500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: program 500+

To, co ma nie podejmować pracy, bo tylko w jeden miesiąc jej dochód przekroczył to ma siedzieć na bezrobociu i patrzeć się w sufit. Chyba są jakieś przepisy, które pozwalają jak się ma umowę o dzieło przekroczyć w danym miesięcy, a nie odrazy zaprzepaścić wszystko. W jeden miesiąc zarobi za luty 1000zł a w kolejny marzec 200 zł i za luty ma jest brany chodów i co wtedy?

Świadczenie 500+. Warto się starać?

Nie wiem od czego zacząć... Chodzi o to że nie wiem czy należy mi się 500 zł na dziecko.
Mam 4 letnie dziecko, mam partnera ale nie mieszkamy razem i nie mamy wspólnych pieniędzy. Składając papiery na rodzinne podałam zarobki swoje i partnera. Ja nie pracowałam więc rodzinne należało sie córce. Od grudnia zeszłego roku podjełam prace, najpierw była umowa na 3 miesiące ale teraz od lutego mam przedłużona, zarabiam najniższą krajową. Niestety teraz nasze dochody przekraczają 600 zł na osobę i rodzinne nam zabrali. Słyszałam że do 500+ potrzebne jest zaświadczenie o dochodach za 2014 rok a wtedy nie pracowałam. Czy gdybym złożyła dokumenty to należało by mi sie jeszcze 500+? Czy do dochodów za 2014 musiała bym dołączyć obecne zarobki? Słyszałam też że skoro nie mamy z partnerem wspólnych dochodów nie jesteśmy małżeństwem to nie muszę go uwzględnić w wniosku. Ale czy wtedy nie będę musiała dostarczyć jakiegoś dokumentu ze dziecko otrzymuje alimenty od ojca? Przecież mogła bym powiedzieć ze dogadałam sie z ojcem dziecka bez sadu i płaci co miesiąc jakąś sume. Jest sens składać wniosek? Wiem ze trochę niejasno opisałam sytuacje, jeśli czegoś nie zrozumiecie pytajcie, proszę o pomoc.

RE: Świadczenie 500+. Warto się starać?

licza sie twoje obecne zarobki. masz dochód uzyskany.

RE: Świadczenie 500+. Warto się starać?

Ty masz dochód uzyskany więc przedstawiasz zaświadczenie o zarobkach, przedstawiasz również dochody partnera bo tworzycie związek nieformalny i stworzyliście wspólną rodzinę. Czyli albo jesteś w związku z ojcem dziecka (bez znaczenia czy po ślubie czy nie i czy razem mieszkacie czy nie) albo podajesz go do sądu o alimenty i przedstawiasz w MOPS wyrok alimentacyjny.

Jestem matką 3 dzieci. Dwoje jest juz pełnoletni. Dorosły syn jest na swoim utrzymaniu a dorosła córka na moim uczy się. Młodsza córka ma 13 lat. W 2014 roku dostawałam alimenty na 3 dzieci. Ale w 2015 juz na dwoje. Pani przyjmująca wniosek liczyła mi dochód z 2014 roku ale w przeliczeniu na 3 osoby a nie na 4 dlaczego skoro alimenty były na 3 dzieci, bo syn w 2014 był na moim utrzymaniu ale jego nie liczą bo teraz nie jest ale alimenty za niego tak. Jak to jest bo to akurat jest dla mnie nie zrozumiałe.

RE: 500 plus

Bandyta2016: Jeżeli jesteście po rozwodzie to ex nie musi podawać twoich danych

Witam serdecznie.
Małe pytanko odnośnie udzielania świadczenia 500+.
Jesteśmy po rozwodzie(mieszkam i pracuje w uk,wywiązuje się z płatności alimentacyjnych),ex wychowuje dzieci w Polsce.
Przy składaniu dokumentów potrzebne są wszystkie moje dane: adres,numer ubezpieczenia,nazwa zakładu pracy i pesel?(nie wiem czy jeszcze numer buta,jestem za udzieleniem każdej pomocy w tym kierunku)
Kiedyś wysyłali tylko pismo do sprawdzenia czy nie pobieram żadnych dodatków na dzieci.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich,
500+ - temat gorący, pytań wiele i jeszcze więcej niewiadomych, ale...
Ostatnio obiło mi się niejednokrotnie o uszy, że można dostać także zasiłek na 1 dziecko nawet po przekroczeniu dochodu, a mianowicie:
próg dochodowy przy 1 dziecku to 800zł/osobę w rodzinie. Jeżeli ów próg dochodowy jest przekroczony o np. 300zł, to o te 300zł jest pomniejszane świadczenie na 1 dziecko, czyli wynosi 200zł (na pozostałe dzieci wg ustawy oczywiście 500zł).
Informacja taka dotarła do mnie od pracowników administracji sądowych których stanowisk nie będę wymieniał.
Czy ktoś spotkał się z takimi opiniami? W ustawie nie mogę znaleźć takiego zapisu.
Proszę też żeby nie traktować tego jako pewniaka !
Pozdrawiam

