500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ewula, musisz wykazać że w chwili obecnej nie pracujesz i ni masz dochodów

ustawa 500+

W 2014 roku odeszłam od męża i miałam zasądzone alimenty na dzieci. Po 6 miesięcach zamieszkaliśmy znów razem i do tej pory prowadzimy "razem" gospodarstwo domowe. Niestety mąż nie kwapi się do tego by dokładać się do rachunków więc wystąpiłam do pracodawcy by wypłacał mi alimenty z jego pensji (10 kwietnia dostanę pierwszy raz). Nie jesteśmy po rozwodzie, mieszkamy w jednym domu i teraz moje pytanie. Jak to się ma do obliczenia dochodu na jednego członka rodziny przy ustawie 500+? Co mam zgłosić do wniosku dochód męża czy alimenty, których przecież nie płacił? Jak ma się ta ustawa do osób takich jak ja?

Jakie dokumenty musimy złożyć, z którego roku, jakie oświadczenia, aby otrzymać dodatek 500zł również na pierwsze dziecko, w przypadku gdy:
1. Jesteśmy rodziną patchworkową: Żona, jej syn z pierwszego małżeństwa- mieszka z nami, Ja (mąż) córka z mojego pierwszego małżeństwa - mieszka z nami, dwójka naszych wspólnych dzieci = 2 rodziców i 4 dzieci
2. W 2014 roku żona otrzymywała zasiłek macierzyński, w 2015 roku już go nie otrzymywała, do dziś pozostaje na bezpłatnym urlopie wychowawczym
3. W 2014 roku, żona otrzymywała na syna z poprzedniego związku 450 zł alimentów, w 2015roku alimenty zostały podniesione na 600 zł
4. Moja córka z poprzedniego związku w 2014 roku mieszkała z matką i płaciłem na nią alimenty, jednak orzeczeniem sądu w październiku 2015r, córka zamieszkała z nami i to jej matka płaci na nią alimenty.
Zgubiliśmy się z żoną w kompletowaniu dokumentów, infolinie ciągle są zajęte więc ciężko o jakąkolwiek informację. Pomożecie? ;)

Odnosnie 500+ jestem rozwodka od 2012 r z tego zwiazku mam syna 20 lat , od 2014 mam dwuletnia coreczke nie mamy slubu ,nie mieszkamy razem czy uzyskam prawo do 500 + ? Ponadto z dniem 31 marca konczy mi sie zasilek dla bezrobotnych jestem samotna matka

jak dochód nie przekroczy 800zl to tak. masz alimenty na dziecko?

Moja sytuacja wygląda tak: mój mąż jest po rozwodzie, na dziecko z poprzedniego małżeństwa płaci alimenty;my również mamy dziecko w wieku 6 lat, czy w takim razie dla męża należy się 500 na drugie dziecko?

syn miał alimenty do niedawna , natomiast malenstwo dwuletnie nie zalozyłam mu alimentow ?

RE: Dwoje pełnoletnich dzieci i jedno niepełnoletnie- czy będzie 500zl?

Popieram, a co ja mam mówić jak u nas dochód wynosi 802 zł

witam.Sory,jeśli było to pytanie w poprzednich wątkach,ale mam podstawowe pytanie.Czy biorąc 500+ na dziecko, zasiłek rodzinny się traci czy będzie on wypłacany również?Z góry dziekuje

500+ na drugie dziecko

Witam. Świadczenie 500+ przysługuje na drugie i kolejne dziecko. Jak jest w przypadku gdy jedno z dzieci jest już pełnoletnie? Czy młodsze jest traktowane jako drugie czy też trzeba spełnić kryteria dochodowe 800 zł na osobę (dziecko pełnoletnie bez dochodu też się dzieli do dochodu czy aby rodzice i nieletnie?)

W przypadku dwójki dzieci z czego jedno jest pełnoletnie w myśl ustawodawcy pełnoletnie nie jest traktowane jako dziecko. Wniosek trzeba składać jako na pierwsze dziecko - czyli weryfikacja dochodów.

Czy delegacja kierowcy zawodowego jeżdżącego po kraju wlicza się do dochodu w przypadku świadczenia 500+?

Dołączę się do powyższego zapytania.
Kierowca zawodowy. Diety z tyt. delegacji zagranicznych i krajowych oraz ryczałt za nocleg z tyt. delegacji - wlicza się do dochodu jako dochód nieopodatkowany czy nie?

Monica napisał:
podstawa prawna?
art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych – „wolne od podatku dochodowego są diety i inne należności za czas:
a. podróży służbowej pracownika
b. podróży osoby niebędącej pracownikiem
do wysokości określonej w odrębnych ustawach lub w przepisach wydanych przez ministra właściwego do spraw pracy w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej, z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju".
Zerknij sobie tez na wątek http://forumprawne.org/prawo-rodzin...delegacje-zasilek-rodzinny-pomoc-z-mopsu.html , a zwlaszcza na wpis nr 8.

Witam. Moze ktoś poradzic jak zlozyc wniosek na pierwsze dziecko ?

Witam piszę w w imieniu znajomej , która sama wychowuje dziecko czy alimenty liczą się do programu 500 +.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót