abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku reddsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mada500 napisał:
A w sklepach z telewizorami, typu media markt, tez sie płaci abonament za każdy odbiornik ?
A telewizor musi byc sprawny, czy za starego rubina na strychu tez trzeba zapłacic podatek ?

placisz tylko raz.. obojetnie ile w domu masz odbiornikow

Nie zrozumialam Twojej odpowiedzi.Albo Ty nie zrozumiałes mojego pytania.
Czytalam w postach powyżej,że firmy płacą za każdy posiadany odbiornik.Mają jeden, to placa za jeden, a 10 to płaca za 10.Zapytalam, czy sklepy sprzedające TV też płaca podatek za każdy wyeksponowany TV?
A drugie pytanie dotyczyło tego, czy odbiornik musi byc sprawny.

mada500 napisał:
Nie zrozumialam Twojej odpowiedzi.Albo Ty nie zrozumiałes mojego pytania.
Czytalam w postach powyżej,że firmy płacą za każdy posiadany odbiornik.Mają jeden, to placa za jeden, a 10 to płaca za 10.Zapytalam, czy sklepy sprzedające TV też płaca podatek za każdy wyeksponowany TV?
A drugie pytanie dotyczyło tego, czy odbiornik musi byc sprawny.

na to pierwsze nie odpowiadalem.. chodzilo mi o drugie....
a to jest jedyny TV w domu?

Ludzie - abonament się płaci od POSIADANEGO odbiornika ,bez klasyfikowania sprawny ,zepsuty .Firmy płacą od każdego odbiornika - powiem inaczej POWINNY płacić .Od przyszłego roku podwyżka abonamentu .Za używanie radia 5,50zł ,a za telewizor 18,50zł .Jest to spowodowane wyjątkowo trudną sytuacją TVP,która zatrudnia ponad 3850 osób (dla przykładu Polsat 870) :)

..Ale dla rzetelnie płacących abonament TVP przygotowała prezent ,od 1.06.2012r kanały TVP1,TVP2 za darmo w jakości HD :)

przemulka77 napisał:
Ludzie - abonament się płaci od POSIADANEGO odbiornika ,bez klasyfikowania sprawny ,zepsuty .

Chyba troszkę się rozpędziłeś.

Art. 2.
1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.
2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Czyli w przypadku niesprawnego/zepsutego odbiornika opłata nie powinna być ponoszona.

Ciekawa może być jeszcze kwestia, gdy ktoś posiada odbiornik, lecz nie posiada żadnej anteny. Czy samo posiadanie odbiornika w takim momencie bez instalacji pozwalającej na jego używanie jest stanem umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu.

To na dobrą sprawę jak mam gdzies na strychu stary, niesprawny telewizor, a nowszego nie mam, bo nie korzystam, to musze płacić podatek ?
Chore.
I analogicznie - oglądam TV w komputerze, to nie musze placic,
Może posłowie w pierwszej kolejności zrobili by porządek z ustawą, a temat krzyża w parlamencie zosawili na inny czas ?

Ostatnia edycja:
mada500 napisał:
I analogicznie - oglądam TV w komputerze, to nie musze placic,

Czy aby na pewno nie musisz płacić??

Art. 2 ust. 7. Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

Lukasz SM gdyby zastosować Twój tok myślenia to wszyscy posiadacze powinni twierdzić ,że telewizor w mieszkaniu jest zepsuty i według ustawy "nie umożliwia natychmiastowego odbioru " - to tylko teoria

Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym jest: telewizor, radio, radio samochodowe,
radiomagnetofon, wieża stereo z radiem. Charakteru odbiornika nie mają natomiast
urządzenia wielofunkcyjne jak: komputery, telefony komórkowe itp., ponieważ ich głównym
przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych.

przemulka, ja nie przedstawiam swoich teorii, ja piszę to co jest w ustawie.

przemulka77 napisał:
Lukasz SM gdyby zastosować Twój tok myślenia to wszyscy posiadacze powinni twierdzić ,że telewizor w mieszkaniu jest zepsuty i według ustawy "nie umożliwia natychmiastowego odbioru " - to tylko teoria

Zaraz zaraz, co oznacz to tylko teoria?? To sa przepisy na podstawie których płaci się abonament. Skoro tak napisano w ustawie to tak jest. Naliczenie opłaty niezgodnie z przepisami jest bezprawne. Prawda??

przemulka77 napisał:
Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym jest: telewizor, radio, radio samochodowe,
radiomagnetofon, wieża stereo z radiem. Charakteru odbiornika nie mają natomiast urządzenia wielofunkcyjne jak: komputery, telefony komórkowe itp., ponieważ ich głównym przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych.

I znowuż to samo. Skąd masz to wyliczenie?? Tak ci sie zdaje czy ma to poparcie w przepisach?? Art. 2 ust 7 opisuje czym jest odbiornik i nie ma tam zamkniętego katalogu urządzeń.

