500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
powiedzieli w MOPSie,żeby złożyć ale i tak nie dostanę narazie

Zakładam, że w składzie rodziny nie ma ojca dziecka.
Jak jest samotne wychowywanie to muszą być zasądzone alimenty (albo ojciec nieznany).
MOPS powinien wysłać wezwanie do doniesienia wyroku i dać 3 miesiące na to.

Wcześniej nie pobierałem żadnych zasiłków z MOPS, nawet rodzinnego, ale w końcu złożyłem wniosek i stąd pytanie:
Płacę alimenty na dzieci na podstawie prawomocnych wyroków. Alimenty idą, tytuły przelewów sa opisane imionami dzieci, a nie urzędowo "alimenty data etc". Urzędniczka w MOPS stwierdziła, że takich przelewów nie uzna, bo są niewłaściwie zatytułowane. W oparciu o jakie przepisy urzędniczka ma prawo nie uznać takich dowodów mimo, że kwota comiesięcznych przelewów równa się kwocie alimentów?

Re: 500+

Voyteg dziękuję.napewno mój urząd się ,,ucieszy,, że mam na ich opieszałość konkretne paragrafy ;-)
Zna ktoś odpowiedź? czy skoro uzupełniłam wniosek 24 października o wyrok sądu o wysokości alimentów to czy nadal muszą ten mój wniosek wysyłać do Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej?

Dalej muszą wysłać.
No i radzę się uzbroić w cierpliwość, bo teraz to dopiero potrwa...

DADAR2 napisał:
Wcześniej nie pobierałem żadnych zasiłków z MOPS, nawet rodzinnego, ale w końcu złożyłem wniosek i stąd pytanie:
Płacę alimenty na dzieci na podstawie prawomocnych wyroków. Alimenty idą, tytuły przelewów sa opisane imionami dzieci, a nie urzędowo "alimenty data etc". Urzędniczka w MOPS stwierdziła, że takich przelewów nie uzna, bo są niewłaściwie zatytułowane. W oparciu o jakie przepisy urzędniczka ma prawo nie uznać takich dowodów mimo, że kwota comiesięcznych przelewów równa się kwocie alimentów?

Ponawiam pytanie i mam jeszcze jedno: jaki okres pracy w 2016 roku jest wymagany, aby nie były brane pod uwagę dochody uzyskiwane w 2017 roku? Mam na myśli fakt podlegania KRUS w grudniu przez żonę - KRUS płacony do końca roku więc nie było przerwania pracy?

napisz oświadczenie i niech matka dzieci potwierdzi, że to alimenty (a nie prezenty) i powinno wystarczyć.
Drugiego pytania nie rozumiem, małżonka podjęła pracę w 2017r, a wcześniej była rolnikiem?

Podlegała KRUSowi od grudnia 2016 r. (do dnia dzisiejszego) jako małżonka rolnika, który jest na umowę o pracę i podlega ZUS-owi. Bycie rolnikiem jest związane z pracą i dochodem statystycznym z gospodarstwa, należy więc płacić składki itd. do KRUS.

Agnieszka3M napisał:
skoro nie było dochodu z umowy o dzieło to w czym jest problem?

Witam ponownie... otóż mam pytanie... konkubent miał umowy o dzieło z pracy za lipiec, sierpień , wrzesień a za pazdziernik nie mial i za listopad mial..
Czy to sie liczy jako utrata ? co miesiac jest nowa umowa o dzielo..
z gory dzieki za odpowiedz

DADAR2 napisał:
Podlegała KRUSowi od grudnia 2016 r. (do dnia dzisiejszego) jako małżonka rolnika, który jest na umowę o pracę i podlega ZUS-owi.
nadal nie rozumiem w czym jest problem

Muzodajnia86 napisał:
Czy to sie liczy jako utrata ? co miesiac jest nowa umowa o dzielo..
obecnie nie jest to utrata i uzysk, przed 1.08 stanowisko sądów nie było jednolite

Chodzi o to, że urzędniczka liczy dochód żony za 2017 rok, a pomija dochód za 2016 rok związany z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Nie było dochodu utraconego (utraty gospodarstwa rolnego etc) i czy urzędniczka ma prawo żądać dochodów za 2017 rok mimo, że jest dochód z gospodarstwa rolnego za 2016?

Agnieszka3M napisał:
obecnie nie jest to utrata i uzysk, przed 1.08 stanowisko sądów nie było jednolite
Pani Agnieszko to znaczy że w ogóle nie będą liczyć tej umowy o dzieło ?

DADAR2 napisał:
Chodzi o to, że urzędniczka liczy dochód żony za 2017 rok,
jeżeli podjęła zatrudnienie jest to dochód uzyskany i on jest prany pod uwagę. A jak poprzedni dochód nie jest utracony (nadal jest właścicielem gospodarstwa) to ob dochody się łączy.

Muzodajnia86 napisał:
Pani Agnieszko to znaczy że w ogóle nie będą liczyć tej umowy o dzieło ?
to zależy od okresu zasiłkowego i ośrodka. na bieżący okres umowa będzie uwzględniona jeżeli nadal pracuje u danego "pracodawcy"

U nas rokiem bazowym jest rok 2016 . Tak pracuje dalej u tego samego pracodawcy. Więc nie wiadomo czy to beda liczyc czy nie

Żona pracuje w gospodarstwie rolnym, nie podjęła innego zatrudnienia, dodatkowo do 2017 otrzymuje zasiłek macierzyński. Ja też podlegałem ZUS-owi w ubiegłym roku, pracuję nadal, ale przedstawiam dochody za 2016 rok, bo taki jest rok bazowy. Zatem, dlaczego od podlegającym KRUS od 2016 liczy się dochód za rok 2017?

jeszcze raz, żona jest właścicielem gospodarstwa? do dochodu liczą jej dochód z hektara?

urodziło dziecko i ma zasiłek macierzyński z KRUS? czy 1000 zł tzw. kosiniakowego?

Powrót