500 plus

• Autor wątku Autor wątku pkos43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pkos43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam problem, ponieważ moja matka brała i dalej bierze moje (moje nie bierze już od stycznia 2022 r.) i moim rodzeństwu 500 plus, uważając, że jej się należy. Te pieniądze w ogóle nie przeznaczyła na moje ani na moim rodzeństwu sprawy szkolne itp. Te pieniądze były zbierane dla nas, a w lutym 2020 r. zaczęła brać matka i nie powiedziała, że dla siebie bierze. Nie tylko bierze 500 plus co miesiąc, ale nawet ukradła te, które były wcześniej zbierane. Ja ukończyłam 18 lat w 2022 r., a moje rodzeństwo jeszcze nie. Pytałam mojej matki czy by oddała mi i moim rodzeństwu pieniądze. Matka zaczęła mieć pretensje do mnie, że jak ja mogę o to zapytać. A mi naprawdę zależy odzyskać te pieniądze, ponieważ są mi potrzebne na dentystę i na studia, które zaczęłam w tym roku oraz niektóra część tych pieniędzy należy dla mojego rodzeństwa i również miałyby na szkołę, studia, dentystę czy lekarza. Czy jest jakaś możliwość, żeby odzyskać te pieniądze?
Dziękuję

J.W. Gdzie mieszkasz, gdzie mieszkałeś przed ukończeniem 18 lat. Kto cie karmi/karmił, utrzymywał/utrzymuje?

Ojciec utrzymuje i karmi mnie. Moja matka nic nie wzniosła do rodziny, do domu i nawet pracować jej się nie chce. Mój tata wpadła na pomysł, aby zbierać nam pieniążki na przyszłość, a moja mama po prostu je zabrała. Mój ojciec nie ma kontroli nad tym. Moja mama jeszcze mówi, że tata ma obowiązek ją utrzymywać. Mój ojciec od początku małżeństwa utrzymywał matkę.

Chyba nie dokońca zrozumiałaś sens pytania.

Czy Ty przed ukończeniem 18 roku życia mieszkałaś (i byłaś utrzymywana) z obojgiem rodziców czy tylko z jednym z nich?

Jeżeli rodzice mają wspólnotę majątkową to ich całkowicie prywatną sprawa czy pracuje jedno z nich czy oboje i nie ma to tu nic do rzeczy.

Środki z 500+ mogą być przeznaczone na Wasze bieżące utrzymanie (jedzenie, pokrycie części kosztów utrzymania mieszkania, rachunków, ubrania, buty, artykuły szkolne, leki jeśli jest taka potrzeba, czy nawet prezenty gwiazdkowe). Rodzice nie mają tutaj obowiązku konsultowania z dziećmi, czy rozliczenia na co konkretnie spożytkowali te środki.

Jeżeli natomiast mieszkalibyście np. jedynie z ojcem w odrębnym gospodarstwie domowym niż matka i tylko ojciec sprawowałby samodzielnie opiekę nad Wami i utrzymywał to gospodarstwo domowe, a Wasza mama żyła całkowicie oddzielnie pobierając jednocześnie na Was 500+ to mógłby być jakiś punkt zaczepienia.

To było tak, że matka zaczęła brać sobie 500 plus około lutego 2020 roku. Po prostu sobie przywłaszczyła, nie mówiąc nikomu. Jeszcze powiedziała swojej siostrze, że te pieniądze jej się należą. Na wydatki domowe czy na naszą szkołę nie używała tych pieniędzy. Przez cały czas zarabia tylko ojciec, matka w ogóle nie dokładała i nie dokłada do wydatków domowych.
Ja i moje rodzeństwo mieszkaliśmy razem z rodzicami aż do lutego 2022 r. Wtedy ja i dwoje rodzeństwa zaczęliśmy mieszkać z ojcem za granicą. Rodzice nie mają rozwodu. Ja mimo, że mam 18 lat, mieszkam z tatą. Jedno z mojego rodzeństwa mieszka z mamą teraz. Czy można jakoś dowiedzieć się, czy matka dalej bierze 500 plus?
Nawet jak matka mieszka z jednym rodzeństwem, to ojciec utrzymuje gospodarstwo domowe, w którym oni mieszkają.

To nie ma znaczenia czy Twoja matka pracuje czy nie. Jeżeli do ukończenia 18 roku życia mieszkałaś razem z matką i byłaś przez rodziców utrzymywana to wszystko z prawnego punktu widzenia jest ok.
Co do sytuacji obecnej zasadniczo na dziecko mieszkające w Polsce 500+ przysługuje i matka słusznie je pobiera, natomiast na dziecko zamieszkujące na stałę poza Polską takie świadczenie nie przysługuje (nikt nie powinien go pobierać, te pieniądze Wam jako rodzinie przepadają).

Rozumiem. Czy jest jakiś sposób, żeby się dowiedzieć czy pieniądze, które nie powinny być pobierane, są brane?

Ale to nie tobie się należą tylko rodzicom. Czemu uważasz że nie powinny być pobierane ?

Zgadzam się, że należą rodzicom, ale to nie znaczy, że rodzic będzie sobie zabierał te pieniądze dla siebie. Chciałabym, aby tata miał te pieniądze, ponieważ wiem, że będzie używał na dom i inne wydatki oraz on sam utrzymuje wszystko. Matka zabrała te pieniądze i mówi, że ona z nich żyje, jak ojciec i tak utrzymuje gospodarstwo domowe. Teraz mam problem, bo jestem w kraju, w którym ortodonta jest droga. Tata mówi, że nie zapłaci mi, bo jest drogo i mówił, żebym poczekała, aż pojadę do Polski na wakacje. Zapytałam się mamy i mówiła, że pieniędzy nie ma i miała jeszcze do mnie pretensje. Czyli mam raz na rok polecieć do Polski tylko, żebym pojechałą na 2-3 wizyty do ortodonty, ortodontka sprawdziła mi zęby i żeby jeszcze mi powiedziała "do zobaczenia do następnego roku"? To nie jest jedyny problem, bo jeszcze są inne, które są związane z moim rodzeństwem. Idealnie by było, aby oboje rodzice utrzymywali dom i dbali o niego i razem posiadali 500 plus. Nie chcę tych pieniędzy, ale myślę, że byłoby fair, gdyby te pieniądze posiadał ten rodzic, który naprawdę dba i utrzymuje dom.

Powrót