500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
osoba samotnie wychowująca dziecko

Witam, zwracam się z pytaniem odnośnie wyjaśnienia kwestii kogo można uznań za osobę samotnie wychowującą dziecko. W związku z tym, że wiele osób stara się o 500plus istnieje wiele interpretacji tej definicji. Czy za osobę samotnie wychowująca dziecko można uznać osobę, która mieszka z partnerem i mają wspólne dziecko, ale nie są małżeństwem?

RE: osoba samotnie wychowująca dziecko

Marcelina88 napisał:
Czy za osobę samotnie wychowująca dziecko można uznać osobę, która mieszka z partnerem i mają wspólne dziecko, ale nie są małżeństwem?
Oczywiście, że NIE.

Witam.
Czy zasiłek rodzinny zagraniczny wlicza się do podstawy obliczeń 500+?

Drugie pytanie.
Czy były mąż może się ubiegać o zasiłek 500+ na drugie i trzecie dziecko /pierwsze jest przy nim/ w momencie, gdy dzieci te przebywają na stałe za granicą? Wiek dzieci 17, 14 i 12 lat

Trzecie pytanie.
Jeśli uzyska na wszystkie dzieci 500+ to czy będę mogła to w jakiś sposób sprawdzić, jako osoba , która nie składała wniosków?
Zachodzi podejrzenie, że całą kwotę zatrzyma dla siebie.

Czy zasilek rodzinny sie wlicza do obliczania 500+? Przepraszam jesli juz gdzies byla na to odpowiedz

rozapcp napisał:
art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych – „wolne od podatku dochodowego są diety i inne należności za czas:
a. podróży służbowej pracownika
b. podróży osoby niebędącej pracownikiem
do wysokości określonej w odrębnych ustawach lub w przepisach wydanych przez ministra właściwego do spraw pracy w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej, z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju".
Zerknij sobie tez na wątek http://forumprawne.org/prawo-rodzin...delegacje-zasilek-rodzinny-pomoc-z-mopsu.html , a zwlaszcza na wpis nr 8.

Jeśli dobrze zrozumiałam - to wszystko, te przypadki odnoszą się do diet z podróży zagranicznych. A co z kierowcami zawodowymi jeżdzącymi po kraju otrzymującymi "podstawę plus delegację" ?

Był już taki wątek ale bez odpisu więc ponawiam temat. Rodzina: kobieta (rozwódka) dwójka dzieci z poprzedniego małżeństwa, alimenty przyznane i płacone przez ojca. Ma nowego partnera - jest z nim w ciąży, nie mają ślubu. Czy były mąż ma jakiekolwiek prawo do ubiegania się o te 500+?

Podpowiedzcie proszę z których pozycji z pita obliczyć czy z żoną rozliczając sięwspólnie należy się nam 500zl na jedno. Czy jets to na pewno pit za 2014? Różne sprzeczne info podają różne portale.

500 plus

Witam. Czy mogłby ktoś poradzic jak zlozyc wniosek na pierwsze dziecko?

rozapcp napisał:
Naprawdę? Tak zrozumiałas fragment: " z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju".

Przepraszam, ciążowe zbudynienie umysłu. ;)

Mogę prosić o wyjaśnienie tej "wysokości określonej w odebnych ustawach"? Gdzie znajdę owe ustawy?

program 500+

Witam , Byłam wczoraj w Ośrodku Pomocy Społecznej złożyć wniosek do tego programu 500 zł na dziecko z tego co mi było wcześniej wiadomo miało być brane pod uwagę zarobki 2014 2014 nie pracowałam dopiero od stycznia tego roku osiągnęłam dochody i od tego stycznia osiągnęłam jakieś 3000 netto dochodu z tego w samym lutym jakieś 1700 netto moje pytanie Dlaczego pani z MOPSu Żąda ode mnie zaświadczenie z z wyszczególnieniem zarobków w miesiącu luty

RE: program 500+

Bo zaczelas pracować. Czyli uzyskalaa dochód. Spra dz sobie definicję dochodu uzyskanego.

Dobrze,dochód uzyskany rozumiem. Pracuje od stycznia moje zarobki nie są stałe,bo to umowa o dzieło z styczniu zarobiłam jakieś 450 zł w lutym już 1700 natomiast w marcu 550 . Pani chce zaświadczenie,z zarobkami za luty,dlaczego? Przecież średnia z trzech miesięcy to 1000 netto . Nie rozumiem tego,czyli jak weźmie pod uwagę ten dochód mogę stracić rodzinne,bo mam jeszcze fundusz alimentacyjny. Ale z drugiej strony patrząc na to to realnie dochód przekracza tylko w lutym ,natomiast w styczniu i marcu już nie. Dla oceny sytuacji podam ,ze pracuje na umowę o dzieło,zarobki mam różne tak jak wyżej,natomiast oprócz tego mam fundusz na dwoje dzieci 1000 ,rodzinne i zasiłek pielęgnacyjny ,razem 440 ,dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności. Mój dochód to 1400 z Mops i wypłata(co miesiąc inna)

joanna1903 napisał:
Pani chce zaświadczenie,z zarobkami za luty,dlaczego?
dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty – w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 8 grudnia 2015 r. w sprawie postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne

do świadczeń rodzinnych Twój dochód będzie za wysoki

Zatrudniona zostałam 28 grudnia, dochód mam co tydzień. Pierwsza wypłatę mam 4 stycznia ,więc rozumiem że w tym wypadku będzie brany jednak pod uwagę styczeń.

następny miesiąc po osiągnięciu dochodu (w styczniu) to luty

Czyli w lutym przekraczam,dochód . Rozumiem że będę musiała zwrócić rodzinne i że świadczenie zostanie wstrzymane. Super. Pewnie ustawodawca nie przewidział mojej sytuacji i najzwyczajniej mam pecha ,ze w lutym akurat tyle zarobiłam. To był wyjątkowy miesiąc bo zastępowalam inna osobę,stąd otrzymałam dwie wypłaty. Normalnie tysiąc złoty to jest max co uda mi się samej wyciągnąć.to jest praca dodatkowa.

ten przepis obowiązuje od lat, wystarczyło się upewnić przed podjęciem pracy jak będzie liczony dochód

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót