Abonament RTV - 80 letnia kobieta

• Autor wątku Autor wątku Lukass84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukass84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie.

Borykam się ostatnio z Pocztą Polską - albo inaczej - z Kurskim w imieniu i z polecenia 80 letniej kobiety chorej i umierającej na raka - mojej babci.

Poczta Polska wysłała żądanie zapłaty zaległego abonamentu RTV - na kwotę 900 zł. Bez podania okresu za jaki , z wątpliwym podaniem nadania nowego numeru odbiornikowi - w 2008 roku gdzie nie są w stanie w żaden sposób udowodnić iż informacja o tym procederze została wysłana i "zainteresowany" został o tym fakcie poinformowany - twierdzą że nadali w 2008 roku nowy numer i nie mieli obowiązku informacji listem poleconym i nie prowadzą spisu - a że nie otrzymali zwrotu więc twierdzą ze wysłali - mieszkając pod tym samym adresem mam pełną korespondencję z wszystkich źródeł jaką moja babcia otrzymała od kogokolwiek... Brak info z Poczty Polskiej.

Jakiekolwiek próby kończą się bzdurami ze strony Poczty Polskiej i groźbami zajęcia emerytury której praktycznie nie ma bo idzie na leki i leczenie. Mimo iż osoba - moja babcia jest od 2012 roku prawnie zwolniona z płacenia z powodu ukończenia 75 roku życia poczta Polska wpiera bzdury iż zwolnienie przysługuje dopiero od 2015 roku. Wszystko przed 2012 rokiem już dawno prawnie się przedawniło.... Do tego jakieś nic mi nie mówiące zapiski świstki o przepisach... W skrócie mówiąc paplanina... Już 3ci raz otrzymałem / babcia otrzymała takie same pismo - bez wysiłku ze strony poczty polskiej.

Jak "prawnie" i skutecznie podejść do tematu - żeby dali kobiecie święty spokój... Gdyż stan jej zdrowia i "rozwój" choroby , przeżuty i skutki są na takim etapie że każdy stres, większy wysiłek kończą się wzywaniem pogotowia czy po prostu kilkugodzinnym "sterczeniem" i czekaniem aż będzie w stanie złapać oddech i oddychać na tyle spokojnie że nic się jej nie stanie.

Tracę już nerwy i kończą mi się pomysły jak się od tego bronić - ciągle wpajają jakieś bzdury że nie należy jej się zwolnienie od 2012 roku a od 2015 roku.

Liczę że znajdzie się ponownie osoba która będzie umiała pomóc ogarnąć mi temat i zakończyć tą procedurę kradzieży - bo poprzez emocje z mojego punktu widzenia jest to kradzież.

Jak "prawnie" i skutecznie podejść do tematu - żeby dali kobiecie święty spokój...
Jeżeli jest tak jak opisujesz, to się nie da. Makulaturę będą słać, ale jak babcia ma niewielką emeryturę, to darmowy opał się przyda.

Tracę już nerwy i kończą mi się pomysły jak się od tego bronić - ciągle wpajają jakieś bzdury że nie należy jej się zwolnienie od 2012 roku a od 2015 roku.
Takie jest ich stanowisko, ale do sądu to nie poszli... Niech więc sobie twierdzą, a Ty masz pełne prawo mieć to w nosie.

Liczę że znajdzie się ponownie osoba która będzie umiała pomóc ogarnąć mi temat i zakończyć tą procedurę kradzieży - bo poprzez emocje z mojego punktu widzenia jest to kradzież.
Jaką znowu procedurę, chcesz karnie sprawę ruszać? Wybronią się, bez sensu. Masz darmowy opał i już.

Syphar napisał:
Jeżeli jest tak jak opisujesz, to się nie da. Makulaturę będą słać, ale jak babcia ma niewielką emeryturę, to darmowy opał się przyda.

Takie jest ich stanowisko, ale do sądu to nie poszli... Niech więc sobie twierdzą, a Ty masz pełne prawo mieć to w nosie.

Jaką znowu procedurę, chcesz karnie sprawę ruszać? Wybronią się, bez sensu. Masz darmowy opał i już.

Pytanie czy faktycznie darmowy opał...
Ale bardziej martwi mnie "groźba" że Skarbówka zajmie emeryturę z konta w kwocie zadłużenia. Bo taką informację od poczty polskiej otrzymałem w pierwszym piśmie...

I faktycznie nasuwa się pytanie - czy olać to czy co z tym zrobić...

Ale bardziej martwi mnie "groźba" że Skarbówka zajmie emeryturę z konta w kwocie zadłużenia.
No bez wyroku to nie, a wyroku to tu nie uzyskają...

Ja bym olał.

