500+ cz. 2

• Autor wątku Autor wątku madzia1314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lukasz19800206 napisał:
Ta kwota 2160 jest wartością z faktur a nie dochodem
pytałam się wyżej czy to kwota wykazana w PIT rocznym, rozliczasz się na zasadach ogólnych ?

Urząd Wojewódzki nie weryfikuje mojego wniosku 500+ i rodzinne

Dzień dobry,
Chciałabym się poradzić w w kwestii mojej sytuacji (oraz wielu innych którzy czekają)
Sama wychowuję dzieci. W listopadzie 2017r. straciłam pracę dlatego natychmiast złożyłam wniosek o 500+ i zasiłek rodzinny.
Otrzymuję również środki z Funduszu alimentacyjnego. Brak kontaktu z ojcem dzieci od ponad 6 lat, mieszka za granicą (nie jest polakiem)

Czekam na jakikolwiek kontakt z urzędu, jednak nikt nie chce ze mną rozmawiać. To ja cały czas dzwonię, dostarczam dokumenty (aktualne zatrudnienie, był też moment płatnego stażu) wszystko na bieżąco im dostarczam. Oni to sobie odkładają i nie robią z tym wnioskiem kompletnie NIC!

Proszę pomóżcie mi jak z nimi rozmawiać? jak walczyć?

Czy mają prawo mi odmówić odpowiedzi, kto się wnioskiem zajmuje, z kim mogłabym porozmawiać? I dlazego do tej pory nikt nawet nie podją próby kontaktu ze mną?

Od ponad pół roku sprawa jest blokowana przez jakiegoś pracownika.

Nie miałam do tej pory żadnego problemu z wnoskami, fakt czasem trwało to długo, ale miałam na bieżąco kontakt. Teraz mnie kompletnie ignorują.

Nie odpisują również na maile (3 w ciągu roku)

Miasto Gdańsk.

nienalezne swiadczenie 500 +

Witam, sprawa wygląda tak. zostało wyłudzone świadczenie 500+ samotna matka z dzieckiem przebywa za granicą, nie w UE. zostało przyznane świadczenie 500+ od września 2018. niedawno dostała pismo o wszczęciu postępowania administracyjnego. zostało napisane oświadczenie (skan przesłany z za granicy), że rezygnuje ze świadczenia. czy poza zwrotem pieniędzy(zapewne z odsetkami) grozi coś więcej?

Program 500 plus

Witam.Chciałbym dowiedzieć się,jak wygląda świadczenie 500 plus w moim przypadku.30 czerwca 2018r otrzymałem trzymiesięczne wypowiedzenie skrócone do jednego miesiąca z powodu likwidacji zakładu pracy.Ostatni przelew z zakładu to 10 lipiec wynagrodzenie za czerwiec 2018 r od tej pory nic nie wpłynęło-ani wynagrodzenie ani odprawa.Świadczenia z Funduszu Gwarantowanego-podobno źle wypełniony wniosek odesłany z Urzędu Wojewódzkiego.
Mieszkam razem z partnerką wychowujemy dziecko ,kt,ore ma obecnie 15 lat i zaczęła w tym roku szkolnym uczęszczać do szkoły ponadpodstawowej oddalonej ok 25km od miejsca zamieszkania-dojeżdża codziennie do szkoły.
Partnerka pracuje na umowę zlecenie na część etatu otrzymuje 728zł netto ja na cały etat od 01.11.2018 roku z wynagrodzeniem 1530zł netto.
Do tej pory otrzymywaliśmy 500zł oraz rodzinne i dodatek z tytułu dojazdu dziecka do szkoły.
Proszę o informację czy przy tych dochodach będziemy nadal otrzymywać dodatek 500 plus na nasze dziecko?

500+ korekta pit (przekroczenie progu 800zł)

Złożyłem wniosek o 500+ na pierwsze dziecko na okres 2018/2019 w listopadzie 2018.

Próg 800 zł przekroczony o 14 zł.

Złożyłem korektę pit za 2016 i zwróciłem pieniądze ze zwrotu na dziecko do Urzędu Skarbowego.

Pani przyznająca 500+ przekazała, że nie widzi w systemie żadnych zmian.

Czy na 100% trzeba skorygować pit z 2016 roku czy jednak z 2017 i zwrócić ten zwrot na dziecko za 2017. ?

Dane z pitu:

przed korektą pit z 2016:

Podatek należny 3177
Zaliczki pobrane przez płatników 4286

zwrot na dziecko 1109
------------------------------------------------
po korekcie pitu z 2016:

Podatek należny 4289
Zaliczki pobrane przez płatników 4286

do zapłaty 3 zł

Zwróciłem 1112zł+odsetki.

W Urz. Skarbowym korekta jest widoczna, nie wiem jak w systemie Ministerstwa Finansów.

Proszę o konkretną odpowiedź czy dobrze zrobiłem korygując rok 2016 ?

RE: 500+ korekta pit (przekroczenie progu 800zł)

do okresu zasiłkowego 2018/2019 liczy się dochód za 2017r.

To wiem. Chodzi mi o korektę. Za który rok powinna być zrobiona?

Agnieszka3M już ci odpowiedziała. Jeżeli potrzebny jest dochód za 2017 to jak myślisz, który rok musisz skorygować ?

.. poczytaj najpierw..... Znasz 100% odpowiedź? To napisz....

Agnieszka3M napisał:
do okresu zasiłkowego 2018/2019 liczy się dochód za 2017r.

Pani Agnieszko czy korekta ma być za 2017 na 100%? Większość ludzi w necie i Panie z Urzędu twierdzą, że za 2016.

Agnieszka3M napisał:
moim zadaniem za rok 2017,

tzn, gdzie?

Np. Na forum pomocy społecznej forum.ops.pl ale też na innych forach

porady są dobre tylko ich nie rozumiesz.
w Twojej sytuacji za rok 2017

zwrot niewykorzystanej ulgi jest dochodem w kolejnym roku - ale ty takowej nie miałeś więc skorygować dochód możesz jedynie przez zwiększenie podatku za rok 2017 czyli mniejsze odliczenie większy podatek.

Przy tak niewielkim przekroczeniu 14 zł na osobę nie musisz zwracać całej ulgi (wystarczy przekroczenie pomnożyć przez liczbę osob w rodzinie)

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
zwrot niewykorzystanej ulgi jest dochodem w kolejnym roku - ale ty takowej nie miałeś więc skorygować dochód możesz jedynie przez zwiększenie podatku za rok 2017 czyli mniejsze odliczenie większy podatek.

Przy tak niewielkim przekroczeniu 14 zł na osobę nie musisz zwracać całej ulgi (wystarczy przekroczenie pomnożyć przez liczbę osob w rodzinie)

Teraz jest nas piątka (bliźniaczki mi się urodziły w sierpniu ) więc prawie cały zwrot muszę oddać przy skorygowaniu 2017 roku.

Jeszcze mam pytanie czy po ponownej korekcie 2016 będą naliczane jakieś odsetki? Wrócę do stanu sprzed korekty 2016 tzn. US będzie mi musiał oddać zwrot na dziecko tj. 1109 zł.

Agnieszka3M napisał:
raczej źle liczysz

podatki to inny dział

Dlaczego źle?

14zł x 5 osób x 12 miesięcy = 840 zł

Cały zwrot na dziecko za 2017 wyniósł 1112.04zł.

To nie jest prawie cały zwrot? Wychodzi prawie cały, no ewentualnie mogę zwrócić po korekcie 2017 np. 10 miesięcy x 92.67 = 926.7

Powrót