F
frendzelek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Wczoraj rodzina mojej dziewczyny(konkretnie jej ojciec - właściciel sieci) dostała pismo od kancelarii Waldorf Frommer. Kancelaria domaga się przedsądowej zapłaty w wysokości 1481 euro(1200 - Schadenersatz, 281 - Aufwendungsersatz). Podobno 18.01.2015 przez kilka minut z adresu IP należącego do ojca mojej dziewczyny rozpowszechniano 2 filmy należące do wytwórni twentieth century fox germany gmbh. Czuję się winny ponieważ jestem tu jedyną osobą która sciąga coś z internetu. Prześledziłem większość tematów na forum poświęconych temu tematowi. Chciałem się jednak dowiedzieć czy w prawie niemieckim zaszły w tej kwesti od 2013 roku jakieś zmiany. Co powinienem zrobić? Czy zwrócic się do adwokata? Czy te kwoty ciągle są sztucznie zawyżone?
Dodatkowo jestem 100% pewny, że podanego w piśmie dnia, nie sciągałem, nie udostępniałem, nie miałem nic wspólnego z plikami o które chodzi kancelarii. Nawet nie pobierałem ich na terenie niemiec.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Dodatkowo jestem 100% pewny, że podanego w piśmie dnia, nie sciągałem, nie udostępniałem, nie miałem nic wspólnego z plikami o które chodzi kancelarii. Nawet nie pobierałem ich na terenie niemiec.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.