500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, dochód z umowy na dwa.
Tak jak mówię, jeśli alimentów nie było jeszcze w 2016r. to na razie się w ogóle nie liczą. Dopiero w przyszłych okresach będą brane pod uwagę.

vorten napisał:
Tak, dochód z umowy na dwa.
Tak jak mówię, jeśli alimentów nie było jeszcze w 2016r. to na razie się w ogóle nie liczą. Dopiero w przyszłych okresach będą brane pod uwagę.

Dzięki, już wszystko rozumiem! :)

Witam,
Chciałbym rozliczyć PIT-37 za 2017 tak żeby nie przekroczyć dochodu 800zł do 500+.
Wg. moich obliczeń dochód za 2017 przy uldze prorodzinnej na dwoje dzieci wyjdzie mi 804,20 zł

Chciałbym zrezygnować z ulgi na jedno dziecko (ur. w maju ub. roku) wtedy dochód wyjdzie 790,67 zł

Dochód z PIT37 obliczyłem:
Przychód MINUS -koszty uzyskania przychodu -Podatek po odliczeniach -składki na ubezpieczenie społeczne -składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Czy takie podejście ma sens?
Przy skorzystaniu z ulgi prorodzinnej podatek maleje i dochód wg powyższego wzoru wychodzi mi 804 zł
Przy skorzystaniu z ulgi tylko na jednoi dziecko dochód wychodzi ok. 790 zł

Janusz.C.M. napisał:
Korzystanie z ulgi nie jest obowiązkiem podatnika.

Czyli mam w pit-0 wpisać jedno dziecko? Czy wpisać dwoje ale mniejszą kwotę do odliczenia.

Zarobki syna a 500+

Witam!

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli wybrałem niewłaściwy dział lub tytuł jest zbyt trywialny, ale nie mam doświadczenia na tego typu forach.

Bez zbędnego owijania w bawełnę. Jestem pełnoletni. Pracowałem na umowę przez 3 miesiące (czerwiec, lipiec, sierpień 2017) za najniższą krajową. Otrzymałem PIT, rozliczyłem się, sprawa z urzędem skarbowym załatwiona (otrzymałem zwrot podatku). Problem tkwi w tym, iż studiuję dziennie od października 2017 oraz, że jestem członkiem rodziny (mam matkę, brata, ojca). Jak sprawy się mają odnośnie 500+ , które pobiera matka przed i po okresie mojej pracy. Czy dochód który wykazałem zwiększa dochód na członka rodziny? Jeżeli tak, to czy matka jest zobligowana do zwrotu pobieranych pieniążków (nadmienię, że jako osoba pełnoletnia nie mam obowiązku informowania członków rodziny o podjętych przeze mnie pracach zarobkowych i tego nie zrobiłem, czyli matka najzwyczajniej nie wiedziała, że pracowałem, a otrzymywała 500+). Reasumując interesuje mnie czy moje dochody jako pełnoletniego syna zwiększają dochód na członka rodziny w tej sytuacji?

RE: Zarobki syna a 500+

patrosan napisał:
Czy dochód który wykazałem zwiększa dochód na członka rodziny?
\jeżeli matka wykazała Ciebie w składzie rodziny -to zwiększa.
Analogicznie - wpisanie Twojej osoby w skład rodziny spowodowało zmniejszenie dochodu na jednego członka rodziny

patrosan napisał:
Jeżeli tak, to czy matka jest zobligowana do zwrotu pobieranych pieniążków

jeżeli dochód został przekroczony - nienależnie pobrane będą świadczenia za sierpnień

patrosan napisał:
(nadmienię, że jako osoba pełnoletnia nie mam obowiązku informowania członków rodziny o podjętych przeze mnie pracach zarobkowych
to lepiej poinformuj bo może rodzice Twój dochód spowodował brak możliwości uwzględnienia "ulgi na dziecko" w PIT

Agnieszka3M napisał:
jeżeli dochód został przekroczony - nienależnie pobrane będą świadczenia za sierpnień

