E
edi_dur
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam
Prosze o podpowiedz.
W wycenie mojego pojazdu "przed stluczka" znalazlem pozycje
wartosc bazowa 10200zl,
kortkta za wyposazenie dodatkowe 468zl
korekta za pierwsza rejestracje 62zl
korekty rozne - (minus) 1072
w tym:
korekta ze wzgl. na liczbe wlascicieli -2% -214zl
import prywatny -8% -858zl
Wartosc rynkowa pojazdu 9700zl
Uslyszalem ze w zwiazku z tym ze koszt naprawy stanowi 77% (wiecej niz 70%) wartosci pojazdu szkoda jest calkowita.
Wartość pozostalosci PZU oszacowalo na 6700zl, do wyplaty 3000zl.
Jezeli dobrze rozumuje (?) to w przypadku wyceny mojego pojazdu przed stluczka na nieco wieksza kwote (powyzej 7%) szkoda przestala by byc calkowita.
Czy zastosowanie korekty za wzgledu na "import prywatny" jest legalne? Wydaje sie to cokolwiek dziwne. Podobnie z reszta z korekta ze wzgledu na liczbe wlascicieli.
Na jakiej podstawie PZU stosuje takie korekty? Czy jest szansa na zmiane wyceny "przed szkoda"?
Czy w wycenie "pozostalosci" tez ujeta jest korekta na minus z racji liczby wlascicieli i importu prywatnego?
Moj samochod to Nissan Serena 1,6 Benzyna SLX, 1997r.
Bede zobowiazany za podpowiedz.
Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat.
Edmund
cerberon@poczta.onet.pl
Prosze o podpowiedz.
W wycenie mojego pojazdu "przed stluczka" znalazlem pozycje
wartosc bazowa 10200zl,
kortkta za wyposazenie dodatkowe 468zl
korekta za pierwsza rejestracje 62zl
korekty rozne - (minus) 1072
w tym:
korekta ze wzgl. na liczbe wlascicieli -2% -214zl
import prywatny -8% -858zl
Wartosc rynkowa pojazdu 9700zl
Uslyszalem ze w zwiazku z tym ze koszt naprawy stanowi 77% (wiecej niz 70%) wartosci pojazdu szkoda jest calkowita.
Wartość pozostalosci PZU oszacowalo na 6700zl, do wyplaty 3000zl.
Jezeli dobrze rozumuje (?) to w przypadku wyceny mojego pojazdu przed stluczka na nieco wieksza kwote (powyzej 7%) szkoda przestala by byc calkowita.
Czy zastosowanie korekty za wzgledu na "import prywatny" jest legalne? Wydaje sie to cokolwiek dziwne. Podobnie z reszta z korekta ze wzgledu na liczbe wlascicieli.
Na jakiej podstawie PZU stosuje takie korekty? Czy jest szansa na zmiane wyceny "przed szkoda"?
Czy w wycenie "pozostalosci" tez ujeta jest korekta na minus z racji liczby wlascicieli i importu prywatnego?
Moj samochod to Nissan Serena 1,6 Benzyna SLX, 1997r.
Bede zobowiazany za podpowiedz.
Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat.
Edmund
cerberon@poczta.onet.pl