Abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku KAMELEONV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KAMELEONV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dostaliśmy do zapłacenia za zaległy abonament RTV około 260e.Rachunek przyszedł na żone pomijając fakt że ona tutaj nie pracuje tylko ja.Wiem że wina leży po naszej stronie bo trzeba było płacić ten abonament i by ni było problemu.Czy można tą kwote rozłożyć na kilka rat?

Tak 260 euro

o ile mi wiadomo jest to rachunek za około 1 rok
coś około 56 euro płatne jest kwartalnie
Niech Pan poda kraj w którym zalega pan z płatnościami

jezeli chodzi o GEZ to napisz prosbe o rozlozenie na raty ,albo zaplac rachunek bo oni oddaja to do Inkasso a wtedy zaplacisz duzo wiecej

fakt że ona tutaj nie pracuje tylko ja
nie szkodzi ze nie pracuje ,Gez trzeba placic ,zwolnione z oplaty sa osoby bezrobotne pobierajace zasiłki /dopłaty socjalne

To interesujące!!!
Skąd teraz wiadomo czy ten dokument wysłany ma na celu pobranie GEZ czy tylko naciągnięcie np. "obcokrajowców"

jeżeli to przekręt to naprawdę dziwny bo ja już ok trzech takich dostałem i to wszyskie mit Überweisung
Nie przebywam pod adresem meldunkowym w Niemczech i w tym roku jak wróciłem to w skrzynce trzy leżały wysłane w odstępach paromiesięcznych

Niestety nie mama teraz możliwości sprawdzenia tego druku bo aktualnie przebywam w Polsce do połowy marca ale jak tylko wrócę to sprawdzę jakie konto na Überweisungach się znajduje

Mimo wszystko wielkie dzięki za informacje

Pozdrawiam

Napisaliśmy prośbe ale po rzeczytaniu waszych informacji jestem w szoku,my dostaliśmy list plus osobna kartka rachunek na przelew SEPA-Uberweisung,list sie zgadza z tymi wzorami co podaliście ale teraz sprawdziłem co wstawiła belunia i numer konta wcale sie nie zgadza bic też jest jakiś dziwny...

witam, mieszkam i pracuje w Niemczech od miesiąca. Jestem również tu zameldowana ale nie mieszkam sama, wynajmuję część domu i mieszkają w tym domu właściciele oraz jeszcze jedno małżeństwo, tak w zasadzie to tak jakby pensjonat. Właśnie dostałam list z tym abonamentem i nie wiem zbytnio o co z tym chodzi. czy muszę to płacić skoro mam tylko telewizje z polski (nc+) i nie używam niemieckiej. Ten abonament płaci KAŻDA osoba czy tak jakby jedna posesja/dom?

Będę baaardzo wdzięczna za odpowiedzi :) . Pozdrawiam

W Niemczech kazde gospodarstwo domowe musi placic abonament, bez wzgledu na to, czy oglada telewizje czy nie.
Teraz jest to kwestia do interpretacji, czy to jest pensjonat/wspolne gospodarstwo domowe czy jak sie na to patrzec.

Już po sprawie, wszystkiego sie dowiedziałam :) to jest taki duży dom gdzie na kazdym pietrze mieszka inna rodzina. czyli tak jakby trzy rodziny. ale wlasciciel oplaca abonament i ja juz nie muszę. w tym liscie poprostu trzeba bylo zaznaczyc ze abonament jest juz placony pod tym adresem i podac numer tego abonamentu (czy tam numer abonenta) i po sprawie :)

Pozdrawiam :)

Też miałem problem z opłatą za abonament RTV w Niemczech. Wynajmowałem mieszkanie od kobiety i wziąłem od niej numer jej abonamentu RTV i przesłałem przez internet z moimi danymi adresowymi.
Odpuścili.;)

Powrót