Absolwent studiów magisterskich - Rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku PW97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PW97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Niedługo będę miał obronę pracy magisterskiej, ponieważ w lutym zdałem ostatnią sesję, zatem uzyskałem absolutorium. Pomimo moich starań nie wygląda na to żeby udało mi się znaleźć jakiekolwiek zatrudnienie zarówno związane z moim kierunkiem studiów jak również nawet te poniżej kwalifikacji. Zresztą nie miałem szczęścia do szukania pracy od początku, gdy poszedłem na studia I stopnia. Nigdy pracodawcy nie decydowali się mnie zatrudnić mimo moich usilnych starań, które nie przyniosły nawet więcej niż kilka rozmów kwalifikacyjnych. Jedyne prace jakie robiłem była Okręgowa Komisja Wyborcza, rachmistrz podczas spisu powszechnego a jeszcze wcześniej przez 2 miesiące przed studiami I stopnia jako teleankieter (zatrudnienia na umowie zlecenie jako student/uczeń bez składek). Przez lata byłem na utrzymaniu rodziców.

Chciałbym się dowiedzieć czy mogę liczyć na coś więcej niż tylko ubezpieczenie NFZ oraz pośrednictwo w poszukiwaniu pracy? Nie mam innych środków do życia poza mieszkaniem i utrzymaniem rodziców, którzy wprost mi mówią że nie mogą już długo mnie utrzymywać. Zapoznałem się z zasadami przyznawania zasiłku dla bezrobotnych i nie jestem zaskoczony, że go nie otrzymam bo nie pracowałem a nawet jeśli to nie opłacałem składek.

Dofinansowania na otwarcie własnej działalności. Kursy. Są różne formy aktywizacji bezrobotnych info jest na stronie PUP. Może warto rozważyć przeprowadzkę w inny rejon kraju gdzie pracy jest więcej.

PW97 napisał:
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę liczyć na coś więcej niż tylko ubezpieczenie NFZ oraz pośrednictwo w poszukiwaniu pracy?
Także płatne staże, doradztwo zawodowe.

Powrót