Adima egze

• Autor wątku Autor wątku Mama Marty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mama Marty

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam
Otrzymałam z tej firmy takie pismo, że mam skontaktować się z uwagi na zakończenie kwartału o potwierdzenie salda na rozrachunku. Zadzwoniłam i Pani powiedziała mi że mam dług wobec PKP z 2001 roku, dokładnie 27,02,2001 jechałam bez biletu, 12 października 2001 Sąd wydał nakaz spłaty wg sygnatury akt.a jakoś w 2010 roku wydał wyrok wykonalności. Jednak do dnia dziejszego oprócz tego pisma z firmy Adima egze nie otrzymałam nic ani z sądu ani z tej firmy pisma ani listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru czy zwykłym.
Jak mam się ustosunkować w tej sprawie?

Poprosiłam telefonicznie i mailowo o przesłanie akt sprawy, bo do dnia dziejszego nie dostałam żadnego pisma, wezwania czy czegokolwiek na temat tej sprawy.

Pani mi przysłała mailem w załączniku tytuł wykonawczy z 12,10,2001 roku
należnośc główna wynosi 150,50 zł
odsetki ustawowe (do dnia 25,08,2015) 297,79 zł

i koszty sądowe 196 zł

sprawdziłam jeszcze raz korespondencje- do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnego pisma z sądu, z tej firmy czy z PKP

Może szło na stary adres? Może zlekceważyłaś awizo?
Skąd koszty sądowe niby aż 196 zł? Czy na pewno była nadana klauzula wykonalności?

Każde awizo jest odbierane. Napisałam do Sądu o przesłanie dokumentów dotyczących tej sprawy. Pani z firmy windykacyjnej wysłała mi nakaz zapłaty z dnia 12-10-2001 roku z klauzulą wykonalności z dnia 03-12-2010 roku - pisze że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości..... itd.

Można negocjować z firmą przedawnienie odsetek. Jeśli nie obniżą dobrowolnie, to te przedawnione skasujesz je powództwem z art. 840 k.p.c.

kiedy odsetki się przedawniają?

ps. odsetki są liczone od 14 marca 2001 roku.

W tejże sprawie odsetki ustawowe należą się 3 lata wstecz od dnia zapłaty (bądź wszczęcia egzekucji). Oczywiście jeśli nie było wcześniej innej egzekucji, gdyż wtedy trzeba by znać daty i to zmodyfikować.
Jak obliczyć? W google wyszukaj kalkulator odsetek ustawowych. Proste. A data odsetek od 2001 marca to dla ciebie już kabaret :) Więc albo godzą się na odsetki w wysokości jaką pokaże kalkulator za 3 lata wstecz, albo w razie egzekucji wniesiesz pozew z art. 840 k.p.c.

Czyli odsetki obliczyć do jakiego dnia? do dnia 14.03.2004 ? czy to 03.12.2010?

Jeśli nie ma komornika, to na dziś liczysz od 12-9-2012, na jutro od 13-9 itd

Jeszcze jedno:
Wyrok sądowy jest z 12-10-2001 roku a klauzule wykonalności dopisano 03.12.2010 roku? czy dopisanie tej klauzuli przerwało bieg przedawnienia?

Tak. I dlatego należność główna jest nieprzedawniona. Ale odsetki liczysz jak wskazałam, jeśli nie było i nie ma komornika.

amelia2013 napisał:
W tejże sprawie odsetki ustawowe należą się 3 lata wstecz od dnia zapłaty
Amelko, jesteś takim doświadczonym forumowiczem, a takie bzdury piszesz. Wiem, że to skrót myślowy, ale większość czytających tego nie wie. Tobie zaś nie wypada pisać takich herezji.
Trzeba wyjaśnić, odsetki należą się za cały okres od dnia wymagalności do dnia spłaty. Tym samym obowiązkiem dłużnika jest je zapłacić. Inną sprawą jest to, że odsetki starsze niż te sprzed 3 lat mogły się przedawnić (nadal się należą, ale dłużnik ma możliwość wystąpić z pozwem opozycyjnym o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego w zakresie przedawnionych odsetek). Oczywiście zwykle taki pozew się nie opłaca, gdyż wciąż rosną dalsze odsetki (te nieprzedawnione).

Jeden Grzeszczyk napisał:
Amelko, jesteś takim doświadczonym forumowiczem, a takie bzdury piszesz.
Należą się do bezwzględnej zapłaty, bez możliwości podniesienia zarzutu przedawnienia w stosunku do nich. Może być? Uważam że skrót myślowy pytająca doskonale zrozumiała, łatwiej niż całościowe objaśnienie
Jeden Grzeszczyk napisał:
Oczywiście zwykle taki pozew się nie opłaca, gdyż wciąż rosną dalsze odsetki (te nieprzedawnione).
Teraz herezje to kolega opowiada. Proponuję wziąć kalkulator do ręki i policzyć, uwzględniając takie czynniki jak:
- obecne a ówczesne stopy procentowe
- przedział czasowy odsetek podlegających skutecznemu zarzutowi przedawnienia

Odsetki te nieprzedawnione rosną tylko w sytuacji wszczęcia egzekucji. Wystarczy wówczas zapłacić - i już nic nie rośnie. Brak opłacalności może wystąpić tylko przy głupocie czy pieniactwu dłużnika, który zaczyna walczyć o przedawnienie niewielkich odsetek, jednocześnie dopuszczając do niepotrzebnego narastania tych obecnych, które przewyższą te "pozwane". Co kolega miał z matematyki w szkole?

Ostatnia edycja:
Dostałam dzisiaj pismo z Sądu na moją prośbe, aby mi przesłali odpis wyroku czy coś co dotyczy tej sprawy. w odpowiedzi otrzymałam że w 2014 roku akta sądowe dotyczące tej sprawy zostały zniszczone na podstawie Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 05 marca 2004 roku.

Powrót