Leszek13 napisał:
Witam wszystkich,
500+ - temat gorący, pytań wiele i jeszcze więcej niewiadomych, ale...
Ostatnio obiło mi się niejednokrotnie o uszy, że można dostać także zasiłek na 1 dziecko nawet po przekroczeniu dochodu, a mianowicie:
próg dochodowy przy 1 dziecku to 800zł/osobę w rodzinie. Jeżeli ów próg dochodowy jest przekroczony o np. 300zł, to o te 300zł jest pomniejszane świadczenie na 1 dziecko, czyli wynosi 200zł (na pozostałe dzieci wg ustawy oczywiście 500zł).
Informacja taka dotarła do mnie od pracowników administracji sądowych których stanowisk nie będę wymieniał.
Czy ktoś spotkał się z takimi opiniami? W ustawie nie mogę znaleźć takiego zapisu.
Proszę też żeby nie traktować tego jako pewniaka !
Pozdrawiam
piszesz o zasadzie "złotówka za złotówkę"
Na chwilę obecną program 500+ nie bierze w nim udziału

Jak będziesz się starał o inne świadczenia z mopsu to wtedy tak

Witam forumowiczów.
Proszę o drobną sugestię w sprawie dochodu. Od października miesiąc w miesiąc mam kolejne umowy zlecenie u tego samego pracodawcy i jest to tym samym jedyny mój dochód z tytułu umowy. Umowy mają natomiast zmienne wynagrodzenie. Wcześniej były to kwoty (brutto) kolejno: 1286, 1286, 1286, 600, 600, 500, 500. W chwili obecnej (kwiecień) zarabiam brutto 500zł.
Byłam się poradzić w MOPS i Pani chce zaświadczenie o dochodach z listopada, gdzie pobrałam na wypłatę 1286. Powiedziała też, że to iż kwoty ulegają zmianie nie ma znaczenia. Pobieram również alimenty i jeśli będzie liczony ten dochód z listopada, to świadczenie mi się nie należy.

Stąd też pytanie, jakie jest wyjście z sytuacji? Wystarczy zrobić przerwę w umowie, żeby dochody liczyły się od nowa? Ile musi wynosić przerwa między umowami?

Wychowałam dzieci bez państwowych pieniędzy a wy jak dają to po co robić wygodni jesteście

Witam! Jak obliczyć dochód potrzebny do dokumentów programu 500+ ?
W 2014 narzeczony prowadził działalność gospodarczą. Rozliczał się jako ryczałtowiec na formularzu pit 28. Innych dochodów nie mieliśmy. Z tego co wiem to trzeba od przychodu odjąć składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne oraz należny zryczałtowany podatek dochodowy. Czy dobrze myślę? Przychód i składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne znalazłam w tym pit 28. A która pozycja w tym picie to należny zryczałtowany podatek dochodowy? Proszę o odpowiedź.

to będzie dochód utracony, liczy się aktualne zatrudnienie

Witam. Czy bierze się pod uwagę przy wyliczaniu dochodu na osobę pełnoletnie dziecko bezrobotne mieszkające z nami pozostające na naszym utrzymaniu czy tylko rodzice i dziecko niepełnoletnie?

Agnieszka3M ale oni chcą dochodu z 2014 r. I do wypełnienia jest załącznik nr 3. Wygląda mniej więcej tak:
Oświadczam że w roku kalendarzowym ...... uzyskałem dochód z działalności opodatkowanej w formie: *ryczałtu ewidencjonowanego lub *karty podatkowej (odpowiednie zakreślić)
1. Dochód po odliczeniu kwot z pozycji 2-4 wyniósł .........
2. Należne składki na ubezpieczenie społeczne wyniosły ...........
3. Należne składki na ubezpieczenie zdrowotne wyniosły ...........
4.Należny zryczałtowany podatek dochodowy wyniósł ..........

(Wpisać rok kalendarzowy, z którego dochód stanowi podstawę ustalenia dochodu rodziny(w przypadku ubiegania się o świadczenie wychowawcze na okres trwający od 1 kwietnia 2016r do 30 września 2017r należy wpisać rok 2014))

złozone 500 + , czy mam czekac na jaka kolwiek decyzje? zlozylam na 2 dzieci, poniewaz mam niski dochod, mam przyznane rodzinne i jak przyznaja rodzinen to do domu przychodzi pismo ze otrzymane itp. w tym przypadku tez przyjdzie co kolwiek?

Jak panstwo daje to czemu nie brac?!Kazdemu sie przyda,np na zakup mieszkania dla dziecka.Pamietam jak chodzilam na studia i staralam sie o stypendium.Przekroczyl dochod o 1zl i nie dostalam.Ale teraz przynajmniej moje dzieci dostana.

500+ po rozwodzie, ojciec z dwójką dzieci

Witam.

Z moją ex-żoną mamy dziecko. Dziecko zamieszkuje z matką. Sąd orzekł, że prawa wychowawcze ma matka dziecka, a prawa rodzicielskie posiadamy oboje bez ograniczeń. Po rozwodzie wstąpiłem w nieformalny związek z kobietą, z którą mam również dziecko. Czy wobec powyższego przysługuje mi 500 zł na dziecko z obecną partnerką?

Prosze o pomoc .Jak panie z MOPS nalicza mi dochod z gogospodarstwa rolnego ktorego jestem w 1/4 wlascicelem bo nie jest jeszcze rozpisane notarialnie tylko stalem sie wlascicielem z automatu po sprawie sadowej o przyjecie spadku po smierci ojca ,na nakazie platniczym jestem wpisany wraz z moimi dwiema siostrami i mama

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót