Abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku użytkownikXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

użytkownikXX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Co zrobić w sytuacji upomnienia dotyczącego uregulowania należności z tytułu abonamentu RTV. Odbiornik telewizyjny zarejestrowany jest na osobę zmarłą w 2004 r. Do grudnia 2006 abonament był płacony. Po tym okresie ze względów finansowych opłat abonamentowych zaprzestano. W 2012 r przysłano upomnienie do zapłaty wraz z odsetkami za okres 6 lat. Można ubiegać się o przedawnienie za okres 5 lat?

Nie, trzeba zapłacić, koleżanka miała podobną sytuację.

Źle myślisz, nie mogą dochodzić zaległości powyżej 5 lat, czyli gdy nie płaciłeś np w 2004r to jest to już przedawnione i nie mogą dochodzić zwrotu za ten rok. Jednak będziesz musiał zapłacić za ostatnie 5 lat użytkowania.

To tak w uproszczonej formie

Upomnienie przyszło do osoby nieżyjącej od 8 lat! Dlaczego sugerujecie, że założyciel wątku powinien zapłacić ? :o
Ja wysłałabym informację, że osoba nie żyje wraz z odpisem aktu zgonu i tyle.

Tylko czy ktoś wyrejestrował telewizor, wówczas kiedy ta osoba zmarła?.

Abonament był dalej płacony 2 lata po śmierci osoby na którą był zarejestrowany tv więc wątpię czy da się od tego wymigać

Witam, tez dostalem wezwanie do zaplaty zaleglego abonamentu RTV za okres od roku 2008. Pismo przyszlo 31.01.2013 powołują się tam na ustawę z roku 1966 Dz.U. 2005 nr 229 poz. 1954 dotyczącej postępowania egzekucyjnego. Szukałem i znalazlem,że od 13.09.2012 ustawa ta jest nieważna Internetowy System Aktów Prawnych Jakim więc sposobem każą mi zapłacić powołując się na nieaktualny akt prawny. Wezwanie przysłane 31.01.2013 ustawa wygasła 13.09.2012

Mam ten sam problem! 12.02.2013 odebrałem zawiadomienie które na podstawie właśnie tej ustawy (Internetowy System Aktów Prawnych) wzywa mnie do zapłacenie kupy pieniędzy. Czy ci ludzie w KRRiT byli by na tyle nie kompetentni i nie zauważyli przedawnienia tej ustawy. Co z tym dalej robić? Czy takie wezwanie jest ważne?

Witam, mam ten sam problem co użytkownicy wyżej.
Niestety mama kiedyś zaczęła płacić ten śmieszny abonament, po krótkim czasie zrezygnowała, ale bez wyrejestrowania odbiornika.
Będzie trzeba zapłacić te zaległości czy da się jakoś tego uniknąć, np powołując się na nieaktualny akt prawny lub napisanie prośby do poczty polskiej, by wysłała zawartą ze mną umowę, na podstawie której mam to zapłacić.

Na innych forach wyczytałem, że niektórzy dostają takie upomnienia co roku i jak na razie nie mieli żadnych problemów.

Proszę żeby wypowiedziały się osoby bardziej obeznane w tym temacie.

PS Osoby nie wnoszące nic do tematu, która chcą mi powiedzieć, że "było trzeba nie płacić" niech sobie darują. Wiem, że było trzeba nie płacić dlatego pytam się o rozwiązanie !

Spyrek napisał:
Na innych forach wyczytałem, że niektórzy dostają takie upomnienia co roku i jak na razie nie mieli żadnych problemów.

Na tym forum wyczytasz - jak dobrze poszukasz- że trwają już egzekucje. Użyj opcji "szukaj" a znajdziesz. Dziś pisałem o tym 2 razy.

Powrót