Czyli tylko ostatni miesiąc mojej pracy (tu sierpień) jest tym w którym nie powinna wziąć 500zł? To działa tak wyłącznie przy zatrudnieniu do 3 miesięcy? Co by było gdybym pracował włącznie z wrześniem (4 miesiace)?

patrosan napisał:
To działa tak wyłącznie przy zatrudnieniu do 3 miesięcy
liczy się dochód za drugi miesiąc - jeżeli dochód przekracza brak prawa do świadczeń od kolejnego misiąca

ulga prorodzinna a 500 plus

witam, czy jeśli korzystam z ulgi którą musze zgłosić do pomocy społecznej jako dochód to jak mam to zrobić, czy w momencie jej otrzymania czy jako dochód dodatkowy z tego roku musze wykazać w przyszłym. w zeszłym roku i teraz otrzymałam zwrot z ulgi.teraz przy nowym okresie zasiłkowym dochody biorą pod uwagę z 2016r. wtedy z ulg nie korzystałam ale w 2017 roku dostałam zwrot z 2016r. to jeśli dobrze rozumie teraz składając nowy wniosek pod koniec roku na okres zasiłkowy 2018/19 musze ten zwrot wykazać w dochodzie za 2017r?dobrze rozumie? czy o zwrocie musze ich poinformować od razu jak dostane zwrot?np.teraz dostane za 2017r.to od razu ich informować czy dodać do dochodu kiedy będą brali pod uwagę 2018 rok czyli za rok?

RE: ulga prorodzinna a 500 plus

Zapytaj w urzedzie skarbowym albo w jakimś biurze rachnkowym oni tam najlepiej beda wiedzieć jak to jest.

RE: ulga prorodzinna a 500 plus

Urząd ma dostep do systemu MF wiec sam sprawdzi wysokosc. Dla obecnie pobieranych swiadczen nie ma to znaczenia

MARZENA3000 napisał:
witam, czy jeśli korzystam z ulgi którą musze zgłosić do pomocy społecznej jako dochód to jak mam to zrobić, czy w momencie jej otrzymania czy jako dochód dodatkowy z tego roku musze wykazać w przyszłym. w zeszłym roku i teraz otrzymałam zwrot z ulgi.teraz przy nowym okresie zasiłkowym dochody biorą pod uwagę z 2016r. wtedy z ulg nie korzystałam ale w 2017 roku dostałam zwrot z 2016r. to jeśli dobrze rozumie teraz składając nowy wniosek pod koniec roku na okres zasiłkowy 2018/19 musze ten zwrot wykazać w dochodzie za 2017r?dobrze rozumie? czy o zwrocie musze ich poinformować od razu jak dostane zwrot?np.teraz dostane za 2017r.to od razu ich informować czy dodać do dochodu kiedy będą brali pod uwagę 2018 rok czyli za rok?

przy składaniu na rok 2018/2019 będą brali to pod uwagę 😉 tez miałam zwrot ULG na dzieci i zaszłam zapytać do swojego mops i mi tak powiedzieli 😉 i sami mają dostęp wiec nie trzeba nawet zgłaszać ze się miało zwrot.

Witam, mam pytanie. We wrześniu ubiegłego roku urodziło się mi i żonie nasze pierwsze dziecko. Nigdzie wtedy nie pracowałem. Złożyliśmy wniosek o 500+ i "kosiniakowe" dla żony (nie przysługiwało jej macierzyńskie). Zostało nam przyznane 500+ oraz dla żony "kosiniakowe". W listopadzie podjąłem pracę, zgłosiliśmy to do urzędu ponieważ zmieniła się nasza sytuacja finansowa i 500+ zostało nam wstrzymane- słusznie ponieważ mój dochód z tytułu pracy i "kosiniakowe" powodowało przekroczenie kwoty 800zł na jednego członka rodziny. Mam pytanie jak sprawa wygląda po roku gdy żona we wrześniu przestanie już otrzymywać "kosiniakowe" i zostanie nam już tylko dochód z tytułu mojej pracy? Wtedy będziemy już łapali się na kryterium dochodowe na pierwsze dziecko (nie będziemy już przekraczać 800zł na jednego członka rodziny). Czy od razu od września będzie nam przysługiwało od nowa świadczenie 500+?
Pozdrawiam