Tak swoją droga roszczenia o abonament rtv na mój chłopski rozum też są bezpodstawne... jaka by ustawa nie byla... TVP to spółka akcyjna. Ja akcji nie posiadam, akcjonariuszem nie jestem więc nikt nie ma prawa żądać dofinansowania z mojej strony czy kogokolwiek innego... Ale to tylko gdybania.

Dzięki za radę - zobaczymy jak dalej potoczy się to wszystko.

Lukass84 napisał:
Tak swoją droga roszczenia o abonament rtv na mój chłopski rozum też są bezpodstawne... jaka by ustawa nie byla... TVP to spółka akcyjna. Ja akcji nie posiadam, akcjonariuszem nie jestem więc nikt nie ma prawa żądać dofinansowania z mojej strony czy kogokolwiek innego... Ale to tylko gdybania.

wiesz że jest obowiązek płacenia ?

@Syphar, ale abonament to akurat jest egzekucja administracyjna. Lekka, łatwa i przyjemna. Gdzie Ty sąd potrzebujesz?
Zwolnienie z abonamentu następuje na wniosek zainteresowanego. Zatem nie jest to takie oczywiste.

outmc napisał:
wiesz że jest obowiązek płacenia ?

Może i jest - ale jest niezgodny moim zdaniem z wieloma kwestiami. Jak już pisałem - Spółka Akcyjna - nikt nie ma prawa Kowalskiego z ulicy zmusić do finansowania spółki TVP.SA skoro nie posiada on akcji, nie zasiada w zarządzie nie jest w radzie nadzorczej - do finansowania zobowiązani są tylko akcjonariusze i wyżej wymienieni. Na logikę interpretując co przeczytałem... W końcu TVP SPÓŁKA AKCYJNA...

Druga sprawa - gdzieś jest zapis / ustawa iż nikt nie ma prawa żądać / zmuszać do opłaty abonamentowej czy płacenia abonamentu jakiegokolwiek jeśli nie została przedstawiona do podpisania umowa abonamentowa - nikt w przypadku RTV takowej nie przesłał, co za tym idzie nikt do podpisania umowy nie ma prawa zmusić. Gdzieś mi się to obiło - czy to dalej "działa" nie wiem.

Po 3 - jak w moim przypadku , a bardziej mojej babci - numer odbiornika został nadany na odbiornik "widmo" gdyż mimo ze babcia płaciła coś do 2010 -2011 roku chyba na co mam "książeczkę" radia, tv czy czegokolwiek zawartego w tej głupiej ustawie - nie posiada.

Sam jestem abonentem Cyfrowego Polsatu. Jakieś 2 tygodnie temu przedłużałem umowę - i otrzymałem w punkcie informację następującą - iz Polsat mimo nakazu oprotestuje i oprotestował prawnie moim i ich zdaniem absurdalny nakaz przekazywania danych - jak powiedziała mi miła Pani w punkcie nie mają zamiaru ich przekazywać. Poddają pod "osąd" prawny bo uważają iż łąmie ona prawa cywilne czy jakieś tam i konstytucyjne.

Dodatkowo nie posiadam TELEWIZORA - patrz urządzenia przeznaczonego do odtwarzania sygnału TV. Dekoder Polsatu mam podłączony przez HDMI do monitora komputerowego który dekodera DVBT czy wejścia antenowego nie posiada. Nie jest on również radiem i urządzeniem przeznaczonym do odbierania sygnału TV. A ustawa jasno i wyraźnie mówi iż "Odbiorniki telewizyjne etc... " jeśli się nie mylę. Więc jeśli ktoś do mnie dobije - otrzyma jasną odpowiedź.

A żeby było fajniej - możliwe iż kanały TVP których w życiu nie wiem czy raz obejrzałem - zostaną mi "zablokowane" :)

Ja wezwania do zapłaty nie dostałem jeśli bym dostał - pewnie wytarł bym sobie nim ... no i nawet się nie przejął. Chodzi o osobę w bardzo podeszłym wieku - chora i na wykończeniu...

A reasumując - jakim prawem zmuszają kogokolwiek za płacenie za coś z czego się nie korzysta ?? Pomijąc podatki czy zusy etc..

Lukass84 napisał:
A reasumując - jakim prawem zmuszają kogokolwiek za płacenie za coś z czego się nie korzysta ?? Pomijąc podatki czy zusy etc..

Na podstawie Ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych.
Dyskutujesz z problemem zamiast go rozwiązać. Zrobiłem to za Ciebie...
Pomyliłem się nieco w #7
Przeczytaj dokładnie art 4
Według art 4 ust 3a, zwolnienie jest z "automatu" dla osoby, która skończyła 75 lat. I tego się trzymaj. Takie pismo powinno trafić do Poczty, a potem możecie się bronić, gdyby jednak do egzekucji doszło, składaj zarzut do egzekucji administracyjnej (7 dni od dowiedzenia się).

digiton napisał:
Na podstawie Ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych.
Dyskutujesz z problemem zamiast go rozwiązać. Zrobiłem to za Ciebie...
Pomyliłem się nieco w #7
Przeczytaj dokładnie art 4
Według art 4 ust 3a, zwolnienie jest z "automatu" dla osoby, która skończyła 75 lat. I tego się trzymaj. Takie pismo powinno trafić do Poczty, a potem możecie się bronić, gdyby jednak do egzekucji doszło, składaj zarzut do egzekucji administracyjnej (7 dni od dowiedzenia się).

Tak tak argumentowałem kilka razy - odpowiadali zaraz zacytuję :

"Do dnia 9 października 2015 roku przepisy prawa zawarte w art.4 ust 3 z dnia 21 kwietnia 2005 r o opłatach abonamentowych zobowiązywały osoby które ukończyły 75 do złożenia oświadczenia o spełnianiu warunków..." - tak argumentuje to poczta polska.

Gdzie :

Zgodnie z art. 4 ust. 4 ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych osoby korzystające ze zwolnień od opłat abonamentowych z wyjątkiem osób, o których mowa w ust. 1 pkt 2, obowiązane są zgłosić placówce pocztowej operatora wyznaczonego zmiany stanu prawnego lub faktycznego, które mają wpływ na uzyskane zwolnienia, w terminie 30 dni od dnia, w którym taka zmiana nastąpiła.
ust.1 pkt 2
I. Na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych zwalnia się od opłat abonamentowych:
2) które ukończyły 75 lat - uprawnienie do zwolnienia od opłat ustala Poczta Polska SA na podstawie danych z rejestru PESEL

I na mój rozum - to w ich obowiązku było nadanie statutu "zwolniony" a moja babcia nie musiała nic im wysyłać. I tu Poczta Polska w kółko kręci ten sam motyw - że zwolniona jest nie od 2012 roku a od 2015 roku zgodnie z tym co mi wysyłają / babci. I cały czas wpierają bzdury że dopiero od 2015 roku osoby które ukończyły 75 lat nie są zobowiązane do składania "zaświadczeń"... i dopiero od tego roku jest zwolniona.

I kołomyja się zrobiła - bo poczta jedno - moje rozumowanie co innego.

A Sam / Pan Sam napisał coś co również poczta mi "cytuje" ale dodając do tego :

"Mając na uwadze powyższe uregulowania prawne ( chodzi o Pana info ) z dniem 1 listopada 2015 roku osoby te uzyskały z mocy ble ble ble status osoby zwolnionej z opłat abonamentowych - w myśl postanowień zawartych w art 4. ust 3a z dnia 21 kwietnia 2005r...."

Tak wygląda całość ich tłumaczenia które wysłali mi w takiej samej formie i kopi już 3 raz zmieniając tylko datę nadania ( sry za jakość - nie mam skanera pod ręką ) :

b1c049fe60408.jpg.html

https://zapodaj.net/b1c049fe60408.jpg.html

Ostatnia edycja:
Oj mój błąd @digiton, rzeczywiście tutaj jest mowa o administracyjnej.

To - skoro jest takie stanowisko poczty - trzeba niestety przejść całą procedurę. Pewnie bez zarzutów do egzekucji się nie obejdzie.

Ja bym napisał oficjalne pismo do kurskiego że nie będziesz płacić jego alimenty na dzieci i tyle .

Też możesz iść z tym do gazet to dobra pożywka dla nich oni kochają takie tematy :D

Zwłaszcza że nasz kochany Kurski rozj... OPOLE.

Generalnie to może mój pogląd jest mało popularny ale PP ma tu rację. Tzn. Do 2015 zwolnienie następowało na wniosek zainteresowanego i jak ktoś skończył 75 lat ale nie złożył pisma z tą informacją to abonament naliczali. Przepis zmienili w 2015 tyle, że zgodnie z przepisem przejściowym nowe brzmienie stosuję się do abonamentu od daty wejścia noweli w życie. Dlatego dochodzą za okres między 2012 a 2015. Starsze przedawnione a nowsze nienależne. To od strony formalnej. A od strony praktycznej zwróć się do Krajowej Rady Radiofonii w i Telewizji o umorzenie zaległości z tytułu abonamentu. Od 2014 rutunowo umarzają każdej osobie powyżej 75 roku życia, która nie wiedziała, że zwolnienie jest na wniosek i po prostu przestała płacić (jak twoja babcia).

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Powrót