500 dla niepełnosprawnych a emerytura

• Autor wątku Autor wątku Anonim5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anonim5

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,
moja babcia chce się ubiegać o 500 zł dla niepełnosprawnych, posiada orzeczenie o niepełnosprawności. Dodatkowo otrzymuje co miesiąc emeryturę z KRUS-u. I w związku z tym mam pytanie: czy może się ubiegać o ww. świadczenie? Jeśli tak to na jakich warunkach by się to odbywało?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
trzeba złożyć wniosek do Zus-u, można go pobrać ze strony Zus-u,

robinson21 napisał:
do Krus, kwota świadczeń ze środków publicznych nie może przekraczać 1700, będzie wezwana na komisję lekarską

Moja mama nie była wzywana na komisję ,pobiera rentę rodzinną z ZUS .

nie miała orzeczenia o niezdolności do pracy?

Art. 2. 1. Świadczenie uzupełniające przysługuje osobom, które ukończyły 18 lat i których niezdolność do samodzielnej egzystencji została stwierdzona orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy i niezdolności do samodzielnej egzystencji albo orzeczeniem o niezdolności do samodzielnej egzystencji, albo orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym i niezdolności do samodzielnej egzystencji, albo orzeczeniem o całkowitej niezdolności do służby i niezdolności do samodzielnej egzystencji, zwanym dalej „osobami uprawnionymi”.

Ostatnia edycja:
,,Symbol niepełnosprawnosci 10 N, wymaga konieczności stałej lub dlugotrwalej opieki i pomocy innej osoby w zwiazku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji .,, Stopien niepełnosprawnosci znaczny.86 lat. Pani przyjmująca wniosek z dokumentacją w ZUS poinformowała ,że jeżeli będzie potrzebne to lekarz z ZUS do niej do domu przyjdzie .

Ostatnia edycja:
więc lekarz uznał, że dokumentacja jest wystarczająca do wydania orzeczenia

robinson21 napisał:
trzeba złożyć wniosek

A z jakiej strony mogę pobrać wzór? Będzie to też na stronie KRUS-u lub mogę prosić o link?

Powrót