abonament TVP

• Autor wątku Autor wątku ewa.dziekan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa.dziekan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jak my, Polacy, dobrowolnie pozwalamy sie ograbiac; płace abonament dla Polsatu. W jego programie jest I i II program TVP. Ja nie posiadam umowy z TVP. Jesli Polsat ma zyczenie lub chce to niech zablokuje te programy. Dlaczego wiec zobowiązana jestem, zgodnie z przepisami ,, na dzisiaj,, płacic podwójnie. Dlaczego tyle lat godzimy sie dobrowolnie na ten wyzysk???? Ewa Dz.

ad 1. Jakie podwójnie?
ad 2. Ktoś cię zmusił do płacenia za Polsat?

Abonament na mocy ustawy jest obowiązkowy, zaś to że masz kaprys oglądania czegoś innego, to już twój wybór. Możesz nie płacić, aktualnie skuteczność ściągania opłaty jest znacznie usprawniona - to też twój wybór.

Abonament jest za używanie odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych.
Polsatowi płacisz za oglądanie konkretnych programów.
Nie ma tu żadnego "podwójnie".

Witajcie. A ja mam takie pytanie odnośnie abonamentu rtv. Z mocy ustawy jest on obowiązkowy z tym, że opłacać należy "odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie
umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu"
Jeżeli w lipcu 2013 roku został wyłączony sygnał analogowy to czy sam telewizor bez dekodera spełnia warunek natychmiastowego odbioru programu? Wydaje mi się, że nie. Mogę sobie włączyć telewizor, podłączyć antenę a nie mieć dekodera - czy będę miała natychmiastowy dostęp do programów? Co o tym myślicie? Czy jeżeli telewizor bez dekodera od lipca 2013 nie kwalifikuje się jako odbiornik zapewniający natychmiastowy dostęp do programów to obowiązek płacenia pozostaje?

Poczta nie wnika, czy posiadane urządzenie obecnie spełnia wymagania czy nie.

Jeśli płaciłaś abonament, to dopuszczalnymi opcjami są:
spełnienie kryterium opisanego w ustawie, które zwalnia z opłat
lub
wyrejestrowanie odbiornika.

Powrót