7 dni do zapłaty opłaty parkingowej - fikcja!

• Autor wątku Autor wątku Enginer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Enginer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

dostałem wezwanie do opłaty parkingowej. Samochód zostawiony rano, odebrany wieczorem z wezwaniem do zapłaty 12.80zł.w ciągu 7 dni od daty wystawienia wezwania.

Data parkowania 26.10, zapłaciłem 02.11 przy czym był to piątek i przelew poszedł 05.11.

Liczymy dni : (27- sobota) , (28 -niedziela), 29, 30, 31, (1-świeto), 2, (3- sobota), (4 -niedziela), 5-wpłyniecie opłaty .

uiszczenie opłaty można na trzy sposoby:
-inkasent,
-biuro obsługi czynne od 9.00-15.30 w dni robocze
-przelew

-inkasent w soboty i niedziele nie pracuje,
-biuro czynne w robocze
-przelew wykonany w piątek przychodzi w poniedziałek (przynajmniej ja tak mam)

Dostaje zwrot za wpłatę za parkowanie z adnotacja że się spóźniłem, teraz muszę do tej kwoty dołożyć 50zł kary.

Dzwoniłem do biura obsługi Miejskiego Zarządu Ulic i Mostów który powtarza cały czas stwierdzenie że 7 dni to 7 dni i nie liczą się soboty, niedzieli i święta.
Czyli gdyby taka sytuacja miła miejsca np: w maju gdzie mamy dwa święta pod rząd do zapłaty mamy tylko 3 dni.

Upieram się że takie traktowanie nie jest w porządku.

Proszę o waszą poradę

Pozdrawiam
engineer

Ostatnia edycja:
Miałeś 7 dni na zapłatę i 7-go dnia zapłaciłeś. Czas księgowania przelewu jest od Ciebie niezależny. Odpisz im, że zapłaciłeś w terminie, załącz potwierdzenie przelewu.
Jak Cię pozwą o zapłatę to wniesiesz sprzeciw jak powyżej.

loco1 znasz jakąś podstawę prawną do tego ? Czy to przypadkiem nie jest tak samo jak z listem poleconym? Liczy się data nadania a nie dostarczenia.

Czy to przypadkiem nie jest tak samo jak z listem poleconym? Liczy się data nadania a nie dostarczenia
Tak jest jedynie w wyjątkowych, uwzględnionych w przepisach prawa sytuacjach.
loco1 znasz jakąś podstawę prawną do tego ?
kc art.454 oraz III CZP 164/94

Dłużnik dający polecenie przelewu spełnia świadczenie (wobec kontrahenta) dopiero wtedy, gdy suma dłużna dojdzie do wierzyciela (znajdzie się na jego rachunku), a nie kiedy zostanie zadysponowana przez dłużnika lub kiedy obciąży debet jego rachunku.

Witam,

wezwanie podpiera się Ustawą nr XIX/334/04 Rady Miejskiej Katowic z dnia 19 stycznia 2004r.

paragraf 5
Ustalić nastęujące stawki opłat za parkowanie pojazdów na oznakowanych płatnych miejscach postojowych:
a) za pierwszą rozpoczętą godzinę parkowania 1,50zł
b) za drugą .........................itd

paragraf 13:
Za nieuiszczenie opłaty , o której mowa w parg.5 za każdorazowe parkowanie bez ważnego abonamentu, pobierana będzie przez Miejski Zarząd Ulic i Mostów w Katowicach opłata dodatkowa w wysokości 50zł.

W całej ustawie nie ma nic o siedmiu dniach do zapłaty. Taka informacja widnieje jedynie na wezwaniu do zapłaty, które zostało umieszczone za wycieraczką:)
Czyli Miejski Zarząd sam ustalił 7 dni do zapłaty,tylko tak jak wcześnie wspomniałem jedyne można uiści opłatę w dni robocze.

Kuriozum całej sprawy jest takie, że każdy samochód korzystający z płatnego parkingu a dokładnie wezwania do uiszczenia opłaty parkingowej nie posiada ujednoliconego czasu w który można takie wezwanie zapłacić.
Przykład:
Zbliża się miesiąc grudzień i parkuję 21 to jest piątek. Następnie mamy 22-sobota, 23- niedziela, 24 -poniedziałek, 25-święto, 26-święto, 27-czwartek, 28 -piątek.

Licząc dni w których możemy dokonać opłaty mamy 3dni.

Jak do tego ma się prawo, inaczej mówiąc każdy kierowca dostając takie wezwanie w zależności od miesiąca traktowany/czas do realizacji opałaty jest rożny.

Pozdrawiam
engineer

Skoro tak sądzisz to udowadniaj swoją rację, może uznają że się mylili... Opisz nam tu jak Ci poszło

Należna opłata - według uchwały - wynosi 50 zł. Zapewne inną chwałą została wprowadzona możliwość udzielenia nadzwyczajnej zniżki w przypadku spełnienia szczególnych warunku - otrzymania wpłaty w ciągu 7 dni. Warunek nie został spełniony - bonifikaty nie ma.

BlackDevil, chodzi mi o jakiś przypis/ustawę o równości nałożonego prawa administracyjnego, czy takie coś obiło wam się o uszy. Jak opisał to ciekawie loco1 nie spełniłem warunków "nadzwyczajnej zniżki" dlatego muszę zapłacić 50zł, jednak przy odwołaniu chciałbym powołać się na nierówność okresu do zapłaty za parkowanie.

BlackDevil, oczywiście dam znać jak sprawa się zakończy.

Zrozum, że nie spełniłeś warunku do otrzymania zniżki. A powody mało kogo obchodzą - a podawane przez Ciebie juz zupełnie nikogo.

Enginer napisał:
Jak opisał to ciekawie loco1 nie spełniłem warunków "nadzwyczajnej zniżki" dlatego muszę zapłacić 50zł, jednak przy odwołaniu chciałbym powołać się na nierówność okresu do zapłaty za parkowanie.

Jak dla mnie wygląda to jak walka z wiatrakami, takie uchwały tyczą się wszystkich mieszkańców jednakowo, stawki zostały ustalone i terminy też,ale co jakiś czas znajdzie się jednostka - w tym przypadku Ty, co chce wprowadzać jakąś rewolucje, zapłać te 50zł a wolny czas zamiast na szukaniu haków wykorzystaj na coś pożyteczniejszego.

Powrót