Absurd - i co dalej???

• Autor wątku Autor wątku gawrad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gawrad

Użytkownik
Odpowiedzi
55
11/12 przebywam za granicami R.P.
Płacę alimenty na syna regularnie co miesiąc w pełnej kwocie na konto bankowe b. żony, tytułem: alimenty na syna ....... za miesiąc/rok, w jej banku.

Kilka dni temu dowiedziałem się, że jestem winien M.O.P.S. w Czę-wie pieniądze jako dłużnik alimentacyjny.

Poszedłem tam i dowiedziałem się, że wypłacają alimenty b. żonie gdyż ja jej nie płacę (jak oświadczyła) i że złożyła wniosek do komornika w czerwcu ubiegłego roku, po czym komornik V... Rewiru w Częstochowie wszczął postępowanie egzekucyjne o czym ja nie zostałem powiadomiony (posiada mój adres do korespondencji), po czym wydał zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji.

M.O.P.S. ma wszcząć postępowanie, a b. żona w konsekwencji tego będzie musiała zwrócić pieniądze, ale..............

I TU ABSURD:

Jak powiedziała pani w MOPS b.żona będzie dalej otrzymywać od nich alimenty (a że ja płacę) będzie wzywana do ich zwrotu do komornika, komornik będzie odsyłać pieniądze do MOPS pomniejszone o jego honorarium, a ja tym zostanę obciążony.

Gdzie tu logika!!!

CZY TO JEST NORMALNE???????!!!!!!!!!!!!!!

Jeżeli nie było zaległości w alimentach to składa się powództwo przeciwegzekucyjne do sądu w tej sprawie, oraz powołując się na art 822 kpc do komornika by wstrzymał egzekucję, przedłożyć dowody wpłaty i wezwać b.żonę do zajęcia stanowiska w tej sprawie. Można złożyć również do prokuratury doniesienie o próbie wyłudzenia art 286 kk.

Sąd uchyli egzekucję jako bezpodstawną. Wszystkie koszty będzie musiała pokryć b.żona.

Jak widać nie ma tutaj absurdu. Jednak trzeba podziałać by ukrócić ten proceder wyłudzania pieniędzy.

A jak dzieciątko się w tym wszytskim czuje, dobrze? Widuje się pan z Nim?

Dzieciątko w sierpniu kończy 18lat.
Nie, nie widuję się z synem, jego matka skutecznie mi to uniemożliwiła.
Wiedząc do czego jest zdolna nawet nie próbuję.

Nie jest miłym dostać wyrok więzienia w zawieszeniu na podstawie pomówień, rzekomego pobicia. To było przyczyną mojej emigracji, gdybym pozostał w swoim mieście, mogłaby ten numer powtórzyć a moje przyjście do dziecka byłoby idealnym pretekstem. Recydywa i więzienie za nic. Prawda jest taka, że nie zawsze faceci są tymi
złymi.
Pozdrawiam

Tak, ma Pan rację. Ale to co zrobiła ta kobieta jest podłe...dobrze Pan zrobił uciekając. widzi Pan, sprawiedliwosć ją dopada...

Powrót