500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kswir napisał:
Proszę o opinię czy urzędnik miał prawo wydać taką decyzję i co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
1. skoro wydał to mógł :) a alimenty na córkę?
2. nie

Agnieszka3M napisał:
1. skoro wydał to mógł :) a alimenty na córkę?
:) no tak ale czy argument urzędnika, że interesuje go tylko wyrok sądu w zestawieniu z zapisem ustawowym, że istotne jest fatyczne sprawowanie opieki jest zasadny?
Agnieszka3M napisał:
a alimenty na córkę?
Ja płacę alimenty.
Agnieszka3M napisał:
rozumiem, że chodzi o to że nie przepada świadczenie za IV V VI

Czy warto w takiej sytuacji odwoływać się?

Agnieszka3M napisał:
płacisz alimenty na córkę z którą mieszkasz?
Nie chcieliśmy iść z tym do sądu, żeby to zmieniać, bo to dodatkowy stres dla dziecka i dla nas.
Ale to jest wątek poboczny.

Więc powrócę do pytania:

kswir napisał:
staram się ustalić stan faktyczny

czy jak liczysz dochód rodziny to odliczasz płacone alimenty?

nie liczę dochodu ponieważ na pierwsze dziecko nie biorę świadczenia, tylko na następną dwójkę.

Moim zdaniem dyrektor MOPS-u ma rację.
Co do faktycznej opieki nad dzieckiem, o której wspominasz to bierze się ją pod uwagę w przypadku zbiegu praw do opieki. Tu takiego przypadku nie ma. Jest postanowienie sądu i dopóki go nie zmienicie, nie będziesz mógł dostać 500 na córkę.
Odwołać się zawsze możesz. Kto wie co wymyśli SKO. Widziałem w życiu tyle dziwnych decyzji od nich, że w żaden sposób nie są w stanie mnie zaskoczyć:)

To jeszcze pytanko. Jak interpretujecie taką sytuację:
Rodzina z 3 dzieci, nazwijmy je A, B, C. Świadczenie przyznane na dzieci B i C. Dziecko A kończy 18 lat 20 września, więc od tego momentu dziecko B staje się pierwszym dzieckiem. Czy waszym zdaniem świadczenie na dziecko B za wrzesień przysługuje za cały miesiąc, czy proporcjonalnie do momentu, w którym staje się pierwsze?

Ostatnia edycja:
500 plus a brak ubezpieczenia

Witam. Złożyłam wniosek o 500 plus na drugie dziecko. Mój mąż prowadzi działalność, od czasu do czasu wyjeżdża za granicę na zlecenia( jest tam wtedy około dwóch tygodni). We wniosku zaznaczyłam że przebywa za granicą. I nie wiem czy to dobrze, bo działalność ma zarejestrowaną w Polsce, tu opłaca podatki i ZUS(tu ma pewne zaległości jeśli o ZUS chodzi). Pani w gminie wypytywała się strasznie o te długi w ZUSIE, nie wiem dlaczego. Ja jestem zarejestrowana od kilku miesięcy jako bezrobotna, dzieci są ubezpieczone przy mnie. Czy nasza sytuacja może wpłynąć na to czy dostaniemy 500 plus? Ciągle rozpatrują mój wniosek i wciąż nie mam decyzji.

Witam.Staram się o 500+ na 2 dzieci gdzie 1 znich jest dzieckiem niepelnosprawnym z tego tytułu pobieram świadczenie pielegnacyjne.Moj maz pracuje na umowę o prace i zlecenie.Pracuje za najnizsza Krajowa i czasem jak dorobi to ma pare złotych na zlecenie ale jest to kwota okolo 2000zl.Zlecenie to jest w corkach firmy.Zostaliśmy wezwani rzeź Mops ze ma maz dostarczyc umowy zlecenia z tych spółek ale Maz zgubił te umowy i nie ma jak ich zdobyć.Co mozna zrobić.Łoże wystarczy zaświadczenie tylko bo tych umów juz nie ma.Pomocy

Można zadzwonić lub udać się do MOPS z tym samym pytaniem, oni najlepiej wiedzą co im wystarczy, a co nie. Na przyszłość tego typu dokumenty warto, a nawet należy "trzymać".

Dochod utracony 500+

witam,
potrzebuje pomocy w temacie dochodu utraconego,
sytuacja nastepujaca:

4 osobowa rodzina 2+2,
na ten moment dochod 775 zł na osobe,tylko ja pracuje,
w 2014 roku ja pracujacy u tego samego pracodawcy, oraz stypendium sportowe ministra na podstawie ustawy o sporcie ( normalnie opodatkowane oskładkowane w zus i na pit11 otrzymane ze zwiazku zaznaczona opcja E6 czyli dzialalnosc wykonywana osobiscie art 13....itd),