§
Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym jest urządzenie techniczne dostosowane do
odbioru programu. Charakteru odbiornika nie mają: magnetofon, magnetowid i odtwarzacz
CD lub DVD, pozwalające na odtworzenie nagranej wcześniej audycji lub filmu, a także
telewizor nie podłączony trwale ani czasowo do żadnej instalacji umożliwiającej odbiór
programu, pełniący rolę monitora lub wykorzystywany wyłącznie do celów produkcyjnych

czyli TV z konsolą juz nie podlega oplacie

przemulka77 napisał:

przemulka - ja się nie wykłócam, tylko dyskutuję.

Po drugie: akty prawne są ważniejsze niż swobodne interpretacje dokonane przez KRRiT.

Dalej, nawiązując do tej interpretacji:

Charakteru odbiornika nie mają: magnetofon, magnetowid i odtwarzacz
CD lub DVD, pozwalające na odtworzenie nagranej wcześniej audycji lub filmu, a także telewizor nie podłączony trwale ani czasowo do żadnej instalacji umożliwiającej odbiór programu, pełniący rolę monitora lub wykorzystywany wyłącznie do celów produkcyjnych.

Ale według Ciebie nie jest ważne czy TV jest sprawny czy nie (o tym interpretacja już nie wspomina).

Skąd więc stwierdzenie że nie mam racji??

Po pierwsze nie są to swobodne interpretacje ,informacje zawarte na stronie KRRiTV zostały na pewno zweryfikowane przez zespół prawny ,więc podważanie ich wiarygodności jest co najmniej nie poważne .Jeżeli twierdzisz,że jest inaczej możesz napisać skargę na KRRiTV ,ewentualnie wytoczyć powództwo
Po drugie kontrolę przeprowadzają pracownicy Poczty Polskiej (kontroler) po okazaniu legitymacji informuje o celu swojej wizyty.Jego zadaniem jest stwierdzenie czy w mieszkaniu znajduje się nie zarejestrowany ODBIORNIK RTV ,kontroler nie sprawdza stanu technicznego ,ani tego czy telewizor jest akurat podłączony do instalacji antenowej ,jeżeli stwierdzi taki fakt wystawia karę w wysokości 30 krotności abonamentu ,w razie sprawy na drodze sądowej można podważać legalność tej kary farmazonami ,że telewizor jest niepodłączony,zepsuty itp. Nie wiem tylko czy Sąd przychyli się do takiej argumentacji

przemulka77 napisał:
Po pierwsze nie są to swobodne interpretacje ,informacje zawarte na stronie KRRiTV zostały na pewno zweryfikowane przez zespół prawny ,więc podważanie ich wiarygodności jest co najmniej nie poważne .

Podważanie tej opinii jest zasadne o tyle, że to nie interpretacje stanowią prawo w tym kraju, a ustawy, rozporządzenia etc. Ewentualne spory są rozstrzygane przez sądy prawomocnymi wyrokami wydawanymi w imieniu RP.

przemulka77 napisał:
Jeżeli twierdzisz,że jest inaczej możesz napisać skargę na KRRiTV ,ewentualnie wytoczyć powództwo

Zauważ że przytoczona przez Ciebie interpretacja wskazuje, że właśnie mam rację. W tejże właśnie interpretacji zawarto, że charakteru odbiornika nie ma ... telewizor nie podłączony trwale ani czasowo do żadnej instalacji umożliwiającej odbiór programu.

Więc Twoje dalsze twierdzenie, że:

przemulka77 napisał:
Po drugie kontrolę przeprowadzają pracownicy Poczty Polskiej (kontroler) po okazaniu legitymacji informuje o celu swojej wizyty. Jego zadaniem jest stwierdzenie czy w mieszkaniu znajduje się nie zarejestrowany ODBIORNIK RTV ,kontroler nie sprawdza stanu technicznego ,ani tego czy telewizor jest akurat podłączony do instalacji antenowej

oznacza że przeprowadzający kontrolę nie tylko nie stosuje się do przepisów prawa, ale nawet nie stosuje się do interpretacji.

przemulka77 napisał:
,jeżeli stwierdzi taki fakt wystawia karę w wysokości 30 krotności abonamentu ,

Ojjj ojj ojjj. Nie kontroler wystawia karę, tylko kierownik jednostki operatora publicznego. I nim sprawa trafi do sądu to jeszcze przysługuje od takiej decyzji odwołanie.

przemulka77 napisał:
w razie sprawy na drodze sądowej można podważać legalność tej kary farmazonami ,że telewizor jest niepodłączony,zepsuty itp.

Nie farmazony, tylko przepisy ustawy.

przemulka77 napisał:
Nie wiem tylko czy Sąd przychyli się do takiej argumentacji

I z tym się z Tobą zgodzę. Do jakiej argumentacji przychyli się sąd - tego nie wiemy.

