500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Żona rolnika, który jest na ZUS-ie. I z tego tytułu opłacam żonie ubezpieczenie tak jakby była zatrudniona. Otrzymuje kosiniakowe z KRUS.

zasiłek macierzyński jest dochodem uzyskanym więc oczywiście ma wpływ na prawo do świadczeń

Jestem samotną matką od samego początku, dziecko ma 2 latka. Tak samo od samego początku jest pozbawiony praw rodzicielskich i ma płacić alimenty na dziecko. Alimenty płaci mi fundusz - wszystko jest w sądzie okręgowym. Nie kontaktujemy się ze sobą, nie byliśmy małżeństwem. Ojciec przebywa poza granicą. W tamtym roku otrzymywałam 500+ i zasiłek rodzinny. W tym roku pracownica z GOPS'u zaznaczyła mi we wniosku że "CZŁONEK RODZINY PRACUJE POZA GRANICA PAŃSTWA" (nie wiadomo czy pracuję tam czy nie). Z sądu okręgowego zawsze dostarczam informacje że jest wszytko zgłoszone i że oni się tym zajmują do wnioskow. Oczywiście w tym momencie oznajmiła mi pracownica GOPS-u że zaszła koordynacja i wnioski wyślę do DOPS. Skoro nie jesteśmy razem, nie wychowujemy razem dziecka, nie jesteśmy małżeństwem, jestem samotnie wychowującym rodzicem? - dlaczeho w takich przypadkach jest koordynacja? A dodadm że nie mam dochodów- jestem zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku. Utrzymujemy się teraz tylko z alimentów (500zl) które wypłaca fundusz bo nawet zasiłek rodzinny wstrzymali.

vorten napisał:
Zakładam, że w składzie rodziny nie ma ojca dziecka.
Jak jest samotne wychowywanie to muszą być zasądzone alimenty (albo ojciec nieznany).
MOPS powinien wysłać wezwanie do doniesienia wyroku i dać 3 miesiące na to.

W składzie rodziny nie ma ojca. Tak jestem samotnym rodzicem (panna), alimenty zasądzone (płaci fundusz alimentacyjny), zabrane prawa rodzicielskie. Biologiczny ojciec przebywa poza granicami panstwa. Więc dlaczego pracownica GOPS-u zaznacza we wniosku że "członek rodziny pracuje za granicą"?
I niby zaszła koordynacja? - dlaczego skoro jestem samotnie wychowująca matka?

witam, szukam porady, w 2017 r maz pracowal do lipca, zarobki ok 1500 zl ,sierpień bez pracy, w polowie września zalozyl wlasna dzialalnosc bo dostal dobra prace ale musial mieć wlasna DG, w październiku zarobki ponad 6 tys, listopad, grudzień tez, teraz styczeń bez pracy i niewiadomo kiedy znow cos zacznie, zawiesil dzialanosc, ja zarejestrowana jako bezrobotna caly czas, dwoje dzieci, mielismy rodzinne i 500+, jak skladalam we wrześniu to jeszcze nie pracowal wiec mielismy utrate, teraz dostałam wezwanie do zwrotu tych pieniędzy za jedno dziecko za te 3 miesiące, bo był uzysk i teraz znow utrata ale to oni policzyli te pieniądze tylko na te miesiące a nie na caly rok, czy to dobrze? czy można się starac o rozlozenie tych pieniędzy na caly rok może? czy nie istnieje inny sposób aby nie trzeba było zwracać?

bo we wrześniu zaczal, a za wrzesień jest mało, dopiero od października sa większe kwoty, dlatego kazaly mi donieść za październik zaświadczenie i od października będzie zwrot, a grudzień już była umowa z inna firma, a czy teraz za styczeń dostane normalnie na 2 dzieci świadczenia? bo pani powiedziała ze dopiero od lutego,

skoro uzysk był we wrześniu to dochód za październik a uchylenie od listopada (tutaj to może raczej wznowienie)

czyli mam rozumieć ze zwrot tylko mam dokonać za listopad i grudzień? jak to wytlumaczyc pani w GOPSie? jest na to jakiś przepis? bo widocznie o tym nie wiedza, a co z tym ponownym zasiłkiem? od kiedy dostane normalnie?

poczekaj na decyzję orzekającą o nienależnie pobranych świadczeniach

zawieszenie działalności tylko w celu opieki nad dzieckiem jest utratą dochodu więc może nadal nie przysługuje Wam świadczenie

ok, wiec lepiej aby nie płacili wcale niż potem wracac, ale jeszcze raz pytam(przepraszam) ale abym dobrze zrozumiala, zwrot za listopad i grudzień tylko?

Witam mam pytanie odnoście 500+. Mam nadaną decyzję na dwoje dzieci na 500+ oraz zasiłek rodzinny. Ja nie pracuję mąż ma umowę na stałe i w lutym tego roku wie że dostanie podwyżkę. Czy muszę zgłosić do GOPSu nowe wynagrodzenie męża nie jestem pewna czy nie przekroczymy dochodu na jedną osobę. A może nic nie zgłaszać ? Proszę o odpowiedź.

nie ma znaczenie to nie muszę nic zgłaszać ?

Witam. Mam pytanie brałam udział w projekcie unijnym ( nie z urzędu pracy ponieważ niejestem zarejstrowana) najpierw miałam szkolenie, a teraz 3 miesięczny staż. Powiedziano mi że mam zgłosić pełny przepracowany miesiąc do MOPS , w internecie czytam właściwie że zgłosić to trzeba, lecz podobno nie jest wliczane w dochód. Czy to prawda ? jeśli nie czy zawieszą mi 500+ na pierwsze dziecko (bo licząc nasz dochód przekraczamy o 100zł) czy na drugie normalnie dostane ? i czy odwieszą po zakończeniu stażu ?

Powrót