jest prawdą, bo niżej wyliczają że składa się na to 480 zł z 2016 + 1430 za maj 2017... I całość jest dzielona na dwie osoby. Przecież w żadnym miesiącu ani 2016 ani 2017 roku dochód na osobę nie przekroczył 800 zł.

Ostatnia edycja:
kasi85 napisał:
Przecież w żadnym miesiącu ani 2016 ani 2017 roku dochód na osobę nie przekroczył 800 zł.
nie szkodzi, wg ustawy nie wszystkie kategorie dochodów mozna utracić (nawet jak ich nie ma)

to pewnie był staż ze środków unijnych więc dopiero od nowego okresu jest to dochód ale skoro go nie ma to powinien być utracony - niech koleżanka się odwoła

Tak się dla formalności tylko dopytam. A nie doliczyli przypadkiem alimentów? Od nowego okresu są konieczne.
Utrata dochodu z zakończonego stażu to raczej sprawa oczywista. Ciężko mi uwierzyć, że jakiś OPS ma z tym problem.

500+, a opieka naprzemienna?

Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o podpowiedź w poniższej sprawie:
od 4 lat wychowuję w systemie opieki naprzemiennej tydzień na tydzień 6letnią córkę. Orzeczenie sądu, które stwierdza, że miejscem pobytu dziecka jest każdorazowe miejsce pobytu matki, zaś moje widzenie z córką zostało uregulowane w ten sposób, że dziecko co drugi tydzień, co drugie święta, urodziny etc jest przy mnie. Alimentów orzeczonych braków, określone w orzeczeniu zostało, że rodzice solidarnie po połowie ponoszą koszty związane z dzieckiem.

Obecnie spodziewam się swojego drugiego dziecka, z drugą żoną. Czy w takim przypadku należne będzie nam świadczenie 500+?

500+

Witam. Prowadzimy z mężem gospodarstwo rolne i jest to nasze jedyne źródło dochodu. W roku 2016 przez dwa miesiące mieliśmy obowiązującą jeszcze umowę dzierżawy. Pani z opieki stwierdziła, że pomimo tego że ziemi tej już nie uprawialiśmy (po zebraniu plonów w 2015 roku zwróciliśmy ziemię właścicielowi) to musi policzyć nam dochód z dwóch miesięcy bo umowa jeszcze obowiązywała. Policzyła za cały rok. Czy słusznie?

Witam. Mamy z mężem gospodarstwo rolne i jest to jedyne źródło dochodu. W 2016 roku do lutego mieliśmy podpisaną umowę dzierżawy (zdaliśmy ziemię właścicielowi po zebraniu plonów w 2015 roku czyli rzeczywiście nie uprawialiśmy tej ziemi w 2016 roku). Pani z OPS stwierdziła, że musi doliczyć mi dochód za 2 miesiące a w rzeczywistości dodała za cały rok. Czy słusznie? Spotkał się ktoś z podobną sytuacją?

500+ a dochód

Czy zwrot podatku z tytułu umowy zlecenie zalicza się do dochodu przy ustalaniu kryterium dochodowego 500+?Pani w urzędzie wpisała tylko ulgę na dziecko 550zł, zwrotu ppodatku z ulgą było w sumie 1800zł czy całość będzie wliczona jako dochód?
Jeżeli tak to przkroczę kryterum dochodowe o 6zł na osobę. w tym wypadku mogą zażądać zwrotu 500+ za 2016 rok skoro kwota była przekroczona?

Dzień dobry,
zwracam się z prośbą o podpowiedź w poniższej sprawie:
od 4 lat wychowuję w systemie opieki naprzemiennej tydzień na tydzień 6letnią córkę. Orzeczenie sądu, które stwierdza, że miejscem pobytu dziecka jest każdorazowe miejsce pobytu matki, zaś moje widzenie z córką zostało uregulowane w ten sposób, że dziecko co drugi tydzień, co drugie święta, urodziny etc jest przy mnie. Alimentów orzeczonych braków, określone w orzeczeniu zostało, że rodzice solidarnie po połowie ponoszą koszty związane z dzieckiem.

Obecnie spodziewam się swojego drugiego dziecka, z drugą żoną. Czy w takim przypadku należne będzie nam świadczenie 500+?

500+ - pytanie

Witam,

Chcialabym się dowiedzieć,czy należy mi się 500+, nakreślę wam moją sytuacje.

3 lata temu urodziło mi się dziecko ,niestety związek się rozpadł , alimenty zasądzone itd itp, prawnie wszystko jest okey , nie mam zabranych praw. Teraz natomiast jestem w związku i za miesiąc urodzi się dziecko , czy przysługuje mi 500+ ?? Teoretycznie jest to moje 2 dziecko.

Dziękuje za odpowiedź.

Powrót