adres email w urzędzie

• Autor wątku Autor wątku rutusik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rutusik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam pytanie - w Urzędzie Publicznym jest często podawany adres e mail. Często bywa tak, że urzędnik sam sobie tworzy adres email z portalów wp.pl, interia.pl i innych. Czy stworzenie adresu email do kontaktów z urzędem państwowym jest zgodne z prawem, czy istnieją jakieś przepisy, które nakazuja odpowiednią procedurę tworzenia adresó email w kontakcie z obywatelem zapewniajace odpowiednia ochronę korespondencji, bo wydaje mi się ze tworzenie skrzynek e mailowych jak podałam powyżej jest niedopuszczalne. Proszę o odpowiedz z podaniem jakiś podstaw prawnych. Z góry dziękuję z a pomoc

Do wielu urzędów XXI wiek jeszcze nie zawitał i po prostu nie mają oficjalnych adresów mailowych. W wielu urzędach adresy mailowe są, ale sprawdzane są niezbyt często i nieregularnie. Dlatego taką inicjatywę polegającą na tworzeniu adresów mailowych i w efekcie ułatwianiu kontaków z urzędem należy tylko chwalić. Szczególnie, że korzystanie z tego nie jest obowiązkowe, wciąż masz inne drogi do porozumiewania się z urzędem. A przepisy tego nie regulują.

Nie ma prawa ktore by to zabranialo.

Zreszta kontakt z urzedem poprzez email nie ma zadnej mocy bo nie maja obowiazku na maile odpowiadac.

Jedyna skuteczna elektroniczna forma to wiadomosc wyslana przez elektroniczna skrzynke podawcza urzedu czyli ePUAP.

No dobrze, i co z tego artykułu wynika, poza tym, że poczta w domenie @costam.pl wygląda nieprofesjonalnie?
Kwestie autentyczności można rozwiązywać za pomocą podpisu kwalifikowanego.

Czy sam nadawca używa poczty, która właściwości z postu pierwszego posiada?
Jeśli nie - jakie znaczenie ma to, czy urząd z takowej korzysta, czy nie?

Do tego dodajmy, że nawet oficjalne konta pocztowe tez nie gwarantują 100% poufności przesyłania danych, bo tak czy inaczej przechodzą one przez jakieś serwery i mogą zostać pozyskane przez osoby do tego niepowołane.

Ale proste pytanie, czy to jest zgodne z panującymi i obowiązującymi wewnątrz instytucji państwowych "wprowadzenia Polityki Bezpieczeństwa Ochrony Danych Osobowych i Instrukcji zarządzania systemem informatycznym"

Powrót