administrator zmienia moje posty

• Autor wątku Autor wątku Romanosss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Romanosss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.
Nie chcę zakładać nowego wątku - myślę, że ten problem tutaj może pasować.
Mianowicie, czy administrator (prywatnego) forum ma prawo by zmieniać moje wypowiedzi, tzn. nich treść? Mam udoumentowane te zmiany.
Dziękuję za informacje i proszę o link do regulacji prawnych na ten temat.
Pozdrawiam.

Posty wydzieliłem z tematu do którego Pan się dołaczył, bo nie maił z nim nic wspólnego, ponadto toczyła tam się dyskusja na inny temat.

proszę poczytać
http://forumprawne.org/viewtopic.php?t=53869&start=0

Co Pan ma dokładnie namyśli przez zmiane wypowiedzi? Popraia błedy? Post jest niezgodna z regulaminem? Forum ma posty moderowane? Proszę najpierw przeczytac temat zalinkowany, cały.

[cytat="Colder"]Posty wydzieliłem z tematu do którego Pan się dołaczył, bo nie maił z nim nic wspólnego, ponadto toczyła tam się dyskusja na inny temat.

proszę poczytać
http://forumprawne.org/viewtopic.php?t=53869&start=0

Co Pan ma dokładnie namyśli przez zmiane wypowiedzi? Popraia błedy? Post jest niezgodna z regulaminem? Forum ma posty moderowane? Proszę najpierw przeczytac temat zalinkowany, cały.[/cytat]

Ok, nie ma problemu. Właściwie lepiej, że jest nowy wątek.
Natomiast, administrator zmienia ich sens i to w taki sposób by ośmieszyć. Zmienia też nick.
Forum nie jest moderowane. W regulaminie nie było też mowy, że posty na tym forum są własnością administracji.

Tam znalazłem taką informację:

[cytat="Colder"][cytat:19zqdemx]Co w przypadku, gdy regulamin akceptowany przez użytkownika nie mówi nic nt. przekazania tych praw, a dopiero później administracja informuje o tym, że wszelkie posty, załączniki z chwilą przesłania ich na serwer stają się własnością administracji?[/cytat:19zqdemx]
To umowa taka jest nie ważna i nie sa własnością administracji, zakładając ze podlegają ochronie autorskoprawnej.[/cytat]

Natomiast bardziej chodzi mi o link do regulacji prawnej. Ewentualnie, jakieś rzeczowe wyjaśnienie sprawy. Z góry dziękuję.

Trudno mi wyrokować, czy posty te podlegają prawu autorskiemu czy nie. Definitywnie ustala to są, a trudno mi sobie wyobrazić kogoś kto składa powództwo o ustaleni prawa w tym przypadku.

Ja bardziej bym podkreślił moc art. 23 i 24 kc - który ma charakter dość ogólny. Być może mamy doczynienia z naruszenien dóbr osobistych Pana osoby, pseudonimu, godności.

Jeśli tego Pana administrator stara się ośmieszyć to sprawa jest jasna - art. 23 k. c. Zaś co do tego, że "forum nie jest moderowane" - proszę napisać co Pan ma dokładnie na myśli. Bo nie spotkałem w zasadzie takiego forum, które nie byłoby w jakiś sposób moderowane. Skoro jest możliwość potencjalnego obciążenia administratora za treści, które ktoś inny zamieścił na forum, a prawnie taka możliwość istnieje, to musi on mieć wpływ na to co na danym forum zamieszczają użytkownicy.

Jeśli się rejestrujesz na forum - prawie zawsze akceptujesz przed tym takiego forum regulamin. A w regulaminie zawsze jest napisane, że "administrator zastrzega sobie prawo..." i wymienione wiele rzeczy, w tym cięcie postów które uzna za niegrzeczne/nie na temat/itp.

Czym innym są edycje czysto moderatorskie, a czym innym ingerowanie w treść wypowiedzi, nicki w celu ośmieszenie etc.

Powrót