Administracja Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku zafon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zafon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Jestem właścicielem działki rolnej, która sąsiaduje z działkami zabudowanymi,którym Gmina Manowo bezpłatnie stworzyła przyłącza wodno-kanalizacyjne.Sam wystosowałem prośbę do Urzędu Gminy Manowo o przedłużenie przyłącza do mojej działki. Po dłuższym terminie bez odpowiedzi,udałem się do Wójta Gminy i dostałem negatywną, ustną odpowiedź, którą uzasadniono brakiem funduszy.

Niestety na tym nie skończyły się moje problemy. Nałożono na zakupioną przeze mnie działkę rentę planistyczną od której przysługiwała mi możliwość prośby o umorzenie - z której skorzystałem. Jak się okazało odwołanie zostało wniesione do złego organu - do wójta gminy a nie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego gdyż zasugerowałem się zwrotem ''za pośrednictwem Wójta Gminy Manowo do Samorządowego Kolegium w Koszalinie"(art.223 §1 Ordynacji Podatkowej) W tej sytuacji nie uwzględniono mojego odwołania.

Przechodząc do sedna sprawy czy jest możliwość dojścia do porozumienia z Wójtem Gminy o wykorzystanie środków przeznaczonych na nałożoną na mnie opłatę, na sfinansowanie przyłącza wodno-kanalizacyjnego.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Po kolei proszę o doprecyzowanie:

"Jestem właścicielem działki rolnej"

czyli użytkujesz ją rolniczo czy jest to działka rolna tylko na papierze? czy jest tam może siedlisko? jak wygląda sprawa w EGiB jakie masz wpisane użytki?

"działkami zabudowanymi,którym Gmina Manowo bezpłatnie stworzyła przyłącza wodno-kanalizacyjne."

czyli przyłącze nie obsługuje twojej nieruchomości nie masz więc możliwości podłączenia się do przyłącza ... tak czy nie? Co jest w Planie Zagosdpodarownia przestrzennego - według niego twoja działka jest objęta inwestycją czy nie? Jak wygląda projekt inwestycji ? czy obejmuje on również przyłącze do twojej działki inwestycji nie zrealizowano do końca ?

"Nałożono na zakupioną przeze mnie działkę rentę planistyczną"

rentę planistyczną?
(PRZYPOMINAM:
Zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w obecnym kształcie, w przypadku wzrostu wartości nieruchomości w związku z uchwaleniem Planu albo jego zmianą, gdy właściciel nieruchomości sprzedaje ją w okresie 5 lat od dnia w którym Plan lub jego zmiana stały się obowiązujące, wójt/burmistrz/prezydent miasta pobiera jednorazową opłatę - nazywaną potocznie rentą planistyczną - ustaloną w Planie, określoną w stosunku procentowym do wzrostu wartości nieruchomości w związku z uchwaleniem bądź zmianą Planu.)

czyli co ... sprzedałeś tą działkę i chcesz teraz inwestować w przyłącze do sprzedanej działki? czy aby nie chodzi tu o opłatę adiacencką? podwieś może lepiej skan decyzji co ?

Po kolei proszę o doprecyzowanie:

czyli użytkujesz ją rolniczo czy jest to działka rolna tylko na papierze? czy jest tam może siedlisko? jak wygląda sprawa w EGiB jakie masz wpisane użytki?
Nie użytkuję ją rolniczo,jest to działka rolna na papierze. Nie jest wpisana do EGiB

"czyli przyłącze nie obsługuje twojej nieruchomości nie masz więc możliwości podłączenia się do przyłącza ... tak czy nie? Co jest w Planie Zagosdpodarownia przestrzennego - według niego twoja działka jest objęta inwestycją czy nie? Jak wygląda projekt inwestycji ? czy obejmuje on również przyłącze do twojej działki inwestycji nie zrealizowano do końca ?"

Nie jest podłączone przyłącze do mojej działki.Do części działek zostało podłączone bez problemu reszcie nie podłączono. Przyłączenie mediów nie jest realizacją inwestycji na dzień dzisiejszy.

czyli co ... sprzedałeś tą działkę i chcesz teraz inwestować w przyłącze do sprzedanej działki? czy aby nie chodzi tu o opłatę adiacencką? podwieś może lepiej skan decyzji co ?

Działkę tą odkupiłem od osoby z rodziny, która teraz jest obciążona tą opłatą. Nie chcę aby ona poniosła te koszty.Dlatego chcę wykorzystać pieniądze na przyłącze zamiast opłatę planistyczną, jeżeli jest to możliwe.

tu daje skany calej sprawy:

Powrót