A
Agnieszka3M
Ekspert
- Odpowiedzi
- 24 752
co jest zgodnie z ustawą
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jedyne, co tu pewne, to to że twoje pierwsze dziecko nie liczy sie do sytuacji finansowej twojej obecnej rodziny i nieformalnego związku. Wszystko zależy więc od sytuacji finansowej w drugim związku i liczby dzieci tam. Jeśli tam jest tylko jedno dziecko, to trzeba liczyc próg finansowy.bex napisał:Dziecko zamieszkuje z matką.(...) Po rozwodzie wstąpiłem w nieformalny związek z kobietą, z którą mam również dziecko. Czy wobec powyższego przysługuje mi 500 zł na dziecko z obecną partnerką?
joaw1 napisał:Witajcie!
Mam kilka pytań odnośnie programu 500+
Taka sytuacja:
Mamy z mężem jedno dziecko. W 2014 roku mąż zarabiał około 1700-1800zł, ja dorabiałam na zleceniu przez kilka miesięcy, nieregularnie, w 2015 też. W maju 2015 mąż zmienił pracę, teraz zarabia około 3000 - 3500. Czy powinniśmy złożyć wniosek o 500zł na pierwsze dziecko? Jeśli brane są dochody wyłącznie z 2014 roku - łapiemy się bez problemu, ale od maja 2015 przekraczamy. Podliczyłam z pitów za 2014 i 2015 razem - mamy 715 zł na członka rodziny...
Czy wzięte pod uwagę będą tylko dochody z 2014? czy z 2015 też? (nie było ciągłości w pracy), a może w naszym przypadku będą to dochody wyłącznie z 2015 roku. Powiedzcie jak to jest z tym?
Pozdrawiam!
kropka_25 napisał:czy zasilek rodzinny wlicza sie do dochodu?