AC wrak pojazdu

• Autor wątku Autor wątku dre123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dre123

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Dzień dobry,

po kolizji drogowej auto zostało ocenione na szkodę całkowitą. Część została wypłacona a część pozostała w formie wraku, który został wyceniony na 10tys. Problem jest w tym, że wraku nikt nie chce kupić za więcej niż cena złomu czyli około 2tys.

PZU napisało, że usługa sprzedaży wraku w tym wypłacenie różnicy nie leży w zakresie ubezpieczenia AC.

Druga sprawa to zwrot składki ubezpieczenia oc i ac, która była wpłacona w całości miesiąc temu. Jak można ją odzyskać ? Auto jest już na złomie.

Zwrotu składki z ac nie dostaniesz bo przecież korzystałeś z ac

Skoro jest zezłomowane to zgłaszasz fakt do ubezpieczyciela i zwrócą składkę proporcjonalnie.

witam

mam identyczną sytuację. brak chętnych na zakup pojazdu za ustaloną przez PZU cenę. Mówimy tu trochę o innych wartościach. PZU wyceniło wrak na 29 300. Samochód przez 2 tygodnie ogłoszony i nikt nie zadzwonił. wysyłanie prośby do PZU o zmianę wycen, ale odmowa. Zmniejszyłem na 26000, zero odzewu, po kolejnym tygodniu zmniejszyłem na 24000. Pojawiają się chętni na 20-22tyś, ale nie moge powiedzieć że telefony się urywają. dosłownie 2 osoby zadzoniły. Cały czas odwołania do PZU a oni dalej to samo że wszystko świetnie wycenili. Są na to jakieś paragrafy? Rozumiem że w przypadku OC mam większe prawa, ale wg mnie nie może być tak że ja dokładam wszelkich starań aby uzyskać kwotę ze sprzedaży pojazdu uszkodzonego która oni określili w ramach likwidacji szkody z AC i nic z tego nie wychodzi a oni pokazują mi środkowy palec. Nie wierzę w to że AC to aż taki dziki zachód i przez 35 kapitalizmu nikt się za to nie wziął. nie chcę na tym zarobić, chcę wziąć swoje i zapomnieć a sprawa się ciągnie już ponad miesiąc. Jest sens pozywania ich do sądu? jest jakiś punkt zaczepienia?

Powrót