AC i ochrona znizek

• Autor wątku Autor wątku magda870827
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda870827

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam ponizej moje pytanie jakie wysłałam do PZU w temacie ubezpieczenia AC oraz wykupionej ochrony znizek, a takze odpowiedz jaką uzyskałam od PZU bardzo proszę o informację czy jest to zgodne z prawem

Mam wykupione ubezpieczenie AC z ochroną zniżek ważne do 01.09.2014r. (ubezpieczenie ważne jest jeszcze przez 4 dni). Mam szkodę, którą chce zgłosić z AC gdyż obecnie mam ochronę zniżek. Dziś z uwagi na kończący sie termin ważności ubezpieczenie mam zamiar zawrzeć drugą umowę na okres od 02.09.2014 do 01.09.2015, w której nie chce już wykupować ochrony zniżek. Czy jeśli przy drugiej umowie nie wykupię zniżek a w czasie jej trwania zostaną mi wypłacone pieniądze za szkodę z AC która wydarzyła
sie jeszcze w czasie trwanie pierwszej polisy przy polisie trzeciej zostaną mi potrącone zniżki, gdyż wypłata będzie w okresie umowy drugiej gdzie ochrony zniżek nie będzie?

Podsumowując
* szkoda w czasie trwania polisy nr. 1 z ubezpieczeniem zniżek
* wypłata w czasie trwania polisy nr. 2 bez ubezpieczenia zniżek
Pytanie Jak będzie wyglądała sytuacja ze zniżkami w czasie polisy nr. 3 czy zostaną mi one potrącone czy nie jeśli szkoda nastąpiła w czasie kiedy miałam zawartą umowa z wykupioną ochronę moich zniżek?
Bardzo proszę o PILNĄ pisemną odpowiedz.

Pozdrawiam
Magdalena Szewczyk"

ODPOWIEDZ PZU

Szanowna Pani

Ochrona zniżek powinna być ważna na dzień wypłaty odszkodowania. Dlatego do nowej polisy również powinna Pani wykupić klauzulę.

Jeśli Pani nie wykupi klauzuli, a wypłata odszkodowania nastąpi w trakcie trwania nowej polisy, to przy kolejnej polisie będzie ta szkoda uwzględniona przy wyliczaniu składki.

Bardzo proszę o pomoc czy jest to zgodne z prawek iż jeśli nie wykupię ochrony na kolejnym ubezpieczeniu zniżki zostaną mi zabrane ?

magda870827 napisał:
Bardzo proszę o pomoc czy jest to zgodne z prawek iż jeśli nie wykupię ochrony na kolejnym ubezpieczeniu zniżki zostaną mi zabrane ?[/B]

A co napisano w umowie, którą zawarłaś z ubezpieczycielem?

W OWU PZU jak dla mnie nie ma napisane co w takim jeśłi ma się wykupioną ochronę zniżek na stronie pzu jest taka informacje "Ochrona zniżek obowiązuje tylko w przypadku pierwszej szkody powstałej w okresie obowiązywania ubezpieczenia OC lub AC." Mój okres polisy a zarazem wykupionej ochrony zniżek to do 31.08.2013 do 01.09.2014 mam zatem tą ochronę jeśli zglosze dziś szkode czy nie? Jak dla mnie tak PZU twierdzi że nie bo wypłata bedzie później

magda870827 napisał:
"Ochrona zniżek obowiązuje tylko w przypadku pierwszej szkody powstałej w okresie obowiązywania ubezpieczenia OC lub AC."

No to liczy się data powstanie szkody a nie data jej likwidacji.
Ja zapytałbym PZU - czy jeśli nie przedłużę ubezpieczenia to nie wypłaca odszkodowania za szkodę powstałą w trakcie trwania poprzedniej umowy?

Twierdzą że tak bo szkoda powstała w czasie tamtej polisy ale zniżki polecą z nowej polisy bo w jej czasie jest wypłata .... nie wiem co robic. Czy znów płacić 400 zł za ochronę znizek czy nie ?

magda870827 napisał:
Twierdzą że tak bo szkoda powstała w czasie tamtej polisy ale zniżki polecą z nowej polisy bo w jej czasie jest wypłata .... nie wiem co robic.

Zwrócić się do specjalisty - lub poczekać, aż się tutaj może ktoś wypowie.
Jak dla mnie to paranoją jest takie interpretowanie ochrony zniżek - czyli wystarczy, ze ubezpieczalnia przeciągnie wypłatę odszkodowania i już, nie ma ochrony zniżek.

Na logikę - po to wykupiłaś ochronę, by zaistniałe zdarzenie nie miało wpływu na tak zwaną szkodowość. Reasumując - kupujesz ochronę co roku i co roku możesz mieć jedną szkodę.

Nie wiem ale zapewne jest jakiś rzecznik ubezpieczonych albo konsumenta - uderzyłbym tam.

Telefonicznie rzecznik jest po mojej stronie ale jesli ubezpieczyciel zechce to i tak znizki zabierze a ja bendę walczyc z nimi... Moze jakiś prawnik się wypowie i mi podpowie co zrobić :-(

Powrót