Witam serdecznie
mam 2 sprawy

jestem w ciężkiej sytuacji w której nikt nie jest w stanienie / nie był w stanie mi pomóc dlatego zwracam się o poradę do was
I
kilka miesięcy temu składałam dokumenty o 500+
Jestem samotną matka 2 dzieci
chłopiec 10 lat ( ojciec A )
córka 6 miesięcy w trakcie składania dokumentów ( ojciec B )
dzieci mają różnych ojców
ojciec A ma osądzone alimenty i jest niewypłacalny
ojciec B sam dobrowolnie wspiera wychowanie dziecka i nie mieszka z nami nie jesteśmy w żaden sposób związani
przez pośpiech i liczbę obowiązków ( dom, małe dziecko, drugie dziecko ....) przy wypełnianiu dokumentów syna do funduszu alimentacyjnego i 500+ wpisałam jako członka rodziny ojca córki ( ojciec B )
przez to nie przyznano 500+ i fundusz przestał wypłacać alimenty chłopcu
Pisałam odwołanie od decyzji do burmistrza .... potrzymał decyzję
pisałam odwołanie do wojewódzkiego organu także potrzymali
Przez to moje niefortunne wpisanie ( ojca B ) do dokumentów, dochód został przekroczony i rodzinne też nie zostało przyznane na żadne z dzieci
jest mi bardzo ciężko bo macierzyński od najniższej krajowej nie na wiele starczy
czy jest szansa żeby coś z tym zrobić ? odzyskać coś co teoretycznie mi przysługiwało / przysługuje ?

II
Kończy mi się okres macierzyński i planuje iść na wychowawcze, urząd do świadczeń na urlopie wychowawczym wymaga ode mnie dowodu osądzenia alimentów od obu ojców
ojciec A ( chłopca ) ma osądzone
ojciec B ( dziewczynki ) nie ma osądzonych ... jest mi bardzo pomocny w tym ciężkim okresie i nie chcę sądownie orzekać o alimentach on poczuwa się do odpowiedzialności i dobrowolnie poczuwa się do wspierania
czy faktycznie muszą być osądzone alimenty od ojca B

arturb90 napisał:
Czy od razu od września będzie nam przysługiwało od nowa świadczenie 500+?
Pozdrawiam

Od października. Bo zakładam, że "kosiniakowe" jest do któregoś września przyznane

MartaBak napisał:
czy jest szansa żeby coś z tym zrobić ? odzyskać coś co teoretycznie mi przysługiwało / przysługuje?

Nie wpisywać ojca b do składu rodziny. Na córkę nie będzie świadczeń, bo są potrzebne alimenty ale na syna tak. Oczywiście nic wstecz. Od miesiąca złożenia nowego wniosku.

Ostatnia edycja:
Witam, w ubiegłym roku mąż niepracowal cały sierpień i pół września, od połowy rozpoczął dg, zarobki przekroczyły nam stawki, musiałam wrócić za 2 miesiące i rodzinne i 500,w styczniu zawiesil działalność bo miał wyjechać, jednak 2 mies pracował na umowę zlecenie, więc znowu mi wypłacili od lutego 500,rodzinne od kwietnia, w marcu odwiesil dg, kazali donieść zaświadczenie o dochodach za kwiecień, donioslam z kwota niska, nieprzekraczająca wymogi. Miało być już ok i miałam dalej dostawać na oboje dzieci o rodzinne i 500,dzis dostaje inf o wstrzymaniu wypłaty 500 na pierwsze dziecko i rodzinne na oboje, bo za wcześnie wznowił dg i nie mogą wziąć pod uwagę że od stycznia zarabia mało, ważne że w październiku zarobił więcej, czy to jest ok? Czy dopiero składając na nast okres zasiłkowy mogę się ubiegać o rodzinne i 500 na pierwsze dziecko? Poradzcie coś, dzieki

Nie minęły 3 miesiące, więc nie ma utraty i uzyskania dochodu. Poza tym zawieszenie działalności gospodarczej nie jest utratą dochodu (poza jednym wyjątkiem).

Powrót