zatem zlozylem wniosek na 2 dzieci z poczatkiem maja, 31 maja dostaje pismo o zakonczonym postepowaniu administracyjnym, w piatek udaje sie do gminy poniewaz cos mnie zaniepokoilo ze tak dlugo i nie ma decyzji, i sie zaczelo,
Pani w GOPS mowi ze radca prawny ponownie przeanalizowal i stwierdzil ze owe stypendium nie moze uznac za uracone i przekraczam dochod, i tlumacze pani, ze to sie tylko nazywa stypendium ale ja sie rozliczam i dzialam na podstawie umowy ze zwiazkiem tak jak wspomnialem opcja E6 na pit 11, nic nie wskuralem, Pani mowi ze ona nic nie poradzi, nie wiem czy jest sens sie odwołac bo sie nie znam, podobno tez chodza gdzies pogloski ze w trudnych przypadkach maja nie wydawac decyzji aby zaoszczedzic liczac na to ze ktos odpusci i sie nie odwola,
prosze o porade

pozdrawiam

Janusz M. napisał:
Jak zapewnia resort rodziny, 500 złotych nie będzie się w tym przypadku wliczać do dochodu, koniecznego do ustalenia tego typu świadczeń.

Jestem po rozmowie ze "Śląską Infolinią" 500+
Poinformowano mnie,że delegacje te, "zwrot kosztów podróży służbowej KIEROWCÓW ZAWODOWYCH" (a inne nie), mają być traktowane jako dochód :x.
To jak zatankuję i zapłacę awaryjnie prywatną kartą i firma zwróci mi pieniądze, to też będzie traktowane jako dochód?:what::what:

Ostatnia edycja:
Witam

Sprawa wygląda następująco , mieszkam razem z narzeczoną , lecz nasz związek nie jest w żaden sposób zalegalizowany , nie jestem zameldowany u narzeczonej tylko u rodziców mieszkających w innym mieście. Mamy wspólne dziecko (jedno) , dochód narzeczonej nie przekracza 800 zł miesięcznie lecz z moim dochodem by już przekraczał. Pytanie jest więc takie czy narzeczona może się starać o 500+ na naszego dzidziusia nie uwzględniając moich dochodów jako samotnie wychowująca matka ? chciał bym zaznaczyć że mieszkamy razem na tzw"kocią łapę " ani nie mam meldunku u narzeczonej ani nasz związek nie jest sformalizowany dlatego zastanawiamy się czy naszego syna można podciągnąć pod 500 plus czy to jest zgodne z przepisami obowiązującymi ??

Prosimy o Pomoc !!

nie, nie może. Państwo nie dyskryminuje związków konkubenckich i uznaje, że tworzycie rodzinę

500 zł na pierwsze dziecko

Witam.
Mam taki problem.Otóż byłam zatrudniona na etat do 9 kwietnia tego roku.Następnie wróciłam na zasiłek dla bezrobotnych od 22 kwietnia.Jestem samotną matką z dwójką dzieci.Złożyłam wniosek o 500 + na pierwsze dziecko ponieważ mój dochód na osobę w rodzinie nie przekraczał 800 zł. Pani z opieki twierdzi ze nie należy mi się 500 zł na piersze dziecko za kwiecień ponieważ pracowałam w kwietniu i liczy mi dochód z marca.Ja w kwietniu dostałam wynagrodzenie za 9 dni przecież więc z jakiej racji mam mieć liczone za cały miesiąc?Pani twierdzi że tak się to liczy i koniec.Najlepsze jest to ze rodzinne przyznali mi od kwietnia a tam jest przecież niższy próg! Co mam robić w takiej sytuacji?Na razie podpisałam jakiś protokół i czekam na decyzję.

Na pewno nie liczy się dochód z marca.
Jeśli praca zaczęła się w 2014 to liczy się ten rok. Jeśli później, to liczymy dochody za miesiąc kolejny po rozpoczęciu pracy. Skończyła się w kwietniu czyli dopiero od maja te dochody nie będą brane pod uwagę. Jeśli w kwietniu było więcej niż 800 zł na członka rodziny to mają rację.
Jeśli zasiłek był od kwietnia to od czerwca będzie liczony dochód z maja.
Dlaczego przyznali rodzinne ale nie wychowawcze to już nie mam pojęcia. Trzeba się pytać OPS-u.

witam czy jezeli moj dochod razem z zona przekroczyl 20 zl I nie nalezy nam sie dodatek na dziecko.a od marca mam komornika na pensji I moj dochod sie pomniejszyl do najnizszej krajowej czy to cos zmieni jak im to przedstwie czy sie tez nie nalezy

to ze masz komornika to nie jest utrata dochodu....

Mam pytanie odnośnie 500+ dla rolnika. Rodzina 4 osoby, rodzice, jedno dziecko 8 lat, drugie już pełnoletnie. Mają 5 ha.
W przypadku ustalania dochodu z gospodarstwa rolnego, przyjmuje się, że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie w drodze obwieszczenia przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. Zgodnie z treścią obwieszczenia Prezesa GUS z 23 września 2015 r. dochód ten w 2014 r. wyniósł 2506 zł, tj. 208,83 zł miesięcznie.
Rodzina nie ma innych dochodów oraz żadnych zasiłków z pomocy społecznej. Czy to 208,83 zł dzielimy na liczbę członków rodziny i wychodzi ten dochód miesięczny który jest podstawą do przyznania 500+ na pierwsze dziecko?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót