Abonament rtv - przeprowadzka

• Autor wątku Autor wątku horo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

horo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Otrzymałem upomnienie z poczty polskiej o niezapłacony abonament rtv od 2009 roku. Kwota z odsetkami 500zł.

Póki co wysłałem pismo do poczty o wydanie uwierzytelnionych odpisów dokumentów, na podstawie ktorych wysunieto roszczenie (wątpie zeby pomogło, ale może...)

Ważniejsza sprawa która chce poruszyć w drugim kroku.

Właścicielem mieszkania są moi rodzice i to na nich przyszło upomnienie - ja jako syn odebrałem je na poczcie.

Rodzice wyprowadzili się w 1997 roku i od tamtego czasu zaczeli płacić abonament w nowym miejscu zamieszkania, ale nie rejestrowali tam odbiornika. Oczywiście także nie wyrejestrowali odbiornika, na starym mieszkaniu.

Czy na tej podstawie jest szansa sie odwoływać i powoływać sie na fakt, że abonament jest wciąż opłacany tylko z innego adresu?

Jeżeli zamiast przenieść miejsce odbiornika ze starego na nowy zarejestrowali nowy odbiornik (a o starym zapomnieli), zawsze można spróbować z wyjaśnieniem, chociaż marnie to widzę.

Twierdzą, że nowego nie rejestrowali, tylko zaczeli opłacać w nowym miejscu zamieszkania.

Co więcej przeprowadzka była w 1997, wiec jesli zgodnie z ustawą w 2008 rejestracja odbiorników straciła ważność to moim zdaniem tym bardziej nie powinni naliczać tej opłaty.

Jeżeli jest tak jak twierdzą to muszą sami zgłosić fakt, że "zapomnieli" przerejestrować odbiornik. Ale to raczej niemożliwe, widocznie zarejestrowali nowy lub korzystają z już zarejestrowanego odbiornika.

Przeprowadzili sie do swiezo wybudowanego domu wiec na pewno nic tam wczesniej nie bylo zarejestrowane. w oplatach wpisuja adres oraz imie i nazwisko wiec raczej ich wersja jest mozliwa. Pytanie gdzie to zglosic i komu? czy pisac pismo do krrit czy do poczty polskiej?

Powrót