500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
może czegos nie rozumiem ale po co kombinowac skoro Majka nie pracuje juz w Holandii? nie utracą jej tego dochodu?

Mam pytanie, w przypadku dochodu za luty i prowadzonej dzialalnosci w oswiadczeniu o dochodach biore pod uwage zus za luty czy zus zaplacony w lutym?

Jak to mówią - kłamstwo ma zawsze krótkie nogi.
Majka powinna wskazać dochód z Holandii, który w jej sytuacji byłby tzw. dochodem utraconym i nie branym pod uwagę teraz.
Ale jak już o dochodach z Holandii - i jak podejrzewam rozliczeniu się teraz przez Majkę - sam PIT (dzięki uldze abolicyjnej i odliczeniu diet) wyjdzie na zero, ale... zwrot podatku z Holenderskiego fiskusa będzie musiała zwrócić do polskiego... chyba, że znowu spróbuje oszukać i go nie wykaże...

Janusz M. napisał:
zus zaplacony w lutym

dzięki :) a faktury wystawione czy te za które zapłacone mam przez klienta? bo znowu przyklad pomocy z mopsu-chcą faktycznie zarobione pieniądze

500 +

Chciałbym zapytać się jak to wygląda od strony administracyjnej, a mianowicie otrzymałem z MOPSU dwukrotnie przelew na konto w kwocie 500 zł tj. w kwietniu i maju, jednak nadal nie otrzymałem decyzji.

Witam!
Konkubinat z jednym dzieckiem, mieszkamy razem. Od września będę bez pracy:(. Chciałam wówczas złożyć wniosek-że utrzymujemy się z pensji partnera.
Ale on się uparł, że mam złożyć jako samotna matka. To dostaniemy wyrównanie do czerwca.
Bardzo się boję fałszywych oświadczeń, bo pracuję w szkole jako nauczyciel i miałabym w razie sytuacji prawnej zakaz wykonywania zawodu. Partner mi groził, że złoży dokumenty za mnie(podrobienie pisma), to małe miasto i nie chcę wiedziec co pomyślą urzędnicy, gdy zobaczą moje nazwisko(uczę ich dzieci). W razie kontroli-też obciach. Jak wy to widzicie i od razu napiszę, że od września będziemy na jednej pensji 2000.

proszę o odpowiedź

500+ a praktyki absolwenckie

witam. dostałam pozytywna decyzję w sprawie świadczenia 500+ ma być wypłacone z wyrównaniem do 25.06. od 9. 05 rozpoczęłam odplatne praktyki absolwenckie. czy muszę to zglosic? praktyki kończę za 2 miesiące.

500+ na dziecko

Jestem mężatką na papierku , mąż płaci alimenty na syna od kilku lat, nie mieszkamy razem, ja utrzymuję sie głownie z tych alimentów czasem coś dorobię ale jest to drobniutka kwota . Moj dochód i syna nie przekracza nawet 600 zł na osobę. Niestety nie mam jeszcze rozwodu i nie mogę otrzymać 500 + bo dochód męża przekracza jakies grosze, paradoksem jest to że od wielu lat sama wychowuje dziecko a mąż oprócz almentów500 zł nie daje ani grosza , czy moge się gdześ odwołać od negatywnej decyzji gminy w sprawie 500+

RE: 500+ na dziecko

Alimenty są zasądzone sądownie??
Dlaczego pani nie pracuje?

alimenty są zasądzone trudno jest znaleźć stałe zatrudnienie mając dziecko wymagające wsparcia w nauce i jest chorowite

Sądownie

jak kazde dziecko...żadne wymówka, ponadto skoro juz potrzebuje pomocy w nauce to jest duze...

Ostatnia edycja:

to dlaczego Pani nie pracuje to tylko i wyłącznie jej sprawa. I nie nam to oceniać.

Pytanie dotyczyło 500+
A więc tak, z tego co wiem to nie można się odwołać. Jesli nie macie rozwodu, jesteście uznawani za małżeństwo i jego dochody wliczają się do dochodów rodziny:(
Proszę postarać się szybciutko o rozwód

ivannet dziękuję za posty ani jeden na temat

juzniezona napisał:
to dlaczego Pani nie pracuje to tylko i wyłącznie jej sprawa.

No nie do końca tylko jej sprawa, ojciec dziecka może wnosić o obniżkę alimentów twierdząc, że są za wysokie skoro utrzymuje się z nich i dziecko i ona. Alimenty są na dziecko a nie na matkę dziecka.

tak samo jak 500+ też jest dla dziecka a nie na matkę.

PS. dzieki 2zona

kasiakasia1 napisał:
Jestem mężatką na papierku , mąż płaci alimenty na syna od kilku lat, nie mieszkamy razem, ja utrzymuję sie głownie z tych alimentów

Alimenty są na utrzymanie dziecka. Z czego utrzymujesz siebie ?!

yakhub napisał:
Alimenty są na utrzymanie dziecka. Z czego utrzymujesz siebie ?!

Ale autorka nie ma problemu z alimentami.
W tym wątku chodzi o 500+. I nikogo kto rozpatruje wnioski o 500+ nie interesuje z czego się Pani utrzymuje. Liczą się dochody podzielone przez członków rodziny i tyle

500+ a alimenty

Przeczytałam dzisiaj, że MS przygotowuje projekt nowelizacji KRO, żeby świadczenia 500+ nie traktować jako przychodów dziecka, wobec czego świadczenie to miałoby nie mieć wpływu na wysokość alimentów.
Z jednej strony słusznie - ale z drugiej? wyobraźcie sobie sytuacje, że Sąd zasądza na 2-letnie dziecko alimenty 1000 zł plus mama dostaje świadczenie 500+. czyli na utrzymanie dziecka przeznaczyć powinna 1500 zł. z takiej kasy matka jest w stanie utrzymać i dziecko i siebie. a ojciec musi płacić, mimo że np. ma dziecko z innego związku i je też musi utrzymywać. jakie jest wasze stanowisko w tej sprawie?

RE: 500+ a alimenty

Astanowisko chyba nie ważne skoro będą przepisy to trzeba je respekwtowac. A życie 2 osób za 1500 zł to raczej wegetacja.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót