840 kpc _ Powództwo

• Autor wątku Autor wątku DellMars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DellMars

Zbanowany
Odpowiedzi
240
Po wyroku ja jako dlużnik splaciłem zadlużenie wierzycielowi bezpośrednio (posiadam dowód).

Teraz dowiaduje się ze wierzyciel uzyskal klaluzulę na powyższy wyrok i skierowal sprawę do egzekucji. Komornik dokonał zajęcia mojego konta w Banku, a Bank przekazał pieniądze Komornikowi. Trwało to wszystko bardzo szybko (majac na uwadze iz saldo konta przekraczało zadlużenie). Komornik zapewnie zaraz zamknie sprawę. (zanim otrzymalem powiadomienie od Komornika Bank juz przekazal pieniadze do Komornika, wszysto odbyło się bez mojej wiedzy).

* czy mając na uwadze powyższe okoliczności mam składać powództwo przeciwegzekucyjne?
Czy ww. Powództwo mi przysługuje (Sąd rozpatrzy sprawe jak sprawa bedzie zamknięta), czy to nie będzie skutkowało oddaleniem powództwa przeciwegzekucyjnego? Wniosku o zawieszenie egzekucji wraz z powodztwem przeciwegzekucyjnym nie ma sensu skladac, bo co tutaj teraz spostrzymywac.

Ostatnia edycja:
DellMars napisał:
Po wyroku ja jako dlużnik splaciłem zadlużenie wierzycielowi bezpośrednio (posiadam dowód).
pytanie: Czy wszystko? pod tym pojęciem kryje się: kwota pozwu, odsetki do dnia zapłaty, koszty zastępstwa procesowego,

robinson21 napisał:
pytanie: Czy wszystko? pod tym pojęciem kryje się: kwota pozwu, odsetki do dnia zapłaty, koszty zastępstwa procesowego,

Wszystko :) w mojej ocenie celowe dzialanie wierzyciela

no to pozew art. 840 kpc.
chociaż przydała by się wizyta u komornika z kwitami i to jak najszybciej,

Ale Sąd napewno mi nie odrzuci pozwu na rozprawie, jesli w chwili wyrokowania sprawa bedzie zamknieta u Komornika?

Po uchyleniu tyt. Wykonawczego bede musial zlozyc pozew przeciwko wierzycielowi o bezpodstawne wzbogacenie na ww. Kwote?
Tylko wierzyciel narazil mnie jeszcze na koszty komornicze, koszty zastepstwa egzekucyjnego...

Jeżeli Sąd nie odrzuci pozwu i dojdzie do uchylenia wykonalności tytułu wykonawczego w całości, to po uprawomocnieniu się tegoż wyroku wezwiesz wierzyciela do zwrotu kwoty przekazanej przez komornika w zw. z art. 410, 405, 415 k.c.

nie zapomnij jeszcze o art.795 kpc.

Art. 795. § 1. Na postanowienie sądu co do nadania klauzuli wykonalności przysługuje zażalenie.

§ 2. Termin do wniesienia zażalenia biegnie dla wierzyciela od daty wydania mu tytułu wykonawczego lub postanowienia odmownego, dla dłużnika - od daty doręczenia mu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji.

Z 840 możesz nie zdążyć. Jak komornik już wyegzekwował, to właściwie już musztarda po obiedzie. Będziesz ewentualnie mógł z 405 i dalsze go ścigać. Wierzyciela oczywiście.

digiton napisał:
Z 840 możesz nie zdążyć. Jak komornik już wyegzekwował, to właściwie już musztarda po obiedzie. Będziesz ewentualnie mógł z 405 i dalsze go ścigać. Wierzyciela oczywiście.

Wlasnie tego sie najbardziej obawiam (aby nie doszlo do odrzucenia/oddalenia powodztwa (840 kpc) a to bedzie wiazalo sie ze poniose koszty sądowe i zapewnie koszty zastepstwa...

Powrót