500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: 500+ - pytanie

jola12345 napisał:
Teoretycznie jest to moje 2 dziecko.
nie
nie wystarczy, że masz prawa i płacisz alimenty, nawet patrząc na orzecznictwo (które też nie jest jednolite).
Po pierwsze nie masz orzeczenia a po drugie nic nie piszesz abyś faktycznie opiekowała się dzieckiem w takim wymiarze jak jego ojciec - kontakt z dzieckiem w weekendy i wakacje nie jest opieką naprzemienną

Witam pomocy 500 plus

Witam czy ktoś pomoże na picie 37 przychód męża to 36 080 koszty przychodów 1 557 dochód 34 522.95 zaliczka 2 362 składki ubezpieczeń społecznych 4 946 dochód po odliczeniu składek społecznych 29 576 mamy 1 dziecko ja nie pracuję czy należy nam sie 500 plus?

Witam czy moge napisac skarbe na mops jesli mialam miec 500 + w kasie poszlam dzis bo termin wyplaty a pani mi mowi ze pieniazki poszly na konto ktorego ja nie mam ? i teraz musze czekac az pieniazki sie wroca i nie dostalam dzis wyplaty zasiłku

500+

Witam mam pytanie żyje z partnerem mamy córkę pobieramy 500+ teraz pokłócilismy się i on narazie się wyprowadził powiedział że pójdzie do centrum pomocy rodzinie i zabiorą mi świadczenie co w takiej sytuacji?

Re: 500+

To fakt. No i powinnas miec jeszcze zasadzone alimenty.

Kazda zmiane powinnas zglaszac. To masz na decyzji napisane napewno. Jesli przekroczycie dochod to tak moga ja zmienic.

alimentów zapewne będzie więcej niż 500+ więc nie rozumiem obaw...

witam, moj facet jezdzi na tirze i musze podac kwote w mops do swiadczen rodzinnych itd pomijajac fakt ze nie bedzie mi przyznane swiadczenie na ten rok poniewaz juz przekraczamy dochod no ale podac musze i nie wiemy jaka kwote czy ta ktora ma na papierze czy tez te diety ktore dostaje za wyjazd za granice?

500 plus utrata i uzyskanie dochodu i komornik u konkubenta

Witam serdecznie mam nietypowe pytanie ktore spedza mi sen z powiek.
Otoz mam dziecko na ktore juz zlozylam wniosek o 500 plus.
Konkubent zmienil prace po roku bazowym a doklanie w lipcu 2017 roku.
Za pierwszy przepracowany miesiac z umowy o prace dostal zaswiadczenie ( nie przekracza ) oraz z umowy o dzielo ( tez nie przekracza ) aczkolwiek by to zsumowac razem to przekracza prog dochodowy.
W pazdzierniku konkubenta dorwal komornik ze zabiera mu ok 1500 zl z konta ze nawet najnizszej krajowej nie ma ( ja nie pracuje ).
1. Czy MOPR jak bierze sie za wniosek np w grudniu to sprawdza w Urzedzie Skarbowym obecny stan dochodu ( np grudzien badz listopad ) czy nie sprawdza wcale ?
2. Czy w Urzedzie Skarbowym widnieje jakas notka ze konto jest zajete przez komornika ?
3. Jak moge obliczyc ten dochod skoro konkubent zmienil prace po roku bazowym tj 2016 ? Czy to trzeba doliczyc ten miesiac sierpien 2017 ?
z gory dziekuje za odpowiedzi

RE: 500 plus utrata i uzyskanie dochodu i komornik u konkubenta

Podajecie łączny dochód za sierpień 2017 r. tylko ten dochód jest ważny, nikt nie wnika czy ktoś ma komornika czy też nie przynajmniej nie przy świadczeniu 500+

RE: 500 plus utrata i uzyskanie dochodu i komornik u konkubenta

W tych zaswiadczeniach byla takze umowa o dzielo ... to tez sie liczy jako dochod uzyskany ? czy ta umowa wynosi 0 zł ?

Od lipca do wrzesnia a potem od sierpnia do grudnia niby ma ale nie dostaje z niej pieniedzy i nie ma zadnego przychodu

skoro nie było dochodu z umowy o dzieło to w czym jest problem?

samotna matka a 500plus

Witam
Mam problem Z uzyakaniem 500plus na pierwsze dziecko.
Jestem matka samotnie wychowujaca dziecko na synka otrzymuje alimenty
Mam do tego spisana umowe alimwntacyjna u radcy prawnego
Zlozylam wniosek na 500 plus otrzymalam pismo iz musze miec ta umowe potwierdzona przez sad i nadanie klauzuli wykonalności zlozylam pismo w sadzie ale ten odrzucil wniosek stwierdzajac iz umowa spisana dobrowolnie nie moE uzyskac wyroku i klauzuli
Prosze o pomoc jak teraz uzyslac 500 plus z ojcem dziecka nie mam kontaktu nie chce znow przechodzic piekla i isc przez to do sadu jak alimenty placi regularnie
Prosze o pomoc

RE: samotna matka a 500plus

złóż pozew do sądu i wystąp o zabezpieczenie

RE: samotna matka a 500plus

Ale po co? Jeśli mam regularnie przelew itp mam sobie robic problemy?
Spusalam z nim umowe jako zabezpieczenie nie chce miec teraz przez to oroblemy
A to 500 mi się nalezy

Powrót