abolicja podatkowa

• Autor wątku Autor wątku agacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam serdecznie
Wlasnie weszla w zycie ustawa o abolicji podatkowej. Jednak informacje zamieszczone w internecie i prasie sa niescisle i nieprecyzyjne. Czy moge wiec prosic o jakies objasnienia? Moj przypadek zaczelam prace w Wielkiej Brytani w listopadzie 2006 (do listopada pracowalam w Polsce). Od zalego dochodu za ten rok zaplacilam podatek w Polsce. Czy w takim razie moge sie ubiegac o zwrot? Dalej pracuje w WB ale za roz 2007 juz nie rozliczalam sie w Polsce z racji nowej ustawy o podwojnym opodatkowaniu. Przy czym caly czas jestem zameldowana w kraju, jednak nie mam tam "osrodka zyciowego" - pracy, mieszkania czy dzieci.
Dziekuje serdecznie :wink:

Witam!Ja jestem w podobnej sytuacji i nadal nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie!Jezeli uda Ci sie cos dowiedziec to prosze podziel sie ze mna wiadomosciami!Pozdrawiam i dziekuje

niestety nasi specjalisci milcza. Ja najbardziej obawiam sie tego, ze nie dosyc ze nie oddadza mi podatku ktory zaplacilam, to jeszcze dojda do wniosku, ze powinnam dalej placic podatki rowniez w Polsce (bo mam siostre i tate i czasem przyjezdzam na wakacje i jestem wlascicielka kawalka pola - jakis urzednik dojdzie do wniosku ze moj tajemniczy osrodek zyciowy jest w Polsce). Wyglada na to ze bedzie trzeba samemu przetrzasnac ustawe, jak cos zrozumniem to dam znac. :tuptup:

Ja juz troszeczke ta ustawe przegladalem i nie mam tam mowy o sytuacji w ktorej my sie znajdujemy!Natrafilem jednak na pewien artykul zatytulowany"panstwo oddaje podatki" w ktorym mozna odczytac ze:"Abolicja obejmuje także te osoby, które zataiły przed urzędem skarbowym uzyskane za granicą dochody i nie zapłaciły wymaganego podatku. Jest to zdecydowana większość podatników, zawyżana głównie przez naszych rodaków pracujących w Wielkiej Brytanii" czyli chodziłoby o "nas" ale niestety dalej mozna przeczytac cos takiego:"Pamiętać trzeba tylko o jednym – zwolnienie z płacenia podatku nie obejmuje sytuacji, gdy ktoś jednocześnie zarabia za granicą i w Polsce. Wtedy następuje skomplikowana procedura wyliczenia stawki podatkowej za zarobki w Polsce, ale z uwzględnieniem skali podatkowej w kraju drugiego dochodu. Z takimi wyjątkami najlepiej zwracać się z prośbą o interpretację do prawników lub po prostu złożyć zapytanie w Ministerstwie Finansów. Mamy do tego prawo, a instytucja publiczna ma obowiązek wyczerpujących informacji nam udzielić."Chyba bez porady specjlisty sie nie obedzie!Jak tylko bede w polsce to chyba skorzystam z pomocy jakiegos biura podatkowego jezeli niczego wczesniej sie nie dowiem!Pozdrawiam

Tez czytalam tem artykol. mnie zastanawia kwestia osrodka zyciowego, poniewaz z tego co zrozumialam osoby ktore maja swoj osrodek zyciowy w Polsce dalej musza placic podatek rowniez w Polace. Tylko kryteria tego osrodka zyciowego sa niejasne. I z tego co rozumiem jezeli zdecyduja ze mam mam ten osrodek w Polsce, nie oddadza mi zaplaconego podatku. Ale i tak bede probowac.

Znalazlam na stronie Ministerstwa Finansow (http://www.mf.gov.pl/) poradnik dla pracujacych za granica. Jak wejdzesz w Podatki, pierwszy od gory (http://www.mf.gov.pl/index.php?const=3#n). Jeszcze sie nie wgryzlam w tresc, ale chyba to najwiarygodniejsze zrodlo informacji, oby okazalo sie pomocne. Najawazniejsze ze sa tez akty prawne, i nr telefonow gdzie odpowiedza na pytania. Milej lektury na jesienne wieczory. :beer:

informacja o abolicji z londynu

Abolicja podatkowa
Pułapka polskiego urzędu skarbowego

Czym jest abolicja podatkowa. Polega na tym , ze urząd podatkowy zmienia metodę naliczania podatku z metody proporcjonalnego odliczania na metodę wyłączenia z progresja. Abolicja nie jest ustawa umarzająca podatek od dochodów w Wielkiej Brytanii a jedynie zmieniającą metodę naliczania polskiego podatku od dochodu w Wielkiej Brytanii.

Czyli: Urząd nalicza podatek (na podstawie złożonego przez aplikanta wniosku oraz zeznania podatkowego) w wysokości odpowiadającej różnicy pomiędzy należnym podatkiem obliczonym za dany rok przy zastosowaniu metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem obliczonym w oparciu o metodę wyłączenia z progresją.

UWAGA:
- Metoda wyłączenia z progresją polega na tym, że dochód uzyskany za granicą korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego w Polsce tylko jeżeli podatnik przepracował w Wielkiej Brytanii cały rok podatkowy.

Jeśli podatnik pracował cześć roku w Polsce a cześć w Wielkiej Brytanii urząd skarbowy wyda decyzje o umorzeniu zaległości podatkowej w kwocie odpowiadającej różnicy pomiędzy podatkiem obliczonym z zastosowaniem metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem obliczonym według metody wyłączenia progresją.

Przy czym podatnik powinien dopłacić pozostałą kwotę zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę - wynikającą z uwzględnienia dochodu, który uzyskał w Wielkiej Brytanii do obliczenia stopy procentowej podatku od dochodów, które uzyskał z pracy w Polsce.

Znaczy to ze wszyscy którzy zadeklarują dochody w wielkiej Brytanii (jeśli pracowali w WB i Polsce w ciagu tego samego roku) zapłacą od nich polskie podatki.

Rada 1
Skorzystaj z abolicji jeśli pracowałeś w UK przez pełny rok podatkowy. Możesz być wtedy pewien ze twoje brytyjskie dochody nie będą opodatkowane w Polsce. Jesteś rezydentem podatkowym brytyjskim i chronią cię regulacje unijne.

Rada 2
Nie pokazuj dochodu jeśli pracowałeś w UK tylko część roku podatkowego a resztę przepracowałeś w Polsce. Jeśli byłeś w jakimkolwiek roku pracownikiem sezonowym i nie pracowałeś całego roku w UK - nie ryzykuj.

Rada 3
Skorzystaj z rady swojego biura księgowego przed złożeniem dokumentów w Polsce

!!!!

ja mam taką sytuację że mój brat pracował w tych latach w Anglii, ale niestety zginął w wypadku samochodowym jakiś czas temu - tutaj wywiązuje sie kwestia: Czy jako prawny spadkobierca (wraz z rodzina) powinienem otrzymać zwrot podatku? pierwsza instancja tj. powiatowy US odmowił wypłacenia tej nadwyżki - czy jest szansa żeby te pieniądze nie poszły na marne czyli w ręce skarbu państwa?

Powrót