abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku zosia313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zosia313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo,

proszę o pomoc w sprawie opłaty za abonament,
firma wynajmuje mi pokój w którym oprócz mnie mieszkają jeszcze dwie osoby.
Zarówno do mnie jak i do nich przychodzą wezwania do zapłaty abonamentu ?
Jakie mam w tej sprawie poczynić kroki ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Dogadać sie ze współlokatorami i zapłacić.

współlokatorom tez przychodzi wezwanie do zapłaty, kazdy ma nadany numer mimo tego ze mieszkamy w jednym pokoju, co w takiej sytuacji zrobic ?

Umówić sie ze współlokatorami, ze każdy doklada Swoją cześć i niech jedna osoba robi przelew. Reszta niech odpisze, ze osoba X ponosi opłaty za abonament w tym mieszkaniu.

Jezeli umowa najmu mieszkania jest na firme, to wasza firma powinna zaplacic.

Firma nie mieszka w mieszkaniu. Firma nie dostała wezwania do zapłaty, bo nie jest tam zameldowana. Płaci się za "możliwość odbierania TV" A możliwość odbierania TV masz w telewizorze, komputerze, telefonie, mikrofalówce, lodówce i w ogóle. Dlatego tłumaczenie, że nie oglądacie niemieckiej telewizji, ani nie słuchacie radia nie przejdzie. Tak jak pisała JagaHH15 niech zapłaci jedna osoba, a pozostałe w odpowiedzi do ARD zgłoszą, kto płaci. To jest jedyna możliwość "oszczędności".

Dokładnie tak jak JagaHH15 jedna osoba płaci a reszta podpina się pod nią w odpowiedzi wpisując numer abonenta tego co płaci.
Jakiś czas temu domeldowałem wujka na swoje mieszkanie, i też przyszło mu wezwanie do zapłaty, odpisałem ze mieszka ze mną na mieszkaniu, podałem numer abonenta i spokój.
Tu tak jest ze mieszkania nie mają przypisanych numerów w klatce, czyli meldując się np. na BerlinerStr. 5 (załóżmy ze jest to blok 6 rodziny) ARD dostaje tylko informacje ze pojawiła się nowa osoba pod piątką i wysyła do niej umowę z wezwaniem do zapłaty, bo nie wiedzą czy to 5/1 czy 5/4 i czy ten ktoś mieszka u sąsiada na parterze czy na poddaszu sam :)

to jest dzial NIEMCY, a nie POLSKA, wiec informacje na temat polskiego abonamentu RTV nie maja tu zastosowania

Powrót