Powiem tak ,żeby nie wdawać się w większy spór - system abonamentowy jest jaki jest,ściągalność jest jaka jest - każdy widzi ,czyli jakie Państwo takie Prawo .Na zmianę tego stanu rzeczy był czas w 2009r kiedy był pomysł wprowadzenia platformy cyfrowej TVP .Pomysł genialny i nowatorski na skalę światową ,który definitywnie rozwiązałby sprawę abonamentu i finansowania mediów publicznych ,jednak projekt szybko utrącono za sprawą "innych grup kapitałowych".Przyczyn nie płacenia abonamentu jest wiele - część ludzi nie płaci wyrażając swój sprzeciw wobec obecnych poczynań TVP ,inni nie płacą "bo ich sąsiedzi też nie płacą" itp.Każdy postępuje według własnego uznania,jedyne wyjście ,aby Rzad się wreszcie opamiętał i wprowadził inne rozwiązanie

Witam! Chciałabym uzyskać konkretną odpowiedź, co mogę zrobić, ponieważ ile pytań, tyle opinii - więc nie wiem która jest prawdziwa. Dostałam tak jak jeden z użytkowników dokładnie to samo pismo o wezwanie do zapłaty abonamentu RTV. Art.15 ust. z dn.17 czerwiec 1966r ( Dz. U z 2005r Nr 229, poz.1954). Również za okres od 01/2006-09/2011 w kwocie 1170,75. I 7 dni na zapłacenie. Nie stać mnie na zapłacenie takiej kwoty, a poza tym, jak to w końcu jest, ten abonament jest obowiązkowy, czy nie. Bo opinie i to wśród fachowców są podzielone. Więc to też jest wprowadzanie w błąd zwykłych obywateli. A z tego co zdążyłam się zorientować to abonament ulega przedawnieniu po 3 latach, więc z tego wynika, że okres za który powinnam zapłacić to od 2008r a nie 2006. Proszę o odpowiedź, gdyż nie wiem co robić. Z góry dziękuję.

Aby było jasne - jeśli chodzi o kwestię prawną to abonament ciągle obowiązuje ,gdyż jest to OBOWIĄZEK USTAWOWY ,a nie przypominam sobie aby prawo zmieniło się w tej kwestii.Ostatnią zmianą były kolejne grupy osób ustawowo zwolnionych (bezrobotni ,niepełnosprawni itp) .Oczywiście można zrobić tak jak "mądry"" kolega sugerował w poście wyżej - wyciągnąć wtyczkę antenową i przestać płacić ,gdyż według jego "wykładni" telewizor pozbawiony czasowo instalacji antenowej nie jest odbiornikiem,a więc nie przysługuje abonament.Ewentualnie można się postarać o zepsuty telewizor - od takiego odbiornika również nie przysługuje abonament,ani ewentualna kara w przypadku nie zarejestrowania :D
Ja miałem podobny problem,z tym że owszem przychodziły upomnienia,ale nigdy nie przyszło wezwanie do zapłaty - może to będzie dla Ciebie jakaś wskazówka.Napisałem do COP w Bydgoszczy (gdzie jest prowadzona kartoteka RTV) z informacją,że napisałem do KRRiTV prośbę o umorzenie należności ,w kartotece została odnotowana ta informacja .Prośbę wysyła się do KRRiTV (departament ekonomiczny) do prośby dołączyć wszystkie dokumenty .Każda taka sprawa jest rozpatrywana indywidualnie - mogą umorzyć całość/część/rozłożyć na raty, o decyzji jaka zapadnie zostaniesz poinformowana
To ,czy np.Poczta pójdzie do Sądu trudno powiedzieć - pytanie raczej do wróżki ,faktem jest,że 70% ludzi nie płaci ,a jeśli miałbym być szczery to nigdy nie słyszałem ,aby taka należność została ściągnięta sądownie :)

Ostatnia edycja:
Witam. Moja mama została wezwana do zapłaty kwoty w wysokości około 1500zł za okres od 2006 r. Od tego czasu do ubiegłego roku mama nie posiadała odbiornika (dlatego przestała płacić abonament). Mniej więcej co rok- może pół przychodziły wezwania do zapłaty, jednakże ani razu nie została poinformowana o tym, że taki odbiornik należy wyrejestrować. A teraz nagle w ciągu 7 dni ma zapłacić im taką kwotę. Co robić jesteśmy na etapie pisania pism do KRRiTV i COP COF Bydgoszcz. NA jakie się ustawy powołać. Pomóżcie jakoś rozwiązać tę sprawę.

Właśnie samo "nie manie" odbiornika to za mało ,odbiornik trzeba wyrejestrować na poczcie wpisując powód wyrejestrowania.Problem polega na tym,że wyrejestrować można jeżeli się nie ma długów
Szkoda,że jesteście teraz "dopiero na etapie pisania" kiedy dług Wam urósł na "półtora kawałka"+odsetki :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót