a KTO POMOŻE ? zasiłek macierzyński.

• Autor wątku Autor wątku 17-01dzikie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

17-01dzikie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja żona jest zatrudniona w szpitalu na podstawie "Umowy o pełnienie dyżurów lekarskich" - na czas określony ( cały 2007 r.). Umowa określa wysokość wynagrodzenia za 1 dyżur, który trwa 24 h.

W ok12 tygodniu ciąży przedstawiła pracodawcy zaświadczenie o tym , że jest w ciąży co zwalnia/ ją z pełnienia dyżuwrów.

Przez ten czas do dnia przejscia na L4 oraz na L4 pracodawca wypłacał jej średnie wynagrodzenia z ostatnich 12 m-cy.

Z chwilą urodzenia dziecka / przejścia na urlop macierzyński został jej naliczony zasiłek macierzyński w wysokości 1/4 pobieranego wynagrodzenia ( przed ciązą, i w czasie trwania ciąży) - to jakiś absurd wg mnie , ale jeżeli ktoś może mi to wyjaśnić to bardzo dziękuję z góry.

Zakład pracy powyżej 20 osób. - mówią , że sa przekonani o poprawności naliczenia,

Nie rozmawiałem z ZUS-em, ale zakład pracy twierdzi ze konsultował to z nimi.
Sprawa pilna !!!
[/b]

Radziłbym jednak zwrócić się do ZUS o wyjaśnienie tej sprawy.
To ZUS sprawuje nadzór nad prawidłowym wypłacaniem zasiłków.
Sprawa według mnie dyskusyjna, aby odpowiedzieć należałoby mieć dostęp do dokumentów.

Ubezpieczony, który uważa, że jego prawo do zasiłku zostało w jakiś sposób przez zakład pracy naruszone może zwrócić się do ZUS o wydanie decyzji w tej sprawie. Wówczas będzie można odwołać się do Sądu. (patrz art. 63 ustawy zasiłkowej). Moim zdaniem to będzie najlepsza droga.

btw - witam wszystkich po długim czasie :)

oprócz w/w umowy rozumiem, że zona nie miała żadnej innej umowy zawartej ze szpitalem (umowa o pracę, zlecenie itp)

Powrót