500 plus dla niepełnosprawnych od kiedy wypłata

• Autor wątku Autor wątku krzysztof.wasik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof.wasik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam
Żonie przyznano rentę po złożeniu wniosku w lutym i lekarz orzecznik stwierdził, że całkowita niezdolność do pracy nastąpiła z datą wsteczną od początku 2021 roku i od tej daty otrzymała wyrównanie.

Teraz złożyliśmy o 500 plus z załączonym orzeczeniem od lekarza orzecznika z ZUS na którym to widnieje wcześniej wspomniana data wsteczna.

Lekarz na piśmie podczas komisji uznał, że dostanie 500+ od marca.

Teraz pytanie dlaczego tylko od marca a nie jak w przypadku renty za 3 lata do tyłu ? Można od tego jakoś się odwołać?

"Prawo do świadczenia uzupełniającego (czyli 500+) zostanie przyznane od miesiąca, w którym zostaną spełnione wymagane warunki, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zostanie zgłoszony wniosek o to świadczenie."
Cytat ze strony zusu.

Dokładnie. A warunki według orzeczenia spełniła już 3 lata do tyłu a po komisji mamy inny wynik.

A kiedy został zgłoszony wniosek o 500+?

Wniosek marzec / kwiecień.
Natomiast renta styczeń luty

Czyli tak jak zacytowałem z ZUS u. Należy się od marca

A dlaczego ZUS wypłacił 3 lata do tyłu mimo złożenia papierów w tym roku ?
Dla mnie to jest trochę nielogiczne.
Mamy orzeczenie z datą wsteczną które przedłożyliśmy do 500+

Czego nie rozumiesz w zdaniu "nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zostanie zgłoszony wniosek o to świadczenie."? Dlaczego tak jest? To pytanie do zusu i rządu dlaczego tak ustalili.
Tak samo jest z 500+ na dziecko. Mimo że rodzic spełnił wszystkie warunki aby je otrzymać ale np zapomniał złożyć wniosku otrzyma świadczenie dopiero po jego złożeniu. Wcześniejsze miesiące przepadają.

Ostatnia edycja:
No wiem z rentą też pisało bodajże, że nie wcześnie jednak niż od miesiąca.... a jednak w zusie na infolinii nie potrafił nikt logicznie podać i uargumentować dlaczego tak nie inaczej jedynie, powiedzieli że od daty powstania całkowitej niezdolności jest liczone świadczenie ale nie dalej niż do 3 lat do tyłu bo takie mamy w Polsce obowiązujące przepisy.

A że nie potrafią wytłumaczyć z 500+ dlatego zapytałem tutaj bo niejednokrotnie są 100x bardziej ogarnięci ludzie na forach niż infolinię. Tak samo było jak wykreślałem ją ze swojego ubezpieczenia na rzecz ubezpieczenia z renty to nikt nie potrafił mi przez dwa dni dzwonienia po ich numerach wewnętrznych wytłumaczyć jaką mam podać datę pracodawcy od kiedy ma rentę. Czy data z orzeczenia, czy z decyzji czy też od dnia wypłaty świadczenia. Nikt kompletnie tego nie wiedział.

Powrót