Abonament rtv

• Autor wątku Autor wątku stansw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pracownik mojej firmy przyniósł do niej radio i bez mojej wiedzy zarejestrował, jako odbiornik firmowy. Zwolnił się, ale odbiornika już nie wyrejestrował. Mało tego. Zarejestrował, ale nie płacił. Jak poczta upomniała się o ten abonament, to im pisemnie wyjaśniłem nieporozumienie. I była cisza dwa lata. Teraz przypadkowo przy składaniu deklaracji rocznej w US dowiedziałem się, że zaległy abonament potrącony zostanie ze zwrotu rocznego podatku. Jak działać w takiej sytuacji? Dodam, że adres firmy jest identyczny z adresem mojego zamieszkania. To dość istotne, gdyż w domu mam zarejestrowany telewizor i radio, a więc mijałoby się z celem jakiekolwiek kombinowanie z radioodbiornikiem w firmie.

Witam, dzisiaj odwiedził mnie Poborca Skarbowy z dokumentami za Abonament RTV za okres 5 lat. Dokumenty są wystawione na małżonkę lecz zostały podpisane w swoim imieniu przez pełnoletniego syna. Czy jest szansa na odwołanie się od tego?

Witam wszystkich i jeśli mogę podepnę się pod temat chociaż moja sprawa jest troszeczkę inna.

A mianowicie chodzi o to , że moja śp. mama płaciła abonament regularnie aż do śmierci tj. do kwietnia 2011 roku. Po około 11-tu miesiącach od śmierci mamy przyszedł pocztą monit o zapłacenie zaległego abonamentu tj. 2011 - 2012. Udałem się na pocztę wypełniłem odpowiedni formularz zwolnienia z opłat za używanie odbiorników rtv dołączyłem jako załącznik ksero aktu zgonu i myślałem że wszystko jest ok. No niestety po kolejnych dwóch latach przyszło kolejne upomnienie o niezapłacony abonament za powyższe lata wraz z odsetkami.
Moje pytanie jest w związku z tym takie:
Kiedy taki abonament uważa się za zakończony?
W momencie śmierci abonenta (co jest udokumentowane aktem zgonu), czy z datą złożenia formularza zwolnienia z opłat.

Witam, moja mama również dostała pismo z US o zaległym abonamencie. Problem polega na tym , że osiem lat temu skończyła 60 lat i od tego czasu ma przyznaną emeryturę, dwa lata później czyli w 2008 r złożyła stosowne papiery upoważniające ją do zwolnienia z płacenia abonamentu rtv, jednak końcem marca przyszło pismo z US o zaległym abonamencie a kilka dni później pismo z ZUS o zajęciu części emerytury, potrącono jej prawie 500 a jest to dopiero pierwsza rata, pozostały jeszcze cztery. Co można zrobić w obecnej sytuacji ? Czy taka kwota jest zgodna z prawem skoro stanowi więcej niż 1/3 emerytury ?

Proszę wszystkich Państwa mogących pomóc o udzielenie informacji. Pytam w imieniu moich rodziców którzy dostali do zapłacenia rachunek za abonament rtv 1600 zł pod groźbą zajęcia mienia przez komornika. Tata tak się wystraszył że zapłacił (z pożyczonych pieniędzy) bez wahania........chociaż jak mu później uswiadomiłam rodzice pobierali przez kilka lat (napewno przez ostatnich 10 lat) zasiłek z pomocy społecznej, więc zgodnie z rozporządzeniem są zwolnieni z opłaty abonamentu. Mam pytanie czy jest możliwość odzyskania tych pieniędzy.......Przecież jeśli ktoś omyłkowo zrobi przelew to druga osoba ma obowiązek ją zwrócic.

Drodzy Państwo. Troszeczkęnto nie tak. Mieszkałam z rodzicami gdzie rodzice mają swój tv a ja miałam swój 14calowy w pokoju. Rodzice opłacali abonament i nadal opłacją za 1 telewizor. Jestem zameldowana cały czas od urodzenia w rodzinnym domu. Terz z powodu utrudnień dojazdu do pracy wynajełam mieszkanie od osoby która mieszka w innym miejscu.

Ta osoba powiedziała że nie mogęwstawić telewizora bo tzra opłacać abonament. Tylko że w wynajętym mieszkaniu ja nie jestem zameldowana. Nadal jestem zameldowana w rodzinnym domu. Wiec zabierajac mój 14 calowy telewizor do wyajętego mieszkania chyba nie powinnam płacić abonamentu. Nie zmieniła nazwiska bo nie mam jeszcze ślubu .
Bo na mój rozóm do czasu kiedy jestem zameldowana w rodzinnym domu to rodzice opłacją abonament rtv wiec dlaczego ja mam teraz np opłcać drugi gdu jesten na wynajętym mieszkaniu.

Zajrzyj do ustawy abonamentowej, ale dla mnie to taka sama sytuacja jak byś mieszkała w hotelu - na właścicielu spoczywa obowiązek opłaty abonamentowej, a to czy sama płacisz w domu czy nie, to sprawa nieistotna.

Czyli do czasu kiedy jestem zameldowana w rodzionnym domu gdzie jest normalnie opłacany abonament radiowo telewizyjny nie musze opłacać ponownie tego abonamnetu jeśli jestem na wynajętym mieszkaniu.

Witam!
brat dostał wezwanie do zapłaty od PP opłata za lata 2009-2013 odebrałam jego polecony list z tymże wezwaniem, ponieważ mieszkam wraz z rodzina w jego mieszkaniu a on przebywa za granicą.Zobowiązałam się zgodnie z umową użyczenia opłacać wszystkie rachunki natomiast za rtv nie przychodziło nic to nie opłacałam bo o tym nie pamiętałam wcale.Tak również napisałam również do PP i KRTIT oraz że nie stać mnie na spłatę tego długu ze względu na niskie zarobki oraz wielodzietność . KRTiT odpisała mi po 11 tu miesiącach że Brat jest dłużnikiem nie ja i że powinien odbiornik wyrejestrować przed wyjazdem czego nie zrobił.PP poinformowała mnie też że nie ma odbierać korespondencji na nazwisko brata, natomiast ja mam upoważnienie notarialne do odbioru poczty na jego nazwisko.
Moje pytanie jest takie -czy jest to możliwe by PP odnalazła go zagranicą i tam odebrała z niego tą zaległość ? Czy po prostu zapłacić by brat zagranicą nie miał nieprzyjemności?

Ja bym nic nie robił.

U mnie jest ciekawa sprawa. Za moimi plecami, bez mojej wiedzy pracownik zarejestrował swój radioodbiornik w mojej firmie, po czym zwolnił się. Poczta Polska upomina się u mnie o zaległy abonament. Zwróciłem się do KRRiT o anulowanie zadłużenia wyjaśniając sprawę. Poczta Polska zawiesiła do chwili wyjaśnienia sytuacji egzekucję zadłużenia, ale poinformowała mnie, że niezależnie od decyzji KRRiT mam uiścić koszty upomnienia. Upomnienia niesłusznie wystawionego!!!! To jest dopiero chamstwo.

Tzn nie wiedziałeś, że radioodbiornik stał i grał w firmie?

Ja, na podstawie swojego przypadku, jak również tego co ludzie piszą, mam wrażenie, że w przypadku egzekucji na wniosek PP, wystarczy złożyć jakiekolwiek zastrzeżenie do US, co będzie skutkować wstrzymaniem egzekucji do czasu odniesienia się do wniesionego zastrzeżenia przez PP. Z uwagi że w PP panuje totalny burdel - nie bałagan, po prostu burdel - odniesienie się do zastrzeżenia od PP nadejdzie w czasie bliskim nieskończoności.

W każdym razie, ja od od ponad roku otrzymuję z US pisma informujące o kolejnym terminie rozpatrzenia zastrzeżenia przełożonym ze względu na brak odpowiedzi na zastrzeżenie z PP.

Witam,
odświeżę trochę temat, bo mam problem z rtv.
W listopadzie 2011 moja babcia przepisała na mnie swoje mieszkanie tyt. darowizny. Wcześniej wyzbyliśmy się wszelkich odbiorników radiowo telewizyjnych, ponieważ babcia ich nie użytkowała, a zapewniła mnie ustnie, że wyrejestrowała się z rtv. W piątek ub. tygodniu przyszło pismo na jej nazwisko, że zalega z opłatą rtv za okres od 05.2011 do 04.2015 na kwotę ok. 900 zł. Sęk w tym, że mieszkanie jest moje, a babcia od lutego br. jest w ośrodku pomocy społecznej, ponieważ cierpi na Alzheimera. Przyznam szczerze, że mam w domu telewizor, ale nie jest w żaden sposób podłączony (nie mam nawet anteny).

I tu pojawia się moje pytanie co powinienem zrobić. Ponieważ Poczta Polska obciąża moją babcię długiem, którym właściwie nie powinna być obarczona.

pozdrawiam

Przede wszystkim wyrejestruj odbiornik. Czy masz telewizor, antenę czy nie, nie ma znaczenia. Chyba że masz potwierdzenie wyrejestrowania.
A co do długu, to jeśli nie spłacisz, to PP uzyska tytuł egzekucyjny z którym wystąpi do US i ściągną z babcinej emerytury.

robertr_r napisał:
Przede wszystkim wyrejestruj odbiornik. Czy masz telewizor, antenę czy nie, nie ma znaczenia. Chyba że masz potwierdzenie wyrejestrowania.
A co do długu, to jeśli nie spłacisz, to PP uzyska tytuł egzekucyjny z którym wystąpi do US i ściągną z babcinej emerytury.

No właśnie chodzi mi o ten dług, bo nie ukrywam, że nie przelewa mi się finansowo, a emerytura babci jest "zawładnięta" przez zus, ze względu na to, że babcia przebywa w ośrodku opieki.
Dług dotyczy okresu w którym to ja jestem właścicielem mieszkania, a nie babcia, a to na niej spoczywa owy dług...

Abonament jest przypisany do osoby, a nie do lokalizacji. Jak babcia nie ma dochodów, to nie będą mieli z czego ściągnąć.

Witajcie,

w sierpniu tego roku otrzymałem z PP wezwanie do spłaty abonamentu rtv za lata 2009-2014. Nie ukrywam jest to dość spora kwota. Wcześniej nikt nie upominał się o spłatę, nie miałem żadnego dokumentu z numerem konta/blankietów dlatego też w odpowiedzi na upomnienie wystąpiłem do PP o przesłanie mi dokumentów na podstawie, których wyliczono mi owe zadłużenie. Od 2009 r. [osiadam umowę na telewizję/internet/telefon z jednym z dostawców tych usług, u którego płacę terminowo wszystkie rachunki dlatego też zdziwiłem się skąd bierze się powyższe zadłużenie. Poczta Polska w odpowiedzi wysłała mi kolejne pismo, z informacją, że nie mają obowiązku doręczenia, a jedynie przesłania powiadomienia, które patrząc pod kątem % dostarczenia mogły zostać zgubione przez listonosza/urząd pocztowy w drodze. Z drugiej strony też nie mam pewności, że taki list został do mnie faktycznie wysłany..

Czy mogę się jeszcze w jakiś sposób odwołać od decyzji PP ? Czy oni faktycznie nie mają w obowiązku informować o zaległościach `na koncie`? Jeśli tak to uważam to za państwo w państwie, które ściąga od obywatela haracz w postaci tego abonamentu.. W poniższym linku przesyłam historię mojej korespondencji z Pocztą Polską(niestety załączniki są za duże i tutaj nie mogę ich dodać dlatego załączyłem je na innej stronie.

Historia korespondencji z Pocztą Polską

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru,
Łukasz.